Est News

Lipsa de informare naște monștri: Laptele crud, în continuare pe tarabe

Țăranii din județ își pot vinde fără probleme laptele și brânzeturile în piețe și oboare. Totul e să se respecte condițiile legale de igienă, transport, depozitare și comercializare.
Deși în ultima perioadă s-a iscat o mare tevatură cu privire la faptul că, de la 1 ianuarie, țăranii nu ar mai avea voie să vândă lapte și brânzeturi în piețe, zvonul nu se confirmă.
Traian Petcu, șeful Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, dă asigurări că, în continuare, se pot vinde aceste produse din piețe și oboare, cu condiția respectării prevederilor legale în vigoare: „Chiar nu este niciun motiv ca micii producători să se teamă că nu vor mai putea vinde lapte proaspăt din piețe. Încă din vara lui 2013, am efectuat o campanie de informare în legătură cu această chestiune, astfel că, la acest moment, se cunosc toate condițiile care trebuie respectate de către producători. Dacă se respectă lanțul frigorific, iar laptele este conform, nu este nicio problemă. Tocmai pentru a preîntâmpina cazurile în care produse neconforme să ajungă la consumatorul final, laptele este verificat de medicii veterinari din piețe de fiecare dată când țăranii vin cu marfă. Dacă este conform, îl pot vinde, dacă nu, nu. Deocamdată, nu au fost găsite nereguli nici în privința calității laptelui și nici în privința documentelor cerute prin legislație”.
Una dintre condițiile impuse de la 1 ianuarie se referă la faptul că laptele crud destinat vânzărilor directe trebuie să îndeplinească criteriile de calitate cu privire la numărul total de germeni (maximum 100.000/ml) și de celule somatice (400.000/ml). De asemenea, țăranii care vând lapte crud în piețe sunt obligați prin lege să dețină fișe care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obținut laptele, completate de medicii veterinari din localitățile de origine, precum și un buletin de analiză care să ateste conformitatea produsului. Laptele crud și brânzeturile comercializate trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli transmisibile la om prin intermediul laptelui. Medicii veterinari din piețe trebuie să verifice modul în care sunt respectate condițiile sanitar-veterinare pentru transportul, depozitarea și comercializarea laptelui și a brânzeturilor obținute de producătorii agricoli.
Cel mai probabil, scandalul iscat în jurul comercializării laptelui crud în piețe a apărut ca urmare a faptului că, până la 31 decembrie 2013, România a beneficiat de o perioadă de tranziție pentru îmbunătățirea calității laptelui și că, de la 1 ianuarie 2014, se interzice vânzarea laptelui crud care nu respectă cerințele legislației Uniunii Europene. Vasluienii mai puțin informați au crezut că se interzice cu desăvârșire comercializarea laptelui crud în piețe.

Exit mobile version