Home » Local » Tinerii fermieri din satele vasluiene sunt salvatorii produselor tradiționale

Tinerii fermieri din satele vasluiene sunt salvatorii produselor tradiționale

Produsele tradiționale continuă să fie în atenția fermierilor vasluieni. Un astfel de exemplu este în comuna Pădureni, unde se amenajează un magazin și o terasă cu produse tradiționale.

”Vrem să arătăm vizitatorilor noștri ce nivel am avut și avem în gastronomia locală, cu care ne putem mândri. În fiecare an, în luna septembrie, noi organizăm Târgul Producătorilor Agricoli la care participă foarte mulți producători tineri. La ultima ediție am fost impresionat de numărul mare de producători din Pădureni care au venit cu produse de calitate. Vrem să stimulăm o astfel de activitate cu produse tradiționale din panificație, lactate, carmangerie, băuturi răcăritoare (braga, socată), fructe uscate și altele. Tot se se poate produce la nivel rural este sănătos și bun”, a spus Temistocle Diaconu, primarul comunei Pădureni.

Modificarea criteriile pentru atestare a produselor tradiționale a lăsat județul Vaslui fără majoritatea produselor înregistrate cu marca tradițional. Înainte de anul 2013, când a fost publicat Ordinului comun nr.724/1082/360 din 2013 al MADR/MS/ANPC care stabilește condițiile pentru atestarea, în județul nostru erau 26 de produse tradiționale (chișcă, costiță afumată, pastramă, slănină afumată etc.). După aprobarea noii legislații, producătorii nu au mai făcut solicitări pentru reatestarea produselor tradiționale înregistrate anterior.

Abia în 2015 au fost atestate două produse tradiționale: Zacuscă de vinete de Blăgești și Povidlă de perje cu nuci de Blăgești. De asemenea, în anul 2018 a fost atestat un produs tradițional Dulceață de trandafiri a Bunicii Elena, iar în 2018 s-a atestat produsul Dulceața de zmeură Coasta Neagului, din satul Blăgești, comuna Cozmești.

Produsul tradițional trebuie să fie fabricat din materii prime locale, să prezinte o rețetă tradițională specifică locului de prelucrare, prin care să reflecte un tip tradițional de producție și/sau de prelucrare, să aibă în procesul de obținere și operațiuni de prelucrare realizate manual și să dovedească un mod de lucru tradițional.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: