În ultimele două zile, mii de bârlădeni și-au adus aminte de austeritatea impusă de regimul comunist. Luni, mai multe cartiere au rămas fără apă la robinete, apoi au stat fără electricitate aproape toată noaptea. La câteva minute după ce a fost rezolvată această problemă, au fost sistate gazele naturale, timp de aproximativ șapte ore.
Infrastructura veche a Bârladului și vântul vijelios au contribuit nefast la sistarea, pe rând, a tuturor utilităților de care dispun și pe care le plătesc din greu contribuabilii locului. Mii de bârlădeni au fost afectați de aceste întreruperi (apă, electricitate, gaz), care, culmea, au survenit pe aceleași străzi ale orașului.
Dacă oamenii s-au învățat ca din când în când să nu le mai curgă apa la robinete sau să fie pene de curent, de această dată toate au năvălit una după după alta. Așa se face că, în multe blocuri, centralele termice nu au mai putut fi pornite timp de peste 12 ore, iar oamenii au tremurat de frig uitându-se disperați la aparatura electrocasnică în care și-au investit economiile de ani de zile. Centralele s-au transformat în mobilier inutil pentru că, ori nu era curent electric, ori erau sistate gazele, ori amândouă odată.
Neplăcerile au debutat luni, în jurul prânzului, când o conductă principală de apă potabilă din zona FEPA s-a spart. Pentru remedierea avariei a fost oprită apa în mai multe cartiere și abia după ora 15.30 s-a reluat furnizarea. Spre seară, au început penele de curent, iar după miezul nopții au rămas în beznă cartiere întregi. Bomboana pe colivă a fost pusă de o avarie serioasă la rețea, produsă în jurul orei 5.30, care a afectat cartierele Deal, Grădină și Stadion. Abia la ora 8 a fost reluată furnizarea curentului electric.
Imediat însă, oamenii au constatat că nu mai au gaze naturale, a căror sistare fusese, ce-i drept, anunțată de două zile.
„Au fost atâtea pene de curent peste noapte, încât centrala termică a început să scoată un zgomot care m-a speriat. Zgomotul produs de vântul puternic de afară, cu penele de curent și aparatura care pocnea de câte ori revenea curentul ne-au speriat cumplit. Mi-e și fircă să pornesc calculatorul de frică să nu constat că e «prăjit». E abia început de iarnă și au intervenit probleme atât de serioase! Mă întreb ce-o să pățim când o să înceapă viscolul și o să fie blocate străzile de nămeți. Atunci să vezi frumusețe să stai la bloc fără apă curent și gaze”, ne-a declarat un bârlădean.
„Scuze se găsesc întotdeauna, dar pentru cei care-și plătesc facturile la zi e de neconceput. În ce secol și în ce oraș trăim? E ușor să ni se spună că sunt avarii. Mă întreb ce profit ar mai avea aceste companii care ne asigură nouă utilitățile dacă le-am «amenda» și noi? Ar fi suficient ca tot orașul să nu plătească facturile o lună-două”, a comentat alt nemulțumit.
Avarii peste avarii
Răspunsul conducerii SC Aquavas SA cu privire la sistarea apei potabile a fost un deja vu. Sunt minimum trei-patru avarii/zi în diferite zone ale orașului și cheltuielile făcute cu repararea conductelor sunt uriașe. Luni, a trebuit oprită apa în extrema nordică a orașului vreme de câteva ore. Avariile de ieri, deși foarte serioase, au fost remediate fără a opri alimentarea. Cel puțin până la închiderea ediției noastre, nu a fost cazul.
Cât privește penele de curent, oficialii E-on Moldova Distribuție ne-au răspuns astfel: „Un incident în rețeaua subterană de distribuție, produs astăzi, 10 decembrie, în jurul orei 5.30, a afectat alimentarea cu energie electrică la unii consumatorii din zonele Centru, Deal, Grădină și Stadion din municipiul Bârlad. În urma intervenției echipelor E-On, alimentarea cu energie electrică a fost reluată treptat, în aproximativ două ore și jumătate de la producerea incidentului, la toți consumatorii afectați”.