Home » Social » Sindicatele avertizează angajatorii: ”Dacă nu protejați salariații, sesizăm Inspecția Muncii!”

Sindicatele avertizează angajatorii: ”Dacă nu protejați salariații, sesizăm Inspecția Muncii!”

de Dănuț CIOBANU 

Sindicatele din județul Vaslui solicită angajatorilor să asigure salariaților protecția împtriva coronavirusului. Sindicaliștii susțin că multe firme nu respectă cerințele legate de prevenție, iar acest lucru nu mai poate continua. Dacă agenții economici nu iau măsuri de prevenire a răspândirii COVID – 19, sindicaliștii vor anunța Inspecția Muncii și Direcția de Sănătate Publică.

Gheorghe Croitoru, liderul Sindicatului CNSLR ”Frăția” Vaslui, a spus că la fel ca și în cadrul instituțiilor publice, agenții economici trebuie să  adopte măsuri în vederea protecției salariaților, pentru a evita infectarea cu coronavirusul. După discuțiile avute cu mai mulți lideri de sindicat de la nivelul județului Vaslui, concluzia este una tristă: multe firme încă nu au luat măsuri de prevenție.

”Și în sectoarele de producție este nevoie să se protejeze salariații, la fel ca în instituțiile publice. Însă, dacă în instituțiile de stat se face această protecție, nu același lucru se întâmplă în fabrici, unde aglomerația este cu mult mai mare. Măsurile sunt inexistente, iar salariații nu au măști, dezinfectant și alte materiale necesare pentru protecție. Eu le-am promis acestor firme că, dacă nu vor întreprinde ceea ce autoritățile impun prin acte normatice, atunci mă voi adresa Direcției pentru Sănătate Publică și Inspectoratului Teritorial de Muncă, să îi pună la punct!”, a precizat Gheorghe Croitoru.

În acest sens, reprezentanții CNSLR ”Frăția” au avut o discuție cu conducerea Prefecturii Vaslui, unde a fost prezentată situația cu care se confruntă sectorul privat.

”Le-am spus liderilor de sindicat să fie fermi în ceea ce privește această problemă. Am avut o discuție cu subprefectul județului Vaslui, Dumitru Ciomaga, și i-am prezentat această situație. Unde sunt aglomerări mari de muncitori trebuie luate și măsuri”, a mai spus Gheorghe Croitoru.

Inspecția Muncii, recomandări pentru angajatorii! 

Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui, în condițiile Legii nr. 319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă, angajatorul are obligația de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă și trebuie să ia măsurile necesare pentru:

asigurarea securității și protecția sănătății lucrătorilor; prevenirea riscurilor profesionale; informarea și instruirea lucrătorilor; acordarea echipamentului de protecție (măști, mănuși de protecție etc.)

Pentru orice activitate susceptibilă să prezinte un risc de expunere la coronavirus (COVID-19), angajatorul trebuie să determine natura și nivelul de expunere, pentru a se putea stabili măsurile ce trebuie luate, astfel: limitarea expunerii; elaborarea unui plan de măsuri de urgență, întocmit în baza recomandărilor medicului de medicina muncii cu care are contract; anunțarea imediată a Direcției de Sănătate Publică competentă teritorial.

DCF 1.0

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: