Home » Social » În plină pandemie de coronavirus, peste 9.000 de vasluieni din mediul rural nu au medici de familie

În plină pandemie de coronavirus, peste 9.000 de vasluieni din mediul rural nu au medici de familie

Mai multe comunități de la nivelul județului Vaslui nu au medici de familie. Este vorba despre comunele Bogdănița (1.538  persoane), Coroiești (2.003 persoane), Ciocani (1.698 persoane), Mălușteni (2.339 persoane ) și Pochidia (1.729 persoane).

Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean pentru Persoanele Vârstnice Vaslui, a spus că pe lângă lipsa medicilor de familie, în comunitățile rurale nici oamenii legii nu au o prezență constantă.

”În județul Vaslui situația este mai gravă decât în alte județe. Sunt mai multe comune fără medici de familie. Mai este o altă problemă, de la orele 16.00 la 8.00 dimineața a doua zi Posturile de Poliție sunt goale, nu este acolo niciun polițist. Ferească Dumnezeu de ceva, că nu ai la cine să apelezi să intervină! O ducem din ce în ce mai greu. Am fost în mai multe comune, iar oamenilor le este teamă pentru că polițiștii nu stau la posturi, deoarece acolo nu au condiții de trai. Ei locuiesc, de regulă, la Vaslui sau în alte comune învecinate. Să suni la Serviciul 112, dar nu știu câți știu să sune sau dacă au telefoane. Viața la țară este din ce în ce mai grea, parcă nu a fost niciodată așa nesiguranță în țară ca acum”, a spus Ioan Stamate.

Referindu-se la lipsa medicilor de familie, Mihaela Vlada, directorul Direcției de Sănătate Publică Vaslui, a spus că în perioada următoare în toate aceste comune se vor deschide puncte de lucru ale unor cabinele de medici de familie.

”În județ avem câteva comunități fără medici de familie, întrucât populația este redusă ca număr între 1.500 și 2.300 de persoane. Numărul mic de persoane face ca  respectivele comunități să fie neatractive pentru ca un medic de familie să își deschidă un cabinet. Noi avem în vedere înființarea în aceste comune a unor puncte de lucru ale cabinetelor medicilor de familie. În prezent, aceste comunități sunt asigurate prin activitatea asistenților medicali comunitari și a mediatorilor sanitari”, a spus Mihaela Vlada.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: