Home » Agricultura » Peste 90.000 de proprietari din județul Vaslui și-au înscris gratuit terenurile agricole în cartea funciară

Peste 90.000 de proprietari din județul Vaslui și-au înscris gratuit terenurile agricole în cartea funciară

de Dănuț CIOBANU 

În ultimii cinci ani, în județul Vaslui au fost deschise gratuit 90.285 de cărți funciare pentru proprietarii de terenuri agricole extravilane. Operațiunea a fost realizată prin  Programul Național de Cadastru și Carte Funciară. Lucrările de cadastru general au fost finanțate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru, prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vaslui.

În prezent, din totalul de 86 de UAT-uri din județul Vaslui, în 65 de comunități se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) în cadrul programului național, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale, pe diferite etape de finanțare.

Situația anuală este următoare: anul 2016: 5.723 de cărți funciare deschise; anul 2017: 21.040 de cărți funciare deschise; anul 2018: 19.930 de cărți funciare deschise; anul 2019 : 35.612 de cărți funciare deschise; anul 2020: 7.980 de cărți funciare deschise.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a demarat în luna decembrie 2019 cea de-a șasea etapă de finanțare a lucrărilor de cadastru general, prin programul național 2015-2023. Suma totală alocată de Agenția Națională de Cadastru în această etapă de finanțare pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, pe sectoare cadastrale, este de aproape 5,4 milioane de lei, însumând un număr de 44 UAT-uri ce au solicitat finanțare pentru această noua etapă.

Din cele 44 de UAT-uri , au fost semnate 28 de contracte de prestari servicii: Alexandru Vlahuță, Bălteni, Blagești, Bogdănița, Dănești, Deleni, Delești, Gârceni, Grivița, Iana, Ivănești, Lipovăț, Lunca Banului, Muntenii de Jos, Muntenii de Sus, Oltenești, Poienești, Pușcași, Rebricea, Solești, Șuletea, Tătărăni, Tutova, Vaslui, Viișoara și Zorleni.

Totodată, în anul 2019, au fost scoase la licitație 11 UAT-uri din județ care vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2023 (POR): Costești, Puiești, Berezeni, Banca, Vetrișoaia, Vinderei, Duda-Epureni, Drânceni, Tutova și Dodești. Există și trei contracte semnate pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivelul  întregii unități administrativ-teritoriale: Ciocani, Perieni, Ștefan cel Mare, și unul în curs de licitare în comuna Vulturești.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: