Home » Coronavirus » VIDEO| Guvernul aprobă stimulentul de risc pentru doctorii și personalul medical implicați direct în tratamentul pacienților cu coronavirusValentina Postelnicu

VIDEO| Guvernul aprobă stimulentul de risc pentru doctorii și personalul medical implicați direct în tratamentul pacienților cu coronavirusValentina Postelnicu

Guvernul s-a reunit în şedinţă, luni, pe ordinea de zi aflându-se o ordonanţă de Urgenţă prin care se dă un bonus de 500 de euro medicilor şi personalului medical aflaţi în prima linie a luptei cu infecția COVID-19, din fonduri europene.

Este vorba de un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează, printre altele, acordarea unui stimulent de risc pentru medicii şi personalul medical implicaţi direct în tratamentul pacienţilor cu coronavirus.

UPDATE ora 17.30 Şedinţa de Guvern a început cu o întârziere de 40 de minute.

Ministrul Violeta Alexandru: 35.000 de cereri online pentru şomaj tehnicMinistrul Fondurilor Europene: Achiziţie de echipamente medicale, din fonduri europene. Tot personalul medical implicat în lupta cu COVID-19, medici, asistente, cei de la Ambulanţe, vor primi bonus. Nu vor plăti decât impozitul pe venit. O altă măsură, pe partea de asistenţi sociali, şi comunitari, o ţintă de 100.000 de persoane vârstnice, care să fie sprijinite, în această perioadă, prin servicii comunitare, la domiciliuÎn proiectul de Ordonanţă avem pachete de igienă corporală, pentru cei aflaţi în carantinăVicepremierul Raluca Turcan: AEP, împreună cu MAI şi Ministerul Dezvoltării au iniţiat o OUG pentru prelungirea mandatului aleşilor locali până nu mai târziu de 30 decembrie 2020. Ţinând cont de situaţia de criză, inclusiv procedura pentru alegeri şi desfăşurarea acestor alegi vor fi simplificate, candidaţii să prezinte o singură listă de susţinători. Este vorba de simplificarea procedurilor. Ion Ştefan, ministrul Dezvoltării Regionale: Am obţinut autorizaţia de construire a Cazinoului din Constanţa, aşa cum ne-am angajat, pe data de 15 aprilie vom da, cel mai târziu, ordinul de începere a acestor lucrări. Deci, noi, cei de la Ministerul Lucrărilor Publice ne ţinem de investiţiile programate şi de termenele propuse. Aşa cum am spus şi în şedinţa trecută, avem şi finanţare şi vom continua lucrările. Nu mai avem semne de întrebare, vom reconstrui Cazinoul Constanţa, avem finanţare, avem bani, avem proiectul, ne ţinem de termen, vom finaliza aşa cum ne-am angajat Ludovic Orban: Ar fi un lucru foarte frumos pentru Constanţa să reuşim noi, practic, restaurarea şi reabilitarea Cazinoului din Constanţa, care e o clădire emblematică şi care, într-adevăr, este extrem de importantă pentru Constanţa Ludovic Orban: În ceea ce priveşte proiectul de buget, vă informez că deja am avut o discuţie cu domnul ministru al Finanţelor, o să prezinte o informare. Aşteptăm prognoza din partea Comisiei de Strategie şi Prognoză Ionel Dancă, şeful Cancelariei: Prognoza este finalizată în baza datelor disponibile de la Institutul Naţional de Statistică şi pe baza informaţiilor legate de volumul de export-import în prima parte a anului, incluzând şi perioada din luna martie deja afectată de această criză provocată de epidemia cu coronavirus. Este finalizată pentru a putea fundamenta rectificarea bugetară

UPDATE ora 16.00 În proiectul de act normativ aflat pe agenda Executivului se menţionează că se aprobă decontarea din fonduri europene aferente Programului operaţional ‘Capital Uman’, conform regulilor de eligibilitate stabilite la nivelul Programului şi respectiv a Ghidurilor Solicitantului, a unui stimulent de risc aplicat salariului existent pentru medici şi personal medical implicaţi direct în tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 precum şi decontarea echipamentelor şi materialelor de protecţie pentru lucrătorii de sănătate implicaţi direct în tratamentul COVID-19″.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că stimulentul de risc va fi acordat întregului personal care deserveşte pacienţii aflaţi în spitale, nu doar medicilor, iar valoarea estimată este de 120 de milioane de euro, bani care vor fi asigurați din fonduri europene.

Proiectul de OUG prevede şi decontarea din fonduri europene aferente Programului operaţional „Capital Uman” (POCU) a subvenţiilor acordate în baza OUG 30/2020, cu modificările şi completările ulterioare, suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, acordate companiilor a căror activitate a fost afectată în mod direct de epidemie şi care au dispus măsura întreruperii temporare a activităţii, în sensul de intrare în şomaj tehnic a angajaţilor.

Prin acelaşi act normativ se are în vedere şi decontarea cheltuielilor salariale cu asistenţii sociali/lucrătorii sociali care sunt implicaţi în sprijinirea persoanelor în vârstă aflate în izolare la domiciliu pe perioada de epidemie cu COVID-19, tot din fonduri europene aferente POCU.

Totodată, prin acelaşi proiect se aprobă şi implementarea mecanismului de distribuire, în baza Programului operaţional ‘Ajutorarea persoanelor defavorizate’ – POAD, a pachetelor cu produse de igienă şi alimentare achiziţionate de Ministerul Fondurilor Europene către persoanele aflate în prezent într-o situaţie de vulnerabilitate.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş a declarat, duminică, la Digi24, că asigurarea unui stimulent de risc pentru medici şi decontarea cheltuielilor legate de spitalele modulare sunt printre măsurile care urmează să fie analizate în şedinţa de Guvern.

„Ordonanţa de urgenţă a avut o primă lectură în şedinta de Guvern de vineri. Va fi propusă pentru reintroducere pe ordinea de zi, pentru că sunt o serie de cheltuieli importante care se fac. Intenţionăm să introducem pentru aprobare pe ordinea de zi inclusiv decontarea spitalelor modulare, pe care să le gestioneze Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă, inclusiv a containerelor de logistică medicală. pentru secţiile de Terapie Intensivă”, a spus Boloş.

El a menţionat că România nu este singura țara membră UE care a propus o astfel de măsură, arătând că state precum Bulgaria, Ungaria, Germania sau Italia au înaintat o astfel de formă de recompensare a medicilor, iar această cheltuială este una eligibilă din fonduri europene.

Stimulentul de risc este o formă de recompensare a cadrelor medicale curajoase, cărora le mulțumim că se implică în această activitate foarte importantă în care își pot pierde chiar viață.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș:

Proiectul de OUG cuprinde şi o componentă legată de asistenţii sociali care vor fi implicați în această perioadă să acorde sprijin pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice, de peste 65 de ani.

„Este vorba despre un ajutor pe care Guvernul îl asigură în această perioadă pentru persoanele în vârsta care se află în autoizolare la domiciliu”, a mai spus ministrul Fondurilor Europene.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, în videoconferinţa cu autorităţile, privind situaţia din Suceava, unde există un focar de epidemie de coronavirus, că a cerut Guvernului să ofere un bonus financiar medicilor care se luptă cu această pandemie.

Anunţul autorităţilor a venit după ce mai multe cadre medicale şi-au dat demisia, din cauza condiţiilor precare din spitale.

„Cred că o sumă de 500 de euro pe lună pentru medicii și personalul medical care lucrează cu pacienți COVID ar fi un bonus onorabil”, spunea şeful statului.

Medicii, în schimb, au transmis că nu vor bonusuri financiare, ci echipamente şi materiale, în spitale, precum şi o pensie de urmaş pentru copiii cadrelor medicale care îşi pierd viaţa în această luptă cu virusul COVID-19.

About admin

%d blogeri au apreciat: