Home » Business » Anul trecut, investitorii străini au investit în județul Vaslui doar 604 euro!

Anul trecut, investitorii străini au investit în județul Vaslui doar 604 euro!

În perioada ianuarie – decembrie 2019, în județul Vaslui au fost înmatriculate 16 societăți cu participare străină la capitalul social subscris, cu o sumă totală investită în valoare de 604,9 euro. Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Vaslui, în luna decembrie 2019, în județul nostru nu au fost înmatriculate firme străine.

Județul Vaslui se clasează pe ultimul loc în România, în ceea ce privește numărul societăților cu participare străină la capitalul subscris. Astfel, în perioada 1991 – 31 decembrie 2018, în județul Vaslui au fost înmatriculate numai 454 de firme străine. Cu un număr mic de investitori străini, Vasluiul este penultimul județ din România în ceea ce privește valoarea capitalul social total în echivalent valută. Conform datelor Oficiului Național al Registrulu Comerțului, în perioada 1991 – 2018, firmele externe au investit în județul nostru o sumă totală de 39.269.000 euro.

Cu un număr mic de firme cu capital extern, județul Vaslui are cei mai puțini angajați din România care lucrează în astfel de societăți. Din cei 56.000 de angajați, doar 1.025 muncesc în cadrul unei firme cu capital străin.

Cauza principală pentru care investitorii străini ocolesc Vasluiul, Regiunea Moldovei, în general, este lipsa unei autostrăzi care să lege Estul de Vestul României.

Tocmai de aceea, în ultimii ani, Moldova are investiții mai mici cu 10 -15% în raport cu alte zone din țară. De asemenea, în fiecare an, în Moldova se închid  aproximativ 3.000 de societăți comerciale. Totodată, costurile pentru transport suportate de operatorii economici din regiune, inclusiv din județul Vaslui, sunt mai mari cu 30 – 33% față de alte județe din țară.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: