Home » Agricultura » APIA Vaslui a suspendat activitatea de vizare a carnetelor de rentier agricol

APIA Vaslui a suspendat activitatea de vizare a carnetelor de rentier agricol

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui a suspendat activitatea de vizare a carnetelor de rentier agricol, începând din data de 12 martie 2020. Decizia a fost luată în contextul măsurilor de prevenire a riscului de răspândire la nivel național a infecției cu coronavirus.

”Activitatea de vizare va fi reluată de către APIA Vaslui începând cu data de 4 mai 2020. Potrivit legislației în vigoare, vizarea carnetelor de rentier agricol se realizează până la data de 31 august 2020”, a spus Răzvan Arteni, directorul APIA Vaslui.

În cursul anului trecut, în județul nostru erau înregistrați 1.800 de fermieri care încasau rentă agricolă. Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia poate fi încasată de moștenitorii săi, doar dacă moștenitorii depun la APIA mai multe documente. Este vorba despre carnetul de rentier al defunctului (obligatoriu), certificatul de deces (original și copie), actul de succesiune (certificat de moștenitor sau certificat de calitate de moștenitor, certificat de legatar).

Plata rentei viagere agricole se face în lei, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de Banca Națională a României din anul pentru care aceasta se datorează. Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol extravilan înstrăinat (pentru care s-a încheiat actul de vânzare-cumpărare cu investitorul) și 50 euro/an pentru fiecare hectar de teren arendat din extravilan.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: