Peste 1.200 de persoane au fost trimise în judecată pe parcursul anului trecut, când procurorii vasluieni au soluționat 11.481 de dosare dintre cele peste 33.000 aflate în lucru.
Conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui a prezentat ieri bilanțul activității pe anul trecut. 2013 a adus pentru procurorii vasluieni recorduri absolute, înregistrându-se creșteri ale volumului de activitate pe cele patru unități cuprinse între 20-29%, confirmându-se trendul ascendent al ratei criminalității.
Pe fondul unei scheme de personal incomplete și al unui volum de muncă aflat într-o continuă creștere, procurorii vasluieni au avut anul trecut de soluționat 34.189 de dosare penale, din care în 33.617 au supravegheat cercetările efectuate de polițiștii judiciari, iar în celelalte efectuând urmărire penală proprie. Din totalul dosarelor aflate în lucru, până la sfârșitul anului au fost soluționate mai puțin de jumătate – 11.834, dar cu aproape 20% mai multe față de anul precedent, fiind întocmite 1.010 rechizitorii, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a 1.292 de inculpați, dintre care 166 în stare de arest. Peste 10.000 de dosare au fost soluționate prin netrimitere în judecată, înregistrându-se și 1.412 amenzi administrative, aplicate în baza articolului 18, indice 1.
Pentru anul în curs, având în vedere și intrarea în vigoare a noilor coduri, penal și de procedură penală, acoperirea schemelor de personal și suplimentarea resurselor financiare reprezintă prioritatea zero.
“Toată politica în materie judiciară trebuie gândită foarte serios pentru că în scurt timp se va impune stringent majorarea schemelor de personal. Actualele scheme datează din anul 1992, când volumul de activitatea era la jumătate față de ceea ce avem în prezent”, a declarat Sorin Armeanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.
În prezent, în cadrul celor patru unități de parchet din județ își desfășoară activitatea 34 de procurori, dintr-o schemă de 38, dintre care nouă dețin funcții de conducere. Parchetul din Huși și cel din Bârlad au fost singurele din județ care anul trecut au avut schema de procurori completă. Cea mai dificilă situație s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunal și cel de pe lângă Judecătoria Vaslui, însă începutul noului an a adus doi noi procurori și aici. Este vorba despre Mihaela Tereza Râmbu, promovată de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, și, respectiv, Cristina Chiriac, transferată de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad.
Pe lângă criza de personal, o provocare pentru conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui o va reprezenta găsirea resurselor materiale pentru a răspunde exigențelor noului Cod Penal și noului Cod de Procedură Penală, astfel încât să nu le fie îngrădite drepturile persoanelor cercetate. Pentru perioada imediat următoare, procurorii vor trebui să găsească spațiile necesare desfășurării anchetelor, care, potrivit noilor coduri, trebuie filmate. Acest lucru nu este posibil până în prezent nici la Vaslui, dar nici în celelalte județe.
Simona Voicu