Est News

Escrocii nu au granițe: Mercador l-a dus în arest

Liderul unei grupări infracționale din Bârlad, acuzat de comiterea mai multor infracțiuni de comerț electronic, neagă că s-a folosit de cardurile bancare ale unor cetățeni străini pentru a face cumpărături online. Traian Adetu a susținut în fața judecătorilor că este un «biet» împătimit al site-urilor de genul mercador.ro, okazii.ro etc, de unde cumpăra diverse produse pentru a le revinde mai scump. Patru inculpați au fost trimiși în judecată în acest dosar, printre care un fost angajat al magazinului «Flanco» Bârlad și un agent de la «Fun Curier».
Trei bârlădeni inculpați într-un dosar de fraude online au fost audiați, miercuri, la Tribunalul Vaslui. În timp ce al patrulea inculpat, Valentin Borș, a ales procedura simplificată, recunoscându-și faptele, Traian Adetu, Andrei Vaharia și Vlad Peiu au susținut în sala de judecată că acuzațiile nu sunt adevărate. Aproape că le cereau socoteală procurorilor că au îndrăznit să-i ancheteze.
“De unde au știu ei cine se află în spatele calculatorului?”, s-a revoltat Andrei  Zaharia, ofensat, totodată, că un magistrat al Curții de Apel Iași a «îndrăznit», în motivarea unei decizii, să spună despre el că a dus un trai parazitar.
Considerat liderul grupului infracțional, Traian Adetu a recunoscut doar că a țepuit doar un magazin din Germania, de unde a «cumpărat» două biciclete, și a avut și o tentativă de a achiziționa un televizor, care nu a mai ajuns la destinație. El a declarat în fața completului de judecată că era un client fidel al site-urilor de cumpărături online – mercador.ro, okazii.ro etc. – de unde achiziționa produse pe care le revindea mai scump. A admis și faptul că, înainte de a licita anumite produse, se sfătuia cu Peiu, care, lucrând la Flanco, știa prețurile și potențialii clienți.
“Peiu nu are nicio legătură cu faptele mele. Noi eram prieteni, doar mă mai sfătuiam cu el înainte de a licita. Mă împrumuta periodic cu bani, pe care îi jucam la cazino. Ajunsesem la o datorie de vreo 6-7.000 de lei pe care nu puteam să o mai achit și am hotărât să-i dau un laptop pentru a mai stinge din datorie. Eu am devenit dependent de jocurile de noroc la sfârșitul anului 2011, iar depedența s-a accentuat progresiv, ca o boală. Pierdeam toți banii pe care-i primeam de la mama, din Italia, plus ce mai câștigam și eu. Amanetam și anumite bunuri din casă”, a declarat Adetu în sala de judecată.
Procurorii DIICOT susțin că Adetu a pus bazele rețelei de îndată ce a fost pus în libertate de judecători într-un dosar în care era cercetat tot pentru clonare de carduri și tranzacții online frauduloase. El fusese arestat în martie 2010, alături de alți opt tineri din Bârlad. Supranumiți “Rețeaua pisicuța”, ei au făcut ravagii în conturile a zeci de persoane din Italia, Marea Britanie și Noua Zeelandă. Pentru prinderea lor, DIICOT a beneficiat de sprijinul Serviciului  Secret american. După trei luni de arest, Tribunalul Iași a decis eliberarea acuzaților, instituind doar măsura interdicției de a părăsi țara. Atunci, la percheziții, procurorii au ridicat de la domiciliile membrilor grupării Adetu șapte guri de bancomat, zeci de cititoare de carduri, 26 de laptopuri, 25.000 de lei, 1.000 de euro, 800 de lire sterline, o pușcă cu aer comprimat, peste 100 de alice și aproximativ 200 de grame de cannabis.
Adetu și Zaharia sunt judecați în stare de arest  preventiv. În 2012, cei doi au fost condamnați de Judecătoria Bârlad la doi ani de  închisoare, cu suspendare, pentru evaziune fiscală.

Exit mobile version