Home » Local » Coronavirusul lovește în economia județului Vaslui: 2.700 contracte de muncă au fost suspendate

Coronavirusul lovește în economia județului Vaslui: 2.700 contracte de muncă au fost suspendate

de Dănuț CIOBANU 

În județul Vaslui au fost suspendate, până la această dată, 2.700 contracte individuale de muncă. Pentru obținerea șomajului tehnic, angajatorii vor transmite online o serie de documente la AJOFM Vaslui. În aceste zile, foarte mulți antreprenori se interesează la Forțele de Muncă, despre pașii care trebuie urmați în vederea obținerii șomajului tehnic. Documenetele se depun începând cu data de 1 aprilie 2020 pentru perioada 16-31 martie 2020 și 1 mai 2020 pentru perioada 1-16 aprilie 2020.

Angajatorii din județul Vaslui au început să suspende contractele individuale de muncă ale salariaților, în conformitate cu dispozițiile din Codul Muncii și operarea acestora în Revisal. Conform datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui, până la această dată au fost suspendate 2.700 contracte de muncă. Conform procedurii legale, angajatorul, și nu angajații, va face toate demersurile privind șomajul tehnic și se va adresa Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Munca (AJOFM) Vaslui pentru a primi fondurile necesare plății indemnizațiilor de șomaj tehnic destinate angajaților.

După suspendarea contractelor individuale de muncă a salariaților, angajatorii trebuie să mai urmeze încă două etape: obținerea cerificatului de situații de urgență emis de Ministerul Economiie, Energiei și Mediului de Afaceri; solicitarea indemnizației de șomaj tehnic, prin depunerea la AJOFM Vaslui a documentelor la adresa de email: vaslui@anofm.gov.ro. Documenetele se depun începând cu data de 1 aprilie 2020 pentru perioada 16-31 martie 2020 și 1 mai 2020 pentru perioada 1-16 aprilie 2020.

”Indemnizația se solicită lunar, doar pentru perioada suspendării contractului de muncă ulterior datei de 16 martie 2020 (angajatori cu certificat de urgență de tip 1- albastru), respectiv ulterior datei de 21 martie 2020 (angajatori cu certificat de urgență de tip 2- galben). Plata aferentă indemnizațiilor pentru șomajul tehnic al angajaților se face în contul angajatorului, în cel mult 30 de zile de la data solicitării. Angajatorul va achita contribuțiile aferente indemnizațiilor și va face plățile în contul angajaților”, a spus Laura Toporăscu, purtător de cuvânt al AJOFM Vaslui.

De prevederile șomajului tehnic beneficiază salariații angajatorilor care îndeplinesc una din următoarele condiții: întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate; reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor urmare a scăderii încasărilor cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020. Acești angajatori pot beneficia de șomaj tehnic pentru cel mult 75% din numărul salariaților.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: