Home » Agricultura » Criza coronavirusului nu îi sperie. Legumicultorii lucrează la foc continuu în solarii

Criza coronavirusului nu îi sperie. Legumicultorii lucrează la foc continuu în solarii

În plină criză de coronavirus, legumicultorii vasluieni sunt în solarii pentru a pregăti noua recoltă pentru piața local. În următoarele săptămâni va fi publicată o nouă hotărâre a Guvernului României, prin care programul de ajutor de minimis pentru cultura de tomate va fi continuat și în anul 2020.

Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, a spus că a avut discuții cu producătorii agricoli din județ și i-a informat că programul pentru susținerea culturii de roșii va continua.

”Legumicultorii care au fost în program în anul trecut și-au continuat treaba. Programul va merge înainte, și așteptăm ca în următoarele două săptămâni să apară actul normativ în acest sens. Cum va apare hotărârea, noi îi vom anunța pe fermieri de ce documente au nevoie pentru a beneficia de ajutorul financiar. Vestea bună este că oamenii și-au căutat fiecare de treabă și vom avea și în acest an legume pe piață din producția local”, a precizat Gigel Crudu.

În anul 2019, la DAJ Vaslui s-au înregistrat 109 cereri de înscriere în programul pentru susținerea culturii de tomate, reprezentând persoane fizice care dețin atestat de producător, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale și societăți comerciale.

Anul trecut, valoarea sprijinului financiar al programului de susținere a produsului tomate în spații protejate care s-a acordat beneficiarilor a fost de 13.797,9 lei/beneficiar/an și a reprezentat contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an.

Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar, beneficiarii au îndeplinit cumulativ următoarele condiții: să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 metri pătrați, să obțină o producție de minimum 2 kilograme tomate/metrul pătrat, să fie înregistrați în evidențele registrului agricol, să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: