În partea de nord a Bârladului, un maidanez a mușcat o femeie, iar la scurt timp a murit. Analizele au arătat însă că animalul nu era turbat.
Autoritățile bârlădene au intrat, joi, în alertă, după ce o localnică în vârstă de 19 ani, gravidă cu al doilea copil, a fost mușcată de un cățel de nici două luni, care ulterior a decedat. Tânăra locuiește la un bloc de pe strada Epureanu și obișnuia să-i dea de mâncare animalului. La fel a procedat și joi seară, când a întins mâna dreaptă înspre cățelandru pentru a-l hrăni. Numai că, într-o clipă, maidanezul și-a înfipt dinții în degetul ei.
În primă fază, tânăra nu a dat cine știe ce atenție incidentului, însă, vineri dimineață, a găsit câinele mort și s-a gândit că ar fi putut avea rabie. Conștientă că s-ar putea îmbolnăvi și știind că rabia netratată este fatală, s-a prezentat la Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” pentru tratament preventiv.
„Astăzi (vineri – n.r.), pe la ora 14, s-a prezentat o tânără de 19 ani care a spus că a fost mușcată de un câine de pe stradă, care ulterior a murit. A venit pentru tratament profilactic, chiar dacă ea crede că animalul nu a murit din cauză ca era turbat, ci că ar fi fost lovit de o mașină. Diagnosticul pus a fost «plagă mușcată police drept», rana fiind superficială. Pentru că a consumat anumite produse, nu i s-a putut administra vaccinul antirabic, ci i s-a recomandat să revină a doua zi. Între timp, o să avem și noi rezultatele analizelor de laborator, care vor arăta dacă animalul avea sau nu rabie. În orice caz, rana este superficială. Cât despre faptul că femeia este însărcinată, vaccinul nu are contraindicații la gravide pentru că este modificat genetic și nu conține culturi vii”, ne-a declarat dr. Gabriela Daniș, directorul medical al spitalului.
„Animalul nu era infectat cu virusul rabiei”
Despre incident au fost anunțați și reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, care au demarat o anchetă. În primă fază, au ridicat cadavrul animalului de pe stradă și l-au dus la laboratorul propriu.
„Pe 21 martie, DSVSA Vaslui a fost anunțată de către o doamnă că, pe 20 martie, în timp ce era în fața blocului din zona Bulevardului Epureanu, a fost zgâriată la mână de un cățel comunitar. În dimineața de 21 martie, câinele respectiv a fost găsit mort. Doamna în cauză a mers la medicul de familie, de unde a fost îndrumată la secția Boli Infecțioase din cadrul spitalului, în vederea administrării tratamentului de specialitate. Concomitent, cadavrul câinelui a fost dus la Laboratorul Sanitar-Veterinar, unde, în regim de urgență, a fost introdus în lucru și a rezultat că animalul nu era infectat cu virusul rabiei. La autopsie, s-a constatat că prezenta o lovitură în zona capului, care probabil i-a cauzat decesul”, a menționat dr. Traian Petcu, directorul executiv al DSVSA Vaslui.
Acesta le recomandă cetățenilor care sunt agresați de animale a căror stare de sănătate nu este cunoscută să se prezinte la medicul de familie și să anunțe medicul veterinar în vederea luării măsurilor ce se impun. Dacă persoanele care au intrat în contact cu un animal bolnav de turbare nu sunt vaccinate antirabic în cel mult 72 de ore, boala se instalează și nu poate fi tratată.
Adriana Șușnea