Home » Administratie » Puiești: investiții în infrastructură, educație și utilități 
Vasile Pântea, primarul comunei Puiești

Puiești: investiții în infrastructură, educație și utilități 

Prioritatea zero, pentru autoritățile locale, este asfaltarea drumurilor comunale dintre cele 13 sate componente. Investițiile nu se opresc aici. Se va moderniza Liceul Tehnologic Puiești și se vor construi trei școli, o grădiniță și un centru medico-social. Autoritățile locale promit și gaze pentru locuitori.

Formată din 13 sate dispersate pe o suprafață de 120 de kilometri pătrați, comuna Puiești face parte dintre comunele greu de administrat, din județul Vaslui. Dar autoritățile locale nu au stat degeaba. Au atras investiții consistente din fonduri europene, de la bugetul de stat și din fonduri proprii disponibile la nivelul consiliului local.

Printre investițiile care sunt începute în comună, sunt cele de modernizare, cu peste 12 milioane de lei, a două drumuri comunale. Este vorba de drumurile Puiești-Gîlțeși (5km) și Puiești- Mocani (5 km).

„Lucrările la aceste două drumuri au început anul trecut. La unul în luna mai, iar la celălalt în august. Sperăm ca până în mai-iunie să avem asfaltat unul dintre ele. La drumul care a început mai înainte, constructorul Trans Carpat Onești nu a continuat lucrările, deci mai durează. Această firma de construcții și-a luat angajamente în mai multe comune și pe toate le-a lăsat așa. Pe lângă aceste două drumuri, vom asfalta încă două a câte cinci kilometri. Sunt drumuri care au fost afectate de precipitații în anii anteriori. Unul dintre acestea este în localitatea Puiești și o parte din satul Iezer, iar celălalt în satul Cetățuia și un cătun al satului Ruși. Valoarea ambelor lucrări este de 10 milioane de lei, cinci milioane de lei fiecare”, ne-a declarat Vasile Pântea, primarul comunei Puiești.

Primăria Puiești

Toate drumurile comunale vor fi asfaltate

Autoritățile locale au inclus în planul de dezvoltare, modernizarea drumului DC 96, pe o lungime de 9,8 kilometri. Dacă va fi modernizat și acest drum, comuna Puiești va avea toate drumurile comunale asfaltate.

„Mai avem de asfaltat drumul comunal DC 96  între satele Cristești, Lălești, Fulgu. Proiectul, în valoare de 11 milioane de lei, este depus la FNDI, la București, dar încă nu am primit un răspuns clar. Nu știm dacă a fost evaluat. Sperăm ca și acest proiect să treacă și atunci putem să spunem și noi că avem rezolvate toate drumurile comunale din Puiești. Drumurile comunale sunt o prioritate pentru noi, deoarece vrem să-i scoatem pe toți la asfalt. Rămâne în continuare să ne axăm pe drumurile sătești. Comuna noastră nu este atât de ușoară. Este formată din 13 sate și vă dați seama câte drumuri sătești avem. Avem 38 de kilometri de drumuri comunale și circa 100 de kilometri de drumuri sătești (ulițe)”, a subliniat primarul.

Tot în localitatea Puiești se va construi, cu 2,7 milioane de lei, un pod mare pentru a descongestiona centrul comunei. Peste acest pod vor trece utilajele agricole direct pe tarlale.

Investiții masive în educație

Administrația publică din Puiești este conștientă că trebuie să asigure o bază de învățământ modernă, pentru ca  elevii și cadrele didactice să-și desfășoare activitatea în bune condiții. În acest sens se construiesc școli și grădinițe moderne.

„La Cristești va fi construită o școală de la zero. Este acolo o școală veche, de aproape o sută de ani, care va fi demolată după ce va fi gata asta nouă. De mult am vrut să facem o școală acolo, iar acum i-a venit rândul. Noua instituție va avea două săli de clasă, cancelarie, utilități. Lucrarea ajunge la 1,1 milioane de lei, fonduri obținute prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2. Acum am terminat ultimele avize. În satul Ruși va fi construită, cu 2,6 milioane de lei, o grădiniță modernă cu două săli de clasă, hol și grupuri sanitare la interior. La ambele instituții s-au făcut licitațiile, iar lucrările vor începe curând”, a mai spus edilul.

Autoritățile locale au inclus, în planul de dezvoltare, extinderea și modernizarea liceului tehnologic, precum și construirea a două școli în localitatea Puiești

„În maximum o lună de zile vor începe lucrările la Liceul Tehnologic din localitatea Puiești. Asta înseamnă construirea a încă unui etaj și grupuri sanitare, așa cum prevăd normele europene. Valoarea lucrărilor de modernizare este de 2,7 milioane de lei. După ce primim avizul de la Inspectoratul de Construcții emitem ordinul de începere a lucrărilor. Comuna noastră are nevoie de multe alte investiții printre care am enumera o școală pentru clasele I-IV și o școală gimnazială pentru clasele V-VIII în Puiești. Pentru aceasta din urmă, am pregătit deja studiul de fezabilitate. În momentul în care se va deschide o sesiune de depunere, vom depune și acest proiect”, a spus primarul Vasile Pântea.

La Puiești se va construi, cu 2,6 milioane de lei, un centru medico-social

„Centrul medico-social se face lângă spital. Inițial am vrut să renovăm spitalul, dar s-a făcut  studiul geotehnic și nu ne-au dat voie pentru că se duce la vale. Am zis: <Decât să-l renovăm pe ăsta, mai bine facem un centru medico-social>Centrul va avea 42 de metri lungime și 11 metri lățime. Vor fi trei saloane, o sală de mese și toate utilitățile. Vor beneficia de serviciile centrului, persoanele cu venituri mici și bătrânii care nu au unde să mai stea. Sperăm să începem lucrările în aprilie”, a spus primarul.

Fonduri europene atrase în comuna Puiești

Centrul Cultural „Gheorghe Cucu” Puiești

„Referitor la proiectele realizate la nivelul comunei Puiești, am putea să enumerăm câteva dintre acestea și cred eu că sunt lucrări benefice pentru locuitorii comunei. Mă refer aici la un proiect depus la Măsura 3.2.2. în 2009, cu o valoare de 2,5 milioane de euro. Am realizat aducțiune de apă în localitatea Puiești, canalizare menajeră și stație de epurare. În cadrul aceluiași proiect s-au construit un cămin cultural și o creșă pentru copii, s-a asfaltat drumul DC 97, din DJ 243 către satul Călimănești cu o lungime de 1,7 kilometri și s-a achiziționat un buldoexcavator. Apoi am achiziționat un autogreder, tot cu fonduri europene, prin GAL Valea Prutului și Zeletinului. Utilajul ne folosește la întreținerea drumurilor de pe raza comunei noastre. Tot prin GAL am achiziționat și o autospecială PSI”, a precizat primarul.

Investițiile în comună nu se opresc aici. Autoritățile locale promit și gaze pentru locuitori.

„Avem aducțiune de apă și în satul  Bărtăluș-Răzeși. Urmează să rezolvăm problema apei și în celelalte sate. Avem contract cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Vaslui în care se preconizează ca, până în anul 2025, toate localitățile să aibă aducțiune de apă.  Vrem să racordăm comuna și la rețeaua de gaze naturale. Am început lucrările la un proiect pentru aducțiune de gaz metan în comuna Puiești. S-au făcut lucrările topografice și se face studiul geotehnic. În momentul în care vor fi finalizate, vor fi depuse la Ministerul Dezvoltării”, a promis primarul.

Punctul de racordare va fi în comuna Băcani, iar conducta va trece prin comunele Perieni-Pogana-Iana-Puiești. (Cristian DIMA)

 

About Cristian Dima

%d blogeri au apreciat: