Home » Coronavirus » Specialiștii au descoperit că noul coronavirus persistă în aer mai mult decât se credea inițialtavi.cojocaru

Specialiștii au descoperit că noul coronavirus persistă în aer mai mult decât se credea inițialtavi.cojocaru

Cercetătorii au descoperit în aer particule cu noul virus COVID-19 la câteva minute după ce un om a strănutat sau a tușit.

Un grup de cercetători din Finlanda a descoperit că noul tip de coronavirus poate rezista în aer mai mult decât s-a crezut inițial și riscul de a se trasmite altcuiva rămâne la fel de mare, a notat Sky News.

https://youtu.be/WZSKoNGTR6Q

Oamenii de știință finlandezi au realizat o animație 3D care arată cum virusul este transportat prin particule de aerosoli extrem de mici după ce o persoană tușește, strănută sau vorbește.

Ei au spus că descoperirile lor «subliniază importanța evitării spațiilor interioare ocupate» în timpul pandemiei COVID-19.

Cercetătorii și-au imaginat în animația 3D un om care strănută într-un spațiu similar celor dintre rafturile unui supermarket.

După ce un om a strănutat, aerul cu particulele infectate cu noul tip de coronavirus s-a împrăștiat și a „plutit” câteva minute bune.

„Cineva infectat de coronavirus poate tuși și, apoi, se poate îndepărta, dar lasă în urmă particule extrem de mici de aerosoli care transportă coronavirusul”, a declarat Ville Vuorinen, profesor asistent la Universitatea Aalto din Finlanda.

Pentru studiul lor, cercetătorii au analizat mișcarea în aer a particulelor de aerosoli mai mici de 20 micrometri. Dar, la o tuse uscată, care este un simptom tipic al COVID-19, mărimea particulelor este de obicei mai mică de 15 micrometri.

„Aceste particule minuscule pot ajunge apoi în tractul respirator al altor persoane din apropiere. Particulele extrem de mici nu ajung imediat pe podea, ci se mișcă de-a lungul curenților de aer sau plutesc în același loc”, au spus cercetătorii.

Păstrați distanța socială

Oamenii de știință finlandezi au declarat că răspândirea unui virus poate încetini sau poate fi suprimată cu totul, dacă oamenii sunt atenți în „punctele nodale” – locurile unde se adună multă lume, cum ar fi magazinele, restaurantele și transportul în comun.

Ei au adăugat că evitarea zonelor aglomerate reduce riscul de infecție cu particule de aer de la persoane care se află în imediata apropiere a altora, ceea ce este cauza principală a infecției cu coronavirus.

Jussi Sane, specialist șef la Institutul finlandez pentru sănătate și bunăstare, a declarat că rezultatele studiului evidențiază importanța menținerii distanței fizice față de alte persoane și ca aceia care se simt rău să nu iasă din case.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*