Home » Social » Investiții de peste 20 milioane de lei în asistența socială. 300 de persoane cu dizabilități și bătrâni vor fi transferați în case noi

Investiții de peste 20 milioane de lei în asistența socială. 300 de persoane cu dizabilități și bătrâni vor fi transferați în case noi

de Dănuț CIOBANU 

DGASPC Vaslui va transfera în case noi, în această toamnă, cele 200 de persoane cu dizabilități, instituționalizate în cadrul Centrului de Recuperare Huși. Persoanele cu handicap vor fi mutate în 25 de locuințe protejate, care se construiesc cu fonduri europene și de la bugetul național. Tot din luna septembrie 2020, vor fi relocate într-un centru nou și cele 100 de persoanele în vârstă din căminul social de la Huși. Bătrânii vor fi mutați în spitalul vechi din Huși, care va fi modernizat în acest sens.

Începând din această toamnă, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui va muta în locuințe noi, cele 200 de persoane cu dizabilități, instituționalizate în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Huși. Pacienții vor fi transferați în locuințele protejate care se construiesc în cadrul unui număr de 12 proiecte în valoare totală de 20 milioane lei. Investițiile în locuințele protejate se derulează în mai multe localități printre care Tutova, Murgeni, Pogana, Banca, Găgești și Oltenești.

Vasile Mariciuc, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a precizat că termenul de finalizare al acestor proiecte este finalul anului 2020.

”În prezent, se lucrează la aceste proiecte cu finanțare europeană sau de la bugetul național. Începând din toamnă, toate persoanele cu dizabilități din centrul de la Huși vor fi mutate în noile spații de cazare”, a precizat Vasile Mariciuc.

Centrul de la Huși are un număr mare de beneficiari și, potrivit acordurilor pe care Ministerul Muncii le are încheiate cu Uniunea Europeană, aceste centre mari trebuie închise. În casele protejate vor locui un număr mult mai mic de beneficiari, iar persoanele cu dizabilități vor putea fi îngrijite mai bine.

Actuala clădire în care funcționează Centrul de Recuperare de la Huși are parter și trei etaje. Structura de rezistență a construcție este bună și este posibil ca după mutarea beneficiarilor în casele protejate, CJ Vaslui să înființeze aici noi locuințe sociale. În județul Vaslui sunt înregistrate 17.000 de persoane cu dizabilități, din care 500 sunt instituționalizate.

Investiții în locuințe noi

În cursul lunii august 2019, DGASPC Vaslui a câștigat finanțarea pentru cinci proiecte care vor fi implementate în satul Bălești, din  comuna Cozmești, Roșiești, Zorleni, Banca și Hoceni.

Proiectele acceptate la finanțare au fost selectate de pe lista de rezervă, deoarece pe programul național au mai rămas bani. Proiectele sunt finanțate prin Programul de Interes Național ”Înființarea de servicii sociale în vederea asigurării tranziției tinerilor cu dizabilități de la sistemul de protecție specială a copilului, către sistemul de protecție a personelor adulte cu dizabilități”.

Cele cinci proiecte se adaugă altor șapte investiții care prevăd înființarea unui număr de șapte centre de zi în localitățile Tutova, Murgeni, Pogana, Vaslui, Banca, Găgești și Oltenești. Centrele de zi de la Găgești și Oltenești sunt finanțate cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020, iar restul investițiilor sunt realizate cu fonduri obținute prin Programul de Interes Național.

În jurul celor șapte centre de zi, la o distanță de maxim 20 de kilometri, vor fi construite două sau trei locuințe protejate, în care vor locui între 8 și 12 persoane adulte cu dizabilități.

Și bătrânii din căminul de la Huși vor fi transferați

Tot din această toamnă, vor fi transferate într-o locație nouă și cele 100 de persoane în vârstă de la centrul de îngrijire și asistență pentru bătrâni din municipiul Huși. Căminul de la Huși urmează să fie închis, pentru că nu mai este conform cerințelor ISU privind normele de securitate la incendiu. Cum fostul spital de la Negrești nu poate fin transformat în acest moment într-un cămin de bătrâni, autoritățile județene au căutat alte soluții.

”Pe lângă construcția locuințelor protejate noi pregătim și o nouă locație pentru cele 100 de persoane în vârstă din căminul de la Huși. În acest sens vom reabilita o parte din vechiul spital din Huși, unde vor fi transferați bâtrânii din cămin”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: