Est News

3.145 de lei indemnizație de șomaj! Topul celor care nu lucrează

Un șomer din Huși încasează lunar o indemnizație de 3.145 de lei, de cinci ori mai mult decât primește un muncitor de rând după o lună de muncă. În top, mai figurează și alți șomeri cărora le intră în buzunare mai mulți bani decât majorității salariaților din județ.

Cea mai mare indemnizație de șomaj din județul Vaslui o încasează un hușean care a lucrat la o firmă de contabilitate, audit financiar și consultanță în domeniul fiscal. Omul primește lunar, fără să mai miște un deget, 3.145 de lei, cam cât câștigă cinci muncitori necalificați din leafă!
Al doilea cel mai bine plătit șomer din județ nu încasează nici măcar jumătate din cât primește hușeanul, însă indemnizația sa nu este deloc de neglijat. Omul, domiciliat în Vaslui, ridică lunar 1.535 de lei după ce a fost dat afară de la o firmă de inginerie și consultanță tehnică.
Înainte de a intra în șomaj a fost destul de bine plătit și ocupantul locului trei. Veniturile sale depășeau cu mult indemnizația de șomaj de 1.402 lei pe care o încasează acum de la stat, după ce a lucrat într-un magazin alimentar din Bârlad.
Locul patru din acest top îi revine unui electrician din Vaslui care încasează lunar mai mulți bani (1.249 de lei) decât cel mai bine plătit șomer de anul trecut. Pe locurile cinci și șase sunt doi vasluieni care au lucrat în același domeniu de activitate cu hușeanul de pe prima poziție, însă au indemnizațiile cu circa 70% mai mici decât acesta: 1.116 lei de fiecare.
Șomerul care se clasează pe poziția a șaptea este tot din Vaslui, a avut un salariu la care majoritatea muncitorilor din județ doar visează, iar acum primește o indemnizație de șomaj de 1.040 de lei. Urmează un alt vasluian, care s-a ocupat cu închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare. Evident, câștigurile sale de atunci nu se compară cu indemnizația de șomaj pe care o primește în prezent – 1.001 lei.
Vasluianul de pe pozția a noua cumpără lunar, în medie, cu trei pui mai puțin decât ocupantul locului opt, însă se va descurca fără mari probleme fiindcă încasează lunar 954 de lei, cu circa 300 de lei mai mult decât salariul minim net pe economie. Înainte de a intra în șomaj, a lucrat la o firmă care prestează activități de producție a gazelor. Fără doar și poate, comercianții din Bârlad au salarii frumușele, motiv pentru care un alt vânzător a prins poziția a zecea din top. Omul ia lunar 896 de lei, cu 100 de lei mai mult decât ocupantul locului zece de anul trecut.

Ce spune legea
Indemnizația de șomaj reprezintă 75% din salariul minim brut pe țară, la care se adaugă, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de trei ani, o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului brut de bază realizat în ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferențiate: 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin trei ani, 5% pentru un stagiu de cotizare de cinci ani, 7% pentru un stagiu de cotizare de cel puțin zece ani și 10% pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani.
Totodată, indemnizația de șomaj se acordă pe perioade diferențiate, în funcție de stagiul de cotizare: șase luni dacă s-a cotizat cel puțin un an la bugetul asigurărilor de sănătate, nouă luni pentru un stagiu de cotizare de cel puțin cinci ani și 12 luni pentru un stagiu de cotizare mai mare de zece ani.

Cristian Dima

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version