Home » Social » Iarna blândă a redus sever vânzările de lemne de foc din județul Vaslui

Iarna blândă a redus sever vânzările de lemne de foc din județul Vaslui

Piața lemnului a fost influențată semnificativ de temperaturile ridicate din această iarnă. Dacă silvicultorii vasluieni se așteptau la valorificarea unei cantiăți mari de lemne de foc, situația din teren a fost cu totul alta.

”Nu prea ne-a ajutat vremea cu vânzare lemnelor. Au fost temperaturi ridicate, iar vânzările au fost din această cauză scăzute”, a spus Cătălin Idriceanu, directorul Direcției Silvice (DS) Vaslui.

În iarna trecută, a fost scoasă pe piața locală o cantitate de 150.000 metri cubi de lemne de foc. DS Vaslui a pus la dispoziția unităților administrativ teritoriale o cantitate de 80.000 metri cubi de lemne, iar firmele private 70.000 metri cubi de lemne.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, în cursul luni septembrie 2019 a început să funcționeze o mașina de despicat lemne, montată la depozitul de la Brodoc. Instalația a costat circa 120.000 de euro și are capacitatea de a despica lemnul mare adus direct din pădure. La cererea clientului lemnele pot fi trasportate la destinație sau pot fi ridicate direct de la depozitul de la Brodoc.

Lemnul de esență tare despicat și transportat acasă la client costă 480 lei/metrul cub, iar lemnul despicat cumpărat direct de la depozit are un preț de 430 lei/metrul cub. Lemnul despicat de esență moale transportat la cilent costă 350 lei/metrul cub, iar cel despicat care se achiziționează de la depozit are un preț de 300 lei/metrul cub.

”Noi asigurăm lemnul pentru încălzitul locuințelor. În perioada următoare vom avea și un magazin online, unde oamenii vor putea să facă  comenzi pe Internet. Până atunci, clienții pot suna la depozitul de la Brodoc, iar comenzile le sunt onorate”, a mai spus Cătălin Idireceanu.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: