Continuăm rubrica din cotidianul nostru în care, săptămânal, parlamentarii județului sunt invitați să-și spună punctul de vedere în ceea ce privește problemele oamenilor din zonă. Tema lansată astăzi spre dezbatere face referire la Spitalul Negrești, închis la 1 aprilie 2011. Autoritățile caută soluții pentru redeschiderea unității, după seria de procese în care Primăria Negrești și-a recâștigat dreptul de folosință a clădirii. O eventuală finanțare de către Consiliul Local este însă imposibilă pentru că nu dispune de sumele necesare.
„Convenabil ar fi să se redeschidă ca secție externă a Spitalului Județean de Urgență”
„A fost un lucru bun faptul că Primăria Negrești a câștigat în instanță dreptul de folosință asupra spitalului, închis în urma unei decizii iresponsabile a Guvernului PDL. Pentru mii de cetățeni din orașul Negrești și din localitățile limitrofe, închiderea spitalului a însemnat o nedreptate imensă. Acum, autoritățile analizează posibilitățile de redeschidere a spitalului, dar, probabil, acesta nu va mai funcționa ca unitate de sine stătătoare. Din punctul meu de vedere, așa este mai bine pentru toată lumea, fără costuri suplimentare și greu de suportat pentru autoritățile locale. Convenabil ar fi să se redeschidă ca secție externă a Spitalului Județean de Urgență” – senatoarea PSD Doina Silistru.
“Voi face o interpelare săptămâna viitoare”
“Find medic, această problemă este la sufletul meu. Eu voi face o interpelare săptămâna viitoare pe acest subiect, dar răspunsul îl pot întrevedea. Totuși, vreau să văd care este viziunea noului ministru al sănătății pe acest subiect. Autorităților locale li se va cere să facă dovada necesității unui spital, să facă dovada că au personal. Acestea trebuie să se pregătească să dovedească faptul că spitalul a fost desființat abuziv și să îl așeze pe criteriile cerute de lege. Totodată, să stimuleze doctorii să vină la Negrești, acoperind chiar o parte din salariile lor. Justificarea că orașul este aproape de Iași sau Vaslui este falsă. Oamenii trebuie să aibă măcar un minimum de condiții: acces la sănătate” – senatorul PNL Nelu Tătaru.
“E clar că Primăria Negrești nu poate susține financiar un spital”
„Spitalul Negrești trebuie redeschis ca secție externă a Spitalului Județean Vaslui. E clar că Primăria Negrești nu poate susține financiar un spital, de fapt, e greu pentru majoritatea primăriilor să facă acest lucru. Închiderea Spitalului Orășenesc Negrești a fost o eroare pe care noi trebuie să o reparăm. Trebuie însă analizată foarte atent situația. Spitalul trebuie redeschis ca o unitate care să ofere servicii medicale de bază la un nivel performant. Totul trebuie foarte bine gândit din punct de vedere medical. E limpede că nu va fi vorba despre intervenții chirurgicale complicate la acest spital, dar serviciile minime pentru cetățeni trebuie asigurate fiindcă oamenii au resimițit în acești ani faptul că nu au o unitate medicală în apropiere” – deputatul PSD Irinel Stativă.
“Redeschiderea acestor spitale nu va fi un lucru ușor”
„Așteptăm să vedem ce se va întâmpla odată cu schimbarea ministrului sănătății, dar știu că există o stategie care presupune prioritizarea fondurilor pentru redeschiderea spitalelor, mai ales în zonele în care repectivele unități deservesc un număr mare de cetățeni. Redeschiderea acestor spitale nu va fi un lucru ușor. În primul rând, cadrele medicale au plecat în alte locuri, iar în al doilea rând, clădirile și aparatura medicală, nefolosite atâta timp, s-au deteriorat. Va fi nevoie de investiții noi” – deputatul PSD Toader Dima.
“PDL Vaslui a plătit politic pentru închiderea Spitalului Orășenesc Negrești”
„În general, politicienii nu-și asumă și nu recunosc greșelile pe care le fac atunci când sunt la putere. În ceea ce mă privește, apreciez că închiderea Spitalului orășenesc din Negrești a fost o greșeală a guvernării 2009-2012, chiar dacă responsabilul politic al politicilor din domeniul sănătății în acea vreme a fost reprezentantul UDMR, ministrul Cseke Attila. Noi, cei de la PDL Vaslui, ne-am bătut atunci pentru ca această unitate spitalicească din județul nostru să nu fie închisă. Ne-am deplasat la Negrești în repetate rânduri pentru a vorbi cu conducerea spitalului, cu angajații și cu beneficiarii din zonă. Am făcut memorii peste memorii trimise de prefectură la guvern și la Ministerul Sănătății. La un moment dat, am avut garanții politice că acest spital nu va fi închis, însă pe ultima sută de metri, ministrul Cseke Attila, de la UDMR, s-a sucit și ne-a desființat. Însă, vedeți dumneavoastră, cei care atunci erau în opoziție și înjurau UDMR-ul, acum s-au aliat cu ei pentru a rămâne la putere. Niște parșivi! Ce-a fost, cum a fost, nu mai are nicio importanță. PDL Vaslui a plătit politic pentru închiderea Spitalului Orășenesc Negrești, însă cei care au venit la putere în 2012, noul primar al Negreștiului, Vasile Voicu, deputatul Florin Ciurariu, ales în colegiul Negrești, și veșnica treime de la Consiliul Județean – Buzatu, Mihalache, Bichineț, au promis că vor redeschide această unitate spitalicească. La un moment dat, am citit amuzat în presa locală despre o interpelare a deputatului PNL de Negrești Florin Ciurariu, care se interesa la ministrul justiției, Robert Cazanciuc, despre soarta procesului dintre CL Negrești și SC Hospital Clinic Dr. Filip SRL. O inițiativă ridicolă! În timp ce deputatul Florin Ciurariu, președinte al PNL Vaslui, avea un sprijin în ministrul PNL al sănătății, domnul Eugen Nicolăescu, împreună cu vicepreședinte PNL de la Consiliul Județean Vaslui, în persoana anticului Corneliu Bichineț, n-a făcut nicio brânză pentru redeschiderea Spitalului din Negrești. În final, este bine că s-a câștigat în instanță procesul prin care s-a anulat concesionarea spitalului către SC Hospital Clinic Dr. Filip SRL. Între timp, s-a dezvoltat și o inițiativă privată – Spitalis – aparținând dr. Iulian Șerban, fostul director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași în perioada 2009-2012, la care, repede, s-au lipit ca muștele la miere prefectul Radu Renga, președintele CJ, Dumitru Buzatu, și adjunctul său, Corneliu Bichineț. Fiind în opoziție, eu voi fi cu ochii pe cei care au promis în 2012 câte-n lună și în stele. Până acum, s-au făcut de cacao peneliștii Florin Ciurariu și Corneliu Bichineț. Au avut ministrul sănătății, pe Eugen Nicolăescu, de la PNL, dar nu și-au ținut promisiunea față de oamenii din zona Negrești. O să vedem ce face ministrul Nicu Bănicioiu de la PSD” – senatorul PDL Dan Marian.
“Este o rezolvare care poate fi dată imediat”
„Soluția este să devină o secție externă a Spitalului Județean de Urgență Vaslui. Nu știu ce are de gând actualul ministru al sănătății, dar soluția cea mai la îndemână, și înainte, și acum, este aceasta. Este o rezolvare care poate fi dată imediat. Mai departe, vom vedea ce se va putea face” – deputatul PNL Florin Ciurariu.
“Voi continua să sper într-o soluție pentru spitalul din Negrești”
„Am făcut o interpelare către minister și am cerut fonduri în câteva rânduri. Mi se pare aberantă situația, în condițiile în care spitalele de la Vaslui și Iași sunt la o distanță atât de mare. Au fost și situații tragice, în care s-au piedut vieți, pentru că oamenii nu au avut unde să se ducă. Eu mă cunosc cu domnul ministru Bănicioiu și i-am cerut ajutor, dar voi merge mai departe cu aceste demersuri, chiar dacă mingea nu este în terenul meu. Asta înseamnă să fii parlamentarul unui județ. Nu mi se pare o soluție cea cu firmele private și voi continua să sper într-o soluție pentru spitalul din Negrești” – deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru.
“Orice om are dreptul la viață, la sănătate, la îngrijire medicală”
„Tot timpul voi susține o cauză care este pentru interesul cetățenilor. Nu trebuia să se ajungă aici și să se închidă unitatea sanitară. Orice om are dreptul la viață, la sănătate, la îngrijire medicală. Vorbim totuși de câteva zeci de mii de cetățeni care beneficiau de serviciile acelei unități medicale. Problema este în atenția noastră și, în urma discuțiilor pe care trebuie să le mai avem și cu autoritățile locale și județene, trebuie să vedem ce este de făcut. Și Ministerul Sănătății trebuie să aibă un punct de vedere în acest sens” – senatoarea PSD Gabriela Crețu.
“Din câte știm, aparatura care a fost nu mai este”
„Știm cu toții cum a fost închis acel spital, au fost niște mofturi ale unor parlamentari. Ne amintim în timpul cărei guvernări s-a produs această nenorocire. Când s-a făcut bugetul pentru anul în curs, nu au fost cuprinse sume pentru o eventuală deschidere a Spitalului Negrești. Deschiderea unității sanitare presupune niște cheltuieli deloc de neglijat, trebuie bani pentru medici, alte cadre sanitare, întreținere, utilități. Ca să nu mai vorbim de aparatură, pentru că, din câte știm, aparatura care a fost nu mai este. Noi, parlamentarii, autoritățile județene, șefii sănătății, cu toții trebuie să avem în atenție problema. Trebuie lucrat în echipă. Nu sunt bani la momentul de față. Trebuie multe pregătiri pentru deschiderea unui spital. Este foarte bine că s-a câștigat procesul și că se gândește deschiderea spitalului” – deputatul PSD Victor Cristea.
Sorin Saizu