Home » Local » Blestemul COVID-19. Antreprenorii vasluieni au înroșit telefoanele de la Inspecția Socială și Forțele de Muncă

Blestemul COVID-19. Antreprenorii vasluieni au înroșit telefoanele de la Inspecția Socială și Forțele de Muncă

de Dănuț CIOBANU 

În cursul zilei de ieri, telefoanele au sunat în continuu la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vaslui. Pe de o parte, micii întreprinzători au depus dosarele pentru obținerea indemnizației de sprijin, în timp ce angajatorii au transmis dosarele pentru șomajul tehnic. Luând în calcul zecile de apeluri telefonice, este de așteptat ca numărul firmelor afectate de pandemia de coronavirus să fie extrem de mare.

În cursul zilei de ieri, zeci de dosare erau în analiză la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspectie Socială (AJPIS) Vaslui, în vederea obținerii indemnizației de sprijin care se acordă IMM-urilor.

”Foarte multe persoane se interesează cu privire la facilitatea acordată de Guvernul României. Toate persoanele sunt instruite cum să procedeze și să trimită dosarele prin adresa de e-mail, pentru ca apoi documentațiile să fie verificate în vederea obținerii sprijinului financiar”, a spus Sorin Prepeliță, directorul AJPIS Vaslui.

La AJPIS Vaslui pot depune dosarele pentru obținerea indemnizației se sprijin următoarii beneficiari: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale, profesii liberale; structuri sportive (persoane care își desfașoară activitatea în baza contractului de activitate sportivă); persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe; pentru personalul încadrat în muncă la un angajator prin altă modalitate prevăzută de lege (exemplu convenții civile). Indemnizația se sprijin reprezintă 75% din câștigul salarial mediu brut, prevăvut de Legea nr. 6/2020 a asigurarilor sociale. Mai exact, valoarea indemnizației lunare de sprijin este de 4.072 lei brut.

Depunerea documentelor pentru indemnizațiile aferente perioadei 16-31 martie 2020, se face în perioada 1-10 aprilie 2020. Adresa electonică pentru depunerea solicitărilor este: plati.covid.vs@mmanpis.ro, iar numerele de telefon la care cetățenii pot solicita informații sunt 0770583731 ; 0770580648; 0770590870; 0768145553.

Interes mare și la Forțele de Muncă 

O altă instituție foarte căutată în aceste zile este și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui. Conform procedurii legale, angajatorul, și nu angajații, va face toate demersurile privind șomajul tehnic și se va adresa instituției pentru a primi fondurile necesare plății indemnizațiilor de șomaj tehnic destinate angajaților.

Pentru obținerea indemnizației de șomaj tehnic, angajatorii depun la AJOFM Vaslui dosarele la adresa de email: vaslui@anofm.gov.ro. Documentele se depun începând cu data de 1 aprilie 2020 pentru perioada 16-31 martie 2020 și 1 mai 2020 pentru perioada 1-16 aprilie 2020.

Laura Toporăscu, purtător de cuvânt al AJOFM Vaslui, a spus că telefoanele sună non-stop la instituție, iar în zilele următoare se va face o centralizare privind numărul persoanelor care vor beneficia de șomaj tehnic.

Plata aferentă indemnizațiilor pentru șomajul tehnic al angajaților se face în contul angajatorului, în cel mult 30 de zile de la data solicitării. Angajatorul va achita contribuțiile aferente indemnizațiilor și va face plățile în contul angajaților. Pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de COVID-19, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (5.429 lei).

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: