Home » Administratie » Comuna Berezeni împădurește 285 de hectare cu bani din fonduri europene și de la bugetul național

Comuna Berezeni împădurește 285 de hectare cu bani din fonduri europene și de la bugetul național

Comuna Berezeni a lansat pe SICAP o licitație publică, pentru împădurirea unei suprafețe de 113,6 hectare de terenuri degradate. Proiectul este în valoare de 4,5 milioane de lei și este finanțat din fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Ofertele se vor depune până în data de 14 iunie 2020, urmând ca din această toamnă să înceapă lucrările de împădurire.

Toader Dima, primarul comunei Berezeni, a spus că proiectul trebuie finalizat în termen de doi ani, urmând ca perioadă de întreținere a suprafeței forestiere să fie de 12 ani.

”Este o tradiție în zona noastră, de a planta suprafețe de terenuri degradate. Noi am mai avut un astfel de proiect care se finalizează în acest an, prin care am împădurim 132,4 hectare de teren cu fonduri de la Administrația Fondului de Mediu. Valoarea acestui proiect demarat în anul 2015 a fost de 3,4 milioane de lei”, a spus Toader Dima.

În comuna Berezeni a mai fost derulat începând din anul 1996 un proiect de împădurire pe o suprafață de 40 hectare. La vremea respectivă, finanțarea a fost asigurată de Direcția Silvică Vaslui.

”Suprafața pe care am împădurit-o în urmă cu 24 de ani acum este o pădure frumoasă de salcâm. Aceste investiții sunt necesare, pentru că sunt multe terenuri degradate și acum beneficiem de fonduri europene. În județul Vaslui, pe Lunca Prutului ne confurntăm cu fenomenul secetei, care influențează negativ creșterea plantelor. Prin toate cele trei proiecte din comuna Berezeni, vor fi împădurite în total 285 hectare. Se plantează salcâm, tei, frasin și stejar”, a mai spus Toader Dima.

Cererilor de sprijin pentru accesarea schemei de ajutor de stat pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite se depun pe submăsura 8.1. ”Împăduriri și crearea de supreafețe împădurite”.

Pentru accesarea fondurilor europene, beneficiarul trebuie să întocmească un proiect tehnic care este avizat de Garda Forestieră.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: