Home » Coronavirus » Când primesc bonusul de 500 de euro medicii și asistentele medicale care tratează pacienți cu coronavirusIspas Livia

Când primesc bonusul de 500 de euro medicii și asistentele medicale care tratează pacienți cu coronavirusIspas Livia

Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a declarat,
pentru Libertatea, că proiectul privind stimulentul pentru medici, personalul
sanitar și cel auxiliar din spitalele care tratează pacienți cu COVID-19 va fi
aprobat în următoarea ședință de Guvern, care va fi cel mai probabil luni 6
aprilie.

“Am avut aseară (joi, n.r.), în ședința de Guvern, un
proiect de ordonanță de urgență în primă lectură. O soluție ar putea fi
acordarea acestui stimulent pentru medicii și personalul medical, inclusiv
personalul auxiliar care intră în contact cu persoane cu coronavirus sau
suspecte, să acordăm acest stimulent din fonduri europene. Sperăm ca în ședința
următoare, probabil luni, să fie adoptată ordonanța”, a spus Ionel Dancă.

El a precizat că stimulentul va fi acordat cadrelor medicale după ce ordonanța de urgență va fi publicată în Monitorul Oficial.

Președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să ofere un bonus consistent, de 500 de euro, cadrelor medicale aflate în prima linie de luptă cu epidemia.

Anunțul a fost făcut după ce zeci de medici și asistenți medicali au anunțat că demisionează sau se pensionează, de teamă că vor fi infectați cu COVID-10, de la pacienții pe care îi tratează, de multe ori fără a avea echipament de protecție.

Medicii, asistenții medicali și infirmierii din spitalele unde sunt tratați pacienții cu coronavirus sunt primii expuși riscului de a fi infectați cu COVID-19. Mulți merg în centre după ce termină programul, pentru a nu-și infecta familiile.

Premierul a anunțat în ședința de Guvern că acest stimulent va fi acordat din fonduri europene, pentru ”riscurile şi efortule suplimentar pe care le depun cadrele medicale în lupta cu coronavirusul”.

Șeful Cancelariei premierului vorbește, într-un interviu pentru Libertatea, despre criza coronavirusului, efectele economice ale epidemiei și despre bătălia comercială la nivel mondial pentru achizițiile de echipamente medicale.

Dancă spune că la Spitalul Județean Suceava au fost erori manageriale, ale cadrelor medicale și ale pacienților și susține că este o vendeta politică și o exagerare acuzația adusă președintelui Consiliului Județean Suceava.

El reclamă lăsarea fără rezerve și fără specialiști suficienți în sistemul medical de stat, care a făcut ca lupta cu epidemia să înceapă ”cu mâinile goale”.

Despre haosul de la unele Direcții de Sănătate Publică, Dancă spune că situația este urmarea faptului că au acolo au fost oportunități ale unor persoane, mai mult sau mai puțin pregatite, de a ocupa funcții.

Interviul integral îl puteti vedea pe Libertatea.

Fotografie principală: Inquam Photos / Virgil Simionescu

About admin

%d blogeri au apreciat: