O fetiță de doar patru ani, din Solești, a ajuns în comă la spital după ce a fost înfometată, lovită și neglijată sistematic de propria mamă. Copila nu merge, nu vorbește, cântărește doar cinci kilograme și arată ca un bebeluș de șase luni. Medicii au rămas înmărmuriți când au consultat-o pe micuță – este doar piele și os și are trupul firav plin de vânătăi. Medicii au anunțat poliția și Protecția Copilului. Nici medicul de familie al copilei, nici asistentul social din comună nu au considerat că ar trebui alertate autoritățile!
Fetița, ajunsă la spital în comă, a fost născută prematur, iar mama, Camelia Bălănescu (27 de ani) în loc să o îngrijească și să îi acorde mai multă atenție a neglijat-o și a înfometat-o. Micuța a fost crescută cu ceai, pâine și apă. Cu o mamă cu probleme care nu știe să aibă grijă de copiii ei și ignorată de autorități, copila din Solești a ajuns să arate la patru ani ca un bebeluș de șase luni. Cazul cutremurător a ieșit abia acum la iveală, când minora a ajuns la spital aproape leșinată de foame și cu urme de lovituri pe corp.
S-ar putea crede că autoritățile nu au avut habar! Greșit. Toată lumea știa, și totuși, nimeni nu a făcut nimic.
”Nu am mai văzut așa ceva de când sunt eu. Este nespălată, nealimentată, are rapăn pe ea. Nu vorbește deloc. Nu se poate numi mamă cea care i-a dat viață. Copilul este neglijat, am vazut că nu recunoaște biberonul, este flămând și ar mânca mereu. Când am văzut-o nu am crezut că are patru ani, am zis că are șase luni. Este exact ca un schelet, ce poți spune despre o asemenea femeie, nu poate fi numită mamă având în vedere felul în care arată copilul. Mi se rupe sufletul când văd cum arată. Am șase copii, dar nu i-am neglijat”, spune o altă mamă, internată în spital.
O mână de om care arată mai rău ca un bebeluș din Somalia și care la patru ani nu știe să vorbească. Medicii au rămas șocați. Nu înțeleg cum de-a supraviețuit organismul micuței născută prematur doar cu ceai, apă și pâine. Până zilele trecute, fata n-a știut nici măcar ce gust are laptele sau ce este un biberon. Când a ajuns la Spitalul de urgență din Vaslui micuța a fost pusă imediat pe perfuzii.
“Este vorba despre un copil din mediul rural aflat într-o stare gravă. Fetița a ajuns la noi în comă, cu numeroase escoriații și echimoze. Copilul cântărește cinci kilograme, o greutate corespunzătoare unui sugar de trei-patru luni. Această stare a copilului este consecința unui dezechilibru nutrițional îndelungat. Practic, fetița a fost înfometată și neglijată de mamă și de familie. În prezent este stabilă, echilibrată, dar va urma o perioadă lungă pentru recuperarea ei nutrițională și neuropsihică. Prognosticul este rezervat », a declarat, Eliza Tighici, medic pediatru.
Nimeni nu a făcut nimic pentru puiul de om
Asistentul social de la Primăria Solești a spus că se ocupă de familia fetei din 2008 și că tot de atunci face vizite la domiciliul acesteia de două ori pe an. Niciodată însă nu a găsit fetița acasă și din această cauză nu s-a alarmat.
”Nu știam de cazul acestei fetițe, anchete am făcut mereu, dar nu știam. Am fost acasă la ei de multe ori, dar nu am găsit fetița. După cum se vede, nu au grijă de copii. Nu am sesizat Protecția Copilului despre caz. Nu am găsit-o acasă și știind că noi le-am dat ajutor social nu am anunțat. Este bolnavă fetița, cred că a fost și abuzată fizic. În mare parte nu îmi reproșez nimic dacă stau bine și mă gândesc. Este un caz foarte trist. Eu cred că părinții sunt de vină. Trebuia să depistăm, dar noi nu stăm cu ei în casă să știm ce se întâmplă. Ar trebui decăzuți din drepturi părinții. Monitorizez familia din 2008. Am fost odată la șase luni la ei acasă. De când e născută nu am găsit fetița acasă. Dacă o vedeam îmi dădeam seama că nu e în regulă. Mi-am făcut treaba ca profesionist”, a declarat asistentul social din Solești.
Poate că acest copil ar fi avut o viață mai bună dacă existau resurse și interes. Nici măcar asistentul social de la primărie sau cei de la Protecția Copilului n-au luat măsuri. Abia acum, după ce minora a juns la spital, Protecția Copilului a deschis o anchetă. Atât asistentul comunitar, cât și medicul de familie aveau obligația de a informa autoritățile despre această situație cumplită, dar nimeni nu a mișcat un deget!
Noi i-am dat apă, ceai și pâine
Părinții copilei, care mai are acasă doi frați, se apără și spun că ei nu sunt vinovați de starea în care a ajuns fata la spital. Imediat după ce a adus-o la spital, mama a părăsit-o motivând că mai are alți copii acasă. Femeia susține că și-a hrănit fiica, însă “așa este ea, mai bolnăviocioasă” ! Neagă că ar fi lovit-o, spunând că de fapt ar fi căzut din pat. Acest lucru este imposibil, spun medicii, câtă vreme fetița stă numai în poziția culcat și nu se mișcă. În timp ce mama susține că hrănea copila cu de toate, tatăl recunoaște că îi dădea doar pâine, ceai și apă.
Paradoxal, familia Bălănescu este monitorizată, de cinci ani, de Serviciul de Asistență Socială al Primăriei Solești !!!
”I-am dat mâncare…a avut probleme și la naștere. Noi am crezut că își revine… așa a fost să fie. Mâncare le luăm, le facem. Nu arată ca un copil de patru ani, așa e ! Fetița mânca orice, ce mâncam și noi. A văzut-o medicul din Solești, i-a dat niște vitamine. I-am făcut borșuri, supe. E slăbuță, dar eu am avut grijă de ea. Noi ne întreținem din alocație și din ajutorul social. Cam 800 de lei avem pe lună. Banii ne ajung, flămânzi nu lăsăm copiii. Îmi este milă de ea. N-am bătut-o, nu i-am făcut nimic! Mânca acasă săraca. Eu am făcut ce am putut”, spune Camelia Bălănescu, mama fetei.
Tatăl micuței ne-a povestit însă care era meniul zilnic al copilei. ”E slăbuță, necăjită, noi am avut grijă de ea. Nu am părăsit-o, noi i-am dat orice, pâine, apă, ceai. La prânz îi dădeam fasole, cartofi. Ne descurcăm greu, că banul se face greu. Noi am ajutat-o da ce să îi mai facem ?! Noi am știut că trebuie dusă la medic, dar nu au fost bani. Îi trebuie mâncare, pampers la spital. Știu că e singură la spital acum. Ce să îmi reproșez, mi-e milă de ea. Soția avea grijă de ea. În picioare stătea, la marginea patului, o luam de colo colo, nu putea merge, se așeza jos. Nu dăm copiii la stat, îi creștem cum putem”.
Consultații suspectate a nu fi fost efectuate
Camelia Bălănescu, mama fetei, susține că de când a născut o singură dată a apelat la medicul de familie, anul trecut, când «i-a precris niște vitamine». Cu toate acestea, în evidențele Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui medicul de familie Elena Cristina Ungureanu, în grija căreia se află fetița de patru ani, sunt raportate ca fiind efectuate patru servicii medicale, două în 2011 și două în 2012, consultații în urma cărora, cel puțin în raportări se arată că micuței i-au fost administrate vitamine. Medicul de familie susține că, de-a lungul celor patru ani, ar fi văzut fetița de mai multe ori. O dată, chiar i-a eliberat mamei bilet de trimitere pentru internare de urgență. Deși admite că greutatea fetiței este cu mult sub cea a unui copil normal, medicul Elena Cristina Ungureanu spune că nu s-a gândit să sesizeze autoritățile privind protecția copilului, deoarece știa că familia era monitorizată de asistentul social din cadrul Primăriei Solești.
«A am văzut-o de mai multe ori, nu vă pot spune cu exactitate acum, doar în ultimul an nu am văzut-o niciodată. Probabil că în această perioadă a intervenit ceva. La un moment dat, câtărea șapte kilograme și jumătate. Nu știu ce a determinat această scădere. Dacă aș fi știut de evoluția ei, aș fi anunțat mai departe», a declarat medicul de familie.
Sorin Saizu