Controversatul afacerist Călin Mihociu a ajuns din nou după gratii, după ce magistrații ieșeni au emis un mandat de executare a unei pedepse de 15 ani de închisoare. Sentința a rămas definitivă odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal. Fosta soție a acestuia, condamnată la cinci ani de închisoare, a fost dată în urmărire generală.
Intrarea în vigoare a noului Cod Penal a grăbit reîncarcerarea afaceristului Călin Mihociu, condamnat la 15 ani de închisoare pentru infracțiuni economice grave. Sentința dată de Tribunalul Vaslui în decembrie 2012 a fost reconfirmată, săptămâna trecută, la Curtea de Apel Iași. Teoretic, Mihociu avea posibilitatea să facă recurs, însă noul cod nu mai prevede această cale de atac, astfel că hotărârea pronunțată de magistrații ieșeni a rămas definitivă. De altfel, sâmbătă, 1 februarie, Curtea de Apel Iași a și emis mandatele de executare a pedepsei pe numele lui Călin Mihociu și a fostei soții a acestuia, condamnată la cinci ani de închisoare.
Duminică, afaceristul a fost ridicat de acasă de polițiștii de la Investigații Criminale. Sânica Mihociu nu a fost încă depistată, existând informații că se află în Italia.
“Pe numele persoanei de sex feminin a fost emis mandat de executare a unei pedepse de cinci ani. Aceasta a fost dată în urmărire generală, nefiind identificată la domiciliul său”, a declarat subcomisar Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.
Alături de soții Mihociu, în dosarul “Mafia grâului” (652 de tone de grâu au dispărut de la rezervele statului) au mai fost judecați foștii șefi ai Administrației Rezervelor Statului (ARS) Bacău, Francisk Vakulik – director general și Mercedes Tănăselea – director economic. Călin Mihociu, considerat creierul rețelei, a fost găsit vinovat de comiterea a trei infracțiuni grave, fiind condamnat în total la 11 ani pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat în forma instigării, șapte ani pentru abuz în serviciu în formă calificată și 15 ani pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. În urma contopirii pedepselor, el va executa 15 ani de închisoare.
La Tribunalul Vaslui, Francisk Vakulik și Mercedes Tănăselea au fost condamnați la câte șapte ani de închisoare, iar Sânica Mihociu, la 11 ani de închisoare. După rejudecare, Curtea de Apel Iași a redus considerabil pedepsele acestora. Astfel, Sânica Mihociu a rămas cu cinci ani, în timp ce pentru Francisk Vakulik și Mercedes Tănăselea condamnarea a fost diminuată de la șapte ani la patru. În plus, pedepsele celor doi foști directori de la ARS au fost suspendate.
Având în vedere că în noul Cod Penal limitele de pedepsă pentru care Mihociu a fost condamnat au scăzut la jumătate, cel mai probabil, acesta va formula o contestație la executare, în vederea “redozării” pedepsei. Fiind recidivist, cu un cazier impresionat, șansele ca afaceristul să scape ușor sunt mici. În 1986, el a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie, în 1987, a primit tot trei ani de închisoare pentru furt și furt calificat, în 1996, a intrat iar după gratii pentru comiterea infracțiunilor de fals intelectual și uz de fals, iar trei ani mai târziu, pentru conducere fără permis. În timp ce își ispășea pedeapsa pentru infracțiunea la regimul circulației rutiere, pe numele lui a fost emis un nou mandat de arestare, de această dată pentru contrabandă cu alcool. Mihociu s-a ales astfel cu alți șapte ani de închisoare. O altă condamnare, de cinci ani de închisoare, a primit-o pentru complicitatea la triplul asasinat de la Moara Grecilor (trei basarabeni au fost uciși, în 1998, în motelul patronat de Mihociu, cadavrele acestora fiind descoperite patru ani mai târziu, la Miclești, în curtea unuia dintre cei doi criminali).