Home » Coronavirus » Ce animale pot deveni purtătoare ale noului coronavirus. Specialiștii spun că trebuie să le descoperim la timp, pentru a opri răspândirea virusuluitavi.cojocaru

Ce animale pot deveni purtătoare ale noului coronavirus. Specialiștii spun că trebuie să le descoperim la timp, pentru a opri răspândirea virusuluitavi.cojocaru

Toată lumea face eforturi pentru a opri răspândirea noului tip de coronavirus și pentru tratarea celor bolnavi. Virusologii spun că la fel de important este să fie descoperite la timp și animalele care ar putea lua noul tip de coronavirus.

Specialiștii au argumentat că virusul își poate găsi ușor „gazdă” și în animale și riscul de a reveni asupra oamenilor este mare, a notat MSN.

„Pe măsură ce virusul se răspândește în întreaga lume, s-ar putea să se găsească gazde noi în afara Chinei. Este ceva la care fiecare țară trebuie să se gândească, pentru a stopa apariția altor epidemii”, a spus medicul radiolog Ralph Baric de la Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill.

Liliecii pot fi purtătorii multor virusuri și le pot transfera ușor altor animale cu care intră și indirect în contact. Uneori, virusurile își pot modifica tulpina când găsesc noi „gazde”, alteori rămân neschimbate, indiferent de purtător.

Specialiștii au ajuns la concluzia că virurile pot infecta mamiferele și păsările. Câinii, găinile, bovinele, porcii, pisicile, pangolinii, liliecii, toate pot deveni purtătoare ale coronavirusului.

Actuala criză mondială a pornit de la un virus purtat de un liliac, care a ajuns la om prin intermediul altui animal, necunoscut încă.

Oamenii de știință vor să prezică ce specii ar putea deveni „rezervoare” potențiale pentru noul tip de coronavirus.

Lin-Fa Wang, medic virusolog la Duke Global Health Institute din Singapore, susține că riscul ca virusul să fie găzduit de un alt animal, iar apoi să infecteze din nou omul, este scăzut. Dar merită să fim pregătiți, fiindcă altfel riscul este o nouă pandemie, a completat Ralph Baric.

Cum se face prezicerea speciilor care pot fi infectate

Au existat deja cazuri alte unor animale de companie care au luat virusul. Un câine Pomeranian și un Ciobănesc german din Hong Kong s-au infectat cu COVID-19. Și o pisică din Belgia a fost infectată.

De asemenea, pe 5 aprilie s-a anunțat că un tigru de la grădina zoologică din Bronx a fost diagnosticat cu COVID-19, după ce s-a constatat că avea o tuse uscată.

În prezent, nu există dovezi că animalele sălbatice și domestice ar putea răspândi coronavirusul de tip nou printre oameni, dar este important să vedem dacă este posibil acest lucru.

Un studiu din martie 2020 a identificat o serie de specii pe care virusul ar putea să le infecteze, inclusiv pangolini, pisici, vaci, bivoli, caprine, oi, porumbei, civete (suricate, manguste etc.) și porci.

Un alt mod în care oamenii de știință caută potențialele gazde este prin expunerea celulelor de la diverse animale la virus, pentru a vedea ce specii pot fi infectate de fapt.

S-a constatat că liliecii, civetele și porcii se pot infecta, nu și șoarecii. Dar testele făcute pe probe de sânge de la fiecare animal trebuie repetate pe animale vii, ținute într-un mediu controlat.

Virusul se reproduce bine la lilieci și la dihori, nu și la porci sau găini

Institutul Friedrich-Loeffler, din Germania, care verifică sănătatea animalelor, expune porci, găini, lilieci și dihori la virus pentru a determina dacă aceste specii pot fi infectate și dacă virusul se poate reproduce în ele. Dacă virusul poate, animalele ar fi considerate rezervoare potențiale.

Primele rezultate au arătat că liliecii și dihorii sunt sensibili la noul tip de coronavirus, nu și porcii sau găinile.

Un studiu similar efectuat recent a arătat că virusul se poate reproduce slab la porci, gărini, rațe, câini, dar se poate reproduce rapid la pisici și la dihori și acestea din urmă sunt capabile să răspândească virusul prin intermediul căilor respiratorii.

Acest din urmă studiu este unul de laborator și nu se știe dacă rezultatele ar fi la fel și în lumea reală.

„Coronavirusurile își schimbă des gazdele. Până la urmă, va fi nevoie să cercetăm și speciile sălbatice”, a spus profesorul Ralph Baric.

Chiar dacă virusul va sări către o nouă specie, nu există siguranța că va persista în acel animal, spun virusologii. Există o mulțime de factori care trebuie să se alinieze pentru ca o specie de animal să devină o gazdă capabilă să reintroducă virusul la om.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*