Est News

Silvicultori sau hoți? Jaf în pădurile statului

12 pădurari vasluieni au fost trași la răspundere pentru furt de lemn. Unul dintre ei, Valeriu Ciobanu, cel care a devastat pădurea de la Râpa Galbenă, apoi a folosit ciocanul de marcat pentru a-și acoperi urmele, este considerat cel mai mare dușman al silviculturii județene. “Un asemenea caz nu am mai întâlnit în ultimii zece ani”, susțin șefii Direcției Silvice Vaslui. Individul nu a fost încă pedepsit pentru că, după ce a fost dibuit de inspectorii silvici, s-a “îmbolnăvit” subit. După 90 de zile de concediu medical, individul s-a întors la serviciu. Acum riscă ani grei de închisoare, pe lângă desfacerea contractului de muncă.
Pădurile administrate de Direcția Silvică (DS) Vaslui sunt devastate în toată regula chiar de pădurari. Aceștia, deși sunt mai puțini decât hoții obișnuiți, fură cantități mai mari și sunt mai “calificați” pentru că pot recurge la instrumentale din dotare, precum și la documente cu aparență legală pentru a-și acoperi urmele.
Cel mai recent raport al DS Vaslui arată că, pe parcursul anului trecut, s-au tăiat ilegal arbori care totalizează un volum de 1.156 de metri cubi, în valoare de circa 200.000 de lei (două miliarde de lei vechi). Cercetările au arătat că hoții ordinari au sustras 621 de mc, în timp ce diferența de 532 de mc revine unui număr de 12 pădurari.
De departe, cel mai mare dușman al silviculturii vasluiene s-a dovedit a fi pădurarul Valeriu Ciobanu, cel care avea în pază cantonul Râpa Galbenă, din districtul Fâstâci. Modalitatea prin care acesta a încercat să acopere urmele jafului din pădure i-a lăsat ca la dentist pe șefii săi.
“Un asemenea caz nu am mai întâlnit în ultimii zece ani. Pe numele lui Valeriu Ciobanu sunt două plângeri penale, una pentru tăieri ilegale de arbori și una pentru folosirea ilegală a ciocanului de marcat”, ne-a declarat șeful Serviciului Pază din cadrul DS Vaslui.

Păzea copacii cu drujba
Pădurarul Valeriu Ciobanu a tăiat sistematic arborii din pădurea pe care o avea în grijă, apoi a marcat cioatele cu ciocanul pe care șeful său de district, Gheorghiță Iureanu, îl primise cu proces verbal de predare-primire de la DS. Cel care a dat în vileag manevrele celor doi este Petruț Mandache, un fost pădurar. Acesta s-a adresat de mai multe ori conducerii de atunci a DS Vaslui, însă directorul Dumitru Popoiu nu a luat nicio măsură. Omul nu s-a lăsat și a sesizat Regia Națională a Pădurilor.
În primă fază, a fost trimisă o echipă a Inspecției Silvice (IS) Vaslui, care a tratat cu superficialitate cazul, astfel că pădurarul Ciobanu era cât pe ce să scape basma curată. Așa-zisul control a început pe 27 septembrie 2013. Inspectorii l-au luat pe Mandache de acasă și i-au cerut să prezinte cioatele nemarcate pe care le fotografiase. Omul a făcut întocmai, apoi echipa a plecat. În urma celor de la IS, Mandache a constatat că multe dintre urmele jafului fuseseră deja acoperite. De altfel, când a dorit să ne arate și nouă o cioată acoperită cu una veche (erau bătute în cuie una de alta), pe care tocmai o văzuseră și inspectorii, aceasta dispăruse.
Cinci zile mai târziu, cei de la IS Vaslui au revenit, însă Mandache nu a mai vrut să li se alăture din cauză că nu mai avea încredere în ei. Inspectorii au făcut cale întoarsă, fără să le pese câtuși de puțin de dimensiunea reală a jafului. Ulterior, conducerea IS Vaslui a trimis către Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare (ITRSV) Focșani o adresă în care a menționat că în Cantonul silvic 15 – Râpa Galbenă s-au găsit doar 14 cioate, cu un volum de 17,17 mc, din care volum nejustificat 9,62 metri cubi, rezultând o valoare a prejudiciului de 2.517 lei. Pe o altă suprafață, ținând de Ocolul Silvic Brodoc, s-au descoperit șapte cioate, cu un volum de 20,5 metri cubi și o valoare de 4.750 de lei. În realitate însă, în pădure erau peste 80 de cioate provenite de la arbori tăiați ilegal și care atestă că lemnul sustras era de cea mai bună calitate (stejar, fag).
Până la urmă, operațiunile de verificare menționate, deși efectuate fără prea mare stăruință, au avut ca efect demiterea lui Dumitru Popoiu, directorul DS Vaslui, în locul său fiind numit Cătălin Idriceanu, inginer în cadrul Compartimentului Producție. Imediat după ce ITRSV Focșani i-a transmis valoarea ridicolă a prejudiciului stabilit inițial, noul director a demarat o anchetă proprie.

A omorât pădurea
La sfârșitul lui octombrie 2013, a fost trimisă în teren o a doua echipă de inspectori. În scurt timp, au fost descoperite, pe lângă cele menționate de prima echipă, aproape 40 de cioate groase nemarcate. Pădurarul Valeriu Ciobanu a susținut sus și tare că rezultatele controlului nu sunt reale și, motivând că inspectorii “au ceva cu el”, a cerut reluarea verificărilor de către altă echipă.
Noua conducere a DS Vaslui i-a făcut pe plac. Luând iarăși la puricat pădurea, personalul silvic a stabilit că, în total, fuseseră tăiați ilegal 85 de arbori. Totodată, au fost descoperite și cioate a căror marcare nu era justificată, semn că și șeful de district, Gheorghiță Iureanu, era implicat în furtul de lemn.
Valoarea pagubelor a fost estimată la 20.000 de lei (peste 76 de mc de masă lemnoasă). Pus în fața evidenței, pădurarul Valeriu Ciobanu a început s-o facă pe bolnavul și a intrat în concediu medical.
Prima consecință a anchetei a fost retrogradarea lui Gheorghiță Iureanu de la șef de district la pădurar, concomitent cu mutarea sa disciplinară la un alt ocol silvic și reținerea a 30% din salariu timp de trei luni. În plus, s-a ales cu dosar penal.
Împotriva lui Ciobanu nu s-a putut lua încă nicio măsură. Marți, după 90 de zile de concediu medical, pădurarul a binevoit să se întoarcă la lucru. Evident, îl paște desfacerea contractului de muncă, dar riscă să facă și pușcărie, mai ales că are antecedente penale, tot pentru tăieri ilegale.
De fapt, Valeriu Ciobanu a și fost dat afară în 2006 din cauză că “dispăruseră” mai mulți arbori, tot de la Râpa Galbenă, în valoare de 300 de milioane de lei vechi. Doi ani mai târziu, a fost reangajat pe același post. În 2012, a fost condamnat la un an de închisoare, cu suspendare, pentru tăieri ilegale, dar a rămas să «păzească» pădurea de la Fâstâci.
De fapt, e lesne de înțeles de ce Valeriu Ciobanu nu a fost concediat, dacă ținem cont că ex-directorul Dumitru Popoiu a făcut un schimb avantajos de terenuri cu socrul pădurarului (Vasile Aporcăriței, care, cât timp a fost primarul comunei Cozmești, s-a îmbogățit livrând lemne la școlile din localitate), iar acum are o casă pe Delea, gard în gard cu Aporcăriței! DS Vaslui, condusă de Popoiu, i-a oferit lui Aporcăriței marele avantaj de a avea ani la rând spre exploatare parcele în pădurea districtului Fâstâci, adică taman acolo unde Ciobanu era abilitat să marcheze arborii care urmau a fi vânduți. Altfel spus, ginerică măsura, iar socrul tăia și apoi căra!
Despre ceilalți 11 pădurari care au devastat pădurile statului, conducerea Direcției Silvice Vaslui nu a oferit prea multe informații. Tot ceea ce se știe e că au fost sancționați cu diminuarea salariului pe o perioadă de până la trei luni.

Exit mobile version