Judecătorii Curții de Apel Iași au modificat sentința pronunțată de Tribunalul Vaslui într-unul dintre cele mai răsunătoare dosare de înșelăciune: cel în care controversatul afacerist Călin Mihociu a fost condamnat la 15 ani de închisoare, fiind acuzat că a tras o țeapă de 650 de tone de grâu Rezervelor Statului. Ex-soția sa a primit 11 ani de închisoare, în timp ce fostul director general al Administrației Rezervelor Statului (ARS) Bacău și fostul director economic al aceleiași instituții au primit șapte ani de închisoare. Judecătorii ieșeni au redus la jumătate toate condamnările, mai puțin în cazul lui Călin Mihociu. În cazul șefilor de la ARS, noile pedepse au fost suspendate.
O nouă sentință, pronunțată marți de Curtea de Apel Iași, schimbă soarta unuia dintre cele mai controversate dosare de înșelăciune din județul Vaslui. În urma judecării apelului, magistrații ieșeni au dat noi condamnări în dosarul cunoscut opiniei publice drept “Mafia grâului”, în care controversatul afacerist vasluian Călin Mihociu, fosta soție a acestuia, Sânica Mihociu, și foștii șefi ai Administrației Rezervelor Statului (ARS) Bacău, Francisk Vakulik – director general și Mercedes Tănăselea – director economic au fost judecați pentru dispariția a 650 de tone de grâu din Rezervele Statului.
În decembrie 2012, Tribunalul Vaslui a pronunțat o sentință cu condamnări drastice pentru cei patru inculpați. Astfel, Călin Mihociu, considerat creierul rețelei, a fost găsit vinovat de comiterea a trei infracțiuni grave, fiind condamnat în total la 33 de ani de închisoare: 11 ani pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat în forma instigării, șapte ani pentru abuz în serviciu în formă calificată și 15 ani pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. În urma contopirii pedepselor, Mihociu va executa 15 ani de închisoare.
Francisk Vakulik și Mercedes Tănăselea au fost condamnați la câte șapte ani de închisoare. În plus, judecătorii au dispus ca Mihociu, împreună cu Vakulik și Tănăselea să restituie ARS cantitatea de 652 de tone de grâu sau contravaloarea acestuia la momentul achitării. Fosta soție a lui Mihociu, Sânica, a fost condamnată la 11 ani de închisoare.
Toți cei patru inculpați au atacat sentința. După rejudecare, Curtea de Apel Iași a admis, marți, apelurile formulate de trei dintre inculpați, mai puțin pe cel al lui Mihociu, care rămâne cu condamnarea de 15 ani. În cazul celorlalți, pedepsele au fost reduse considerabil. Astfel, pentru Sânica Mihociu pedeapsa a fost redusă de la 11 ani la cinci, în timp ce pentru Francisk Vakulik și Mercedes Tănăselea condamnarea a fost diminuată de la șapte ani la patru. În plus, cei doi foști directori au scăpat de pușcărie, noile pedepse fiind suspendate. Celelalte dispoziții ale hotărârii pronunțate în decembrie 2012 de Tribunalul Vaslui au fost menținute.
Sentința dispusă marți de judecătorii ieșeni poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, în termen de zece zile.
Țeapa lui Mihociu
Afacerile cu grâu împrumutat de la Rezerva de Stat au început în 2003, când Guvernul Adrian Năstase a decis să reînnoiască o parte dintre cantitățile de cereale pe care le avea în depozitele pentru situații de calamitate. La vremea respectivă, Călin Mihociu și soția sa, Sânica, dețineau fabrica de pâine Vasluianca. Profitând de decizia guvernanților, afaceriștii în domeniul panificației împrumutau cantități mari de grâu de la rezervele statului, pe care îl valorificau pe piață la prețuri mult mai mari.
Având nevoie de grâu pentru a-l procesa, Mihociu a încheiat un parteneriat cu SC Moldova SA Vaslui. Aceasta avea misiunea de a atrage grâu de pe piața națională, urmând ca Mihociu să-l proceseze și să valorifice făina atât la fabrica proprie, cât și prin distribuire în alte județe. Afacerile au mers ca pe roate timp de un an, perioadă în care s-au procesat mii de tone de grâu. Expert în afaceri dubioase, Mihociu avea să fenteze SC Moldova, dându-i o țeapă de zile mari.
Pe 15 iunie 2004, în baza unei delegații false, Călin Mihociu a retras de la Rezervele Statului, în numele SC Moldova SA, nu mai puțin de 652 de tone de grâu. Demersul, probabil, ar fi trecut neobservat, dacă grâul ajungea în depozitele societății, așa cum era firesc, însă Mihociu avea să-l vândă unei firme din București. Moldova a depus plângere penală.
Crimele care au îngrozit România
Numele lui Călin Mihociu a devenit cunoscut opiniei publice în urma triplului asasinat de la motelul din Moara Grecilor, pe care îl patrona. Pe 29 mai 1998, trei basarabeni, aflați la Vaslui pentru a încheia o serie de afaceri, au fost uciși. Ei intenționau să cumpere de la Mihociu mai multe tone de grâu, tranzacția parafându-se contra sumei de 12.000 de dolari.
În timp ce sărbătoreau evenimentul la Motelul Moara Grecilor, între basarabeni și doi dintre oamenii lui Mihociu a izbucnit un scandal din cauza unei dansatoare. Acuzați că au violat-o, basarabenii au fost uciși în bătaie de Dan Perju și Ștefan Țurlea, muncitori la fabrica lui Mihociu.
Cercetările au durat mai bine de patru ani și abia după ce dosarul a fost preluat de Parchetul General cadavrele celor trei au fost descoperite în august 2002, la Miclești, îngropate în curtea lui Țurlea. Țurlea și Perju au fost condamnați la 27, respectiv 26 de ani de închisoare, în timp ce Mihociu, complicele criminalilor, a scăpat cu cinci ani de pușcărie.
Călin Mihociu deținea deja un cazier impresionant: în 1986, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie, în 1987, a primit tot trei ani de închisoare pentru furt și furt calificat, în 1996, a intrat iar după gratii pentru comiterea infracțiunilor de fals intelectual și uz de fals, iar trei ani mai târziu, pentru conducere fără permis. În timp ce își ispășea pedeapsa pentru infracțiunea la regimul circulației rutiere, pe numele lui a fost emis un nou mandat de arestare, de această dată pentru contrabandă cu alcool. Mihociu s-a ales astfel cu alți șapte ani de închisoare.