Cercetată de DNA, firma brașoveană Scolopax SRL, avându-l ca administrator delegat pe botoșăneanul Dragoș Lipan Secu și controlată de Universitatea Harvard – SUA, vrea să scape de pădurile pe care le deține în județul Vaslui. În total, sunt scoase la vânzare în regim de urgență peste 1.100 de hectare, în localitățile Hreasca (comuna Coroiești) Alexandru Vlahuță, Viișoara și Negrești. Cea mai dubioasă afacere s-a făcut cu pădurile din zona Negrești. ”Pe contractele de vânzare-cumpărare, acolo unde trebuiau trecute sumele, este șters tot”, susține primarul Vasile Voicu.
Direcția Națională Anticorupție (DNA) cercetează, de la începutul acestui an, afacerile dubioase ale celui mai mare proprietar privat de păduri din România, SC Scolopax SRL Bran-Sohodol, județul Brașov. Menționăm că grupul american Phemus Corporation deține 99,9% din acțiunile acestei firme și se află, la rândul său, sub umbrela Universității Harvard.
Procurorii au intrat pe fir după ce Csaba Robert Eler, proprietarul a 66 de hectare de pădure în satul Hreasca, comuna Coroiești, județul Vaslui, l-a denunțat pe administratorul delegat al Scolopax, Dragoș Lipan Secu, un moldovean de-al nostru din Botoșani. Acesta din urmă a fost arestat la mijlocul lunii trecute, împreună cu soția sa, fiind cercetați pentru luare de mită (peste un milion de euro!) și spălare de bani. DNA susține că Secu, în calitate de intermediar, ar fi crescut artificial (prin înțelegere cu anumiți vânzători) prețul plătit de companie pentru un hectar de pădure, iar surplusul l-a împărțit cu complicii săi.
În schimb, pădurile din județul Vaslui au fost cumpărate destul de ieftin.
“Când Eler a vândut, Scolopax îl avea ca reprezentant local pe Constantin Vatamanu. Pădurea de la noi din comună a fost dobândită în 2005 de niște rude de-ale lui Eler, în baza Legii 18. Eler a preluat pădurea de la acestea printr-un contract de vânzare-cumpărare încheiat în 28 ianuarie 2008, prețul fiind de 11.796 de lei/ha», ne-a declarat Cristian Lungu primarul comunei Coroiești.
Acum, Scolopax vinde în regim de urgență pădurile pe care le deține aici. “În decembrie 2013, ni s-a făcut o ofertă. Am afișat anunțul de vânzare, iar la 30 ianuarie 2014 am trimis răspuns către Scolopax că nimeni nu este interesat”, a mai spus primarul de Coroiești.
“La noi, la sărăcia noastră, cine se bagă să le cumpere?”
În zona orașului Negrești, Scolopax a cumpărat 265 de hectare de pădure, însă nimeni nu știe cât a plătit. “O parte din tranzacție, de care știu eu, s-a făcut în două etape. În prima etapă, un grup de trei cetățeni, Gheorghe Șendrea, Eugen Nechita și Daniela Nechita, au cumpărat de la diverși cetățeni din zonă suprafața de 162 de hectare. Tranzacția a fost încheiată la un birou notarial de la noi. În a doua etapă, acești trei cetățeni au vândut suprafețele firmei Scolopax, reprezentată de Dragoș Lipan Secu. Tranzacția a doua a fost încheiată la un birou notarial din Botoșani. Pe contractele de vânzare-cumpărare, acolo unde trebuiau trecute sumele, este șters tot. Voi verifica dacă la prima tranzacție, care s-a încheiat la Negrești, apar sau nu apar sumele. Am înțeles că Scolopax deține în zona Negrești o suprafață totală de 265 de hectare de pădure, iar la nivelul țării, circa 30.000 de hectare. Am înțeles că vor să vândă. Am aflat că este ceva putred cu modul în care au obținut ei suprafețele de pădure. Un intermediar se pare că le-a tras țeapă celor de la Harvard. Ne-au făcut și nouă cunoscut acum o lună și ceva că intenționează să vândă, dar la noi, la sărăcia noastră, cine se bagă să le cumpere?”, ne-a declarat Vasile Voicu, primarul orașului Negrești.
O altă afacere cu păduri a fost încheiată la Viișoara, Scolopax cumpărând nu mai puțin de 335 de hectare de la Ioana Raluca Bastache, cu 8.500 de lei/ha. Și aici, acum se vinde tot.
“Firma Scolopax a trimis o ofertă prin care își exprimă intenția de a vinde suprafața de pădure de 335 de hectare care se află pe teritoriul comunei noastre. Ba chiar vând de pe tot teritoriul țării. Este o suprafață imensă. La cererea lor, s-a făcut un proces-verbal de afișare. Anunțul a fost afișat de pe 8 ianuarie până pe 8 februarie. În prezent, sunt în drept să o vândă. Din comună de la noi nu s-a interesat nimeni de pădurea asta. Nu au specificat cu cât vor să vândă”, a menționat Liviu Pîrciu, primarul comunei Viișoara.
În Alexandru Vlahuță, Scolopax a cumpărat 637,9 ha de pădure de la Lazarina Florea și Alexandru Arion. Reprezentanți primăriei nu au precizat până la închiderea ediției cum au intrat în posesia pădurii cele două persoane care au vândut către Scolopax și nici alte detalii nu ne-au dat.
“Nu vă spun decât atât: documentația a fost afișată și altceva nu am ce să vă spun”, ne-a declarat Liliana Haghiac, secretara comunei Alexandru Vlahuță.
La nivelul întregii țări, sunt scoase la vânzare 32.000 de hectare de pădure, care se află în 21 de județe.
Vom reveni.
Cristian Dima