Persoanele care au încheiat contracte de credit ce conțin clauze abuzive pot scăpa de condițiile pe care nu le-au negociat în mod direct cu banca.
Dacă ați încheiat contracte de credit care conțin clauze suspecte referitoare la comisioane sau dobânzi, oferind băncilor posibilitatea să vă calculeze “din burtă” o rată lunară mai mare decât v-ați așteptat, atunci, cel mai probabil, sunteți titularul unui contract “infestat” cu cel puțin o clauză abuzivă. Aceasta este, potrivit legii, “orice clauză contractuală care nu a fost negociată direct cu consumatorul și dacă, prin ea însăși sau împreună cu alte prevederi din contract, creează, în detrimentul consumatorului și contrar cerințelor bunei credințe, un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților”.
Partea bună este că, de la 1 octombrie 2013, prin modificarea Legii nr. 193/2000, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) poate chema în instanță instituția de creditare care folosește contracte de adeziune cu clauze abuzive. La rândul ei, instanța poate să dispună încetarea folosirii acelei clauze, precum și modificarea contractelor în curs de executare, prin eliminarea clauzelor respective. De efectele unei decizii favorabile vor beneficia toți cei afectați de practicile abuzive, fără ca aceștia să fie nevoiți să inițieze acțiuni separate.
“Toate contractele de același tip vor fi verificate”
Deocamdată, la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Vaslui nu a fost depusă nicio astfel de sesizare. “De la modificarea Legii 193/2000, privind clauzele abuzive din contracte, nu avem reclamații înregistrate. Clauzele abuzive sunt prevăzute în anexa legii și sunt foarte clar stipulate. Orice altceva, cum ar fi acel comision de risc sau alte clauze care ni se par nouă abuzive, nu sunt considerate abuzive dacă nu sunt în acea anexă. Cel care se simte lezat de o presupusă clauză abuzivă, că până la o hotărâre definitivă și irevocabilă e doar «presupusă», e de preferat să vină prin instituția noastră pentru că nu are costuri. De cele mai multe ori, dacă se întâmplă ceva, omul nu știe să urmărească lucrurile. Noi, nemaiavând personalitate juridică, trimitem toate aceste dosare la București, la ANPC. Nu mai sunt soluționate de către noi, dar am specializat o doamnă. Dumneaei doar strânge, cum s-ar zice, probatoriul, nu-și dă cu părerea dacă într-adevăr există o clauză abuzivă. Întocmește acel dosar, care se trimite la București. Dosarul este reverificat de ANPC, care decide dacă îl trimite în instanță. De ce trimit ei în instanță? Pentru ca procesele să fie la nivel central, să le urmărească mai bine și să fie siguri că nu mai sunt diferențe între instanțele din țară“, ne-a declarat Constantin Vasilache, șeful CJPC Vaslui.
Spre deosebire de Vaslui, în celelalte județe din țară au fost depuse sesizări privind contracte de credit cu clauze abuzive. În prezent, sunt 11 procese pe rol.
«Dacă 11 pică din start, toate contractele de același tip vor fi verificate. Cel mai relevant lucru e acea modificare prevăzută de articolul 13, care stipulează că instanța care va judeca o clauză abuzivă se pronunță atât asupra situației de caz, cât și asupra situațiilor similare. Probabil că noi vom verifica dacă toate contractele de același tip vor fi modificate în urma unei hotărâri. Dar bănuiesc că, dacă obținem o hotărâre, ANPC verifică dacă respectiva bancă modifică acea clauză abuzivă. Băncile nu se vor juca cu chestia asta. Totuși, e puțin vag ce însemnă «contracte de același tip». E posibil ca «de același tip» să facă referire la o anumită bancă”, a mai spus directorul CJPC Vaslui.
Cristian Dima