„Merită Vasluiul un astfel de loc? Sigur că nu, pentru că știu foarte bine situația și eforturile care se fac și există și soluții pentru ca județul să nu mai fie în această situație. E nevoie de investiții în proiecte mari, de anvergură, și aici vorbesc inclusiv de exploatarea resurselor neconvenționale”, a declarat deputatul PSD Toader Dima.
Potrivit unei declarații politice a deputatului PSD Toader Dima, județul Vaslui are cea mai săracă populație din Uniunea Europeană (UE) și din această cauză se impune o mai bună folosire a fondurilor europene, precum și a resurselor proprii. Datele Oficiului European de Statistică arată că, luând în calcul produsul intern brut pe cap de locuitor în funcție de puterea de cumpărare, vasluienii sunt cei mai amărâți, cu o valoare a indicatorului menționat de numai 20% din media spațiului comunitar.
„Acest lucru nu este o noutate, în ciuda eforturilor de a reduce acest decalaj. Situația are cauze complexe, unele fiind reprezentate de puținele resurse naturale de care dispune județul. O altă cauză, de acum cronică, o reprezintă lipsa investițiilor masive în infrastructură, lucru care face ca Vasluiul să fie destul de izolat pe harta comercială a României. Merită Vasluiul un astfel de loc? Sigur că nu, pentru că știu foarte bine situația și eforturile care se fac și există și soluții pentru ca județul să nu mai fie în această situație. Locul codaș în statisticile europene nu este dat de lipsa de acțiune la nivel local și nici de o eventuală amânare la nivel central a proiectelor care privesc Vasluiul», a declarat Toader Dima.
Parlamentarul social-democrat afirmă că județul Vaslui știe să folosească fondurile europene care îi sunt puse la dispoziție, lucru dovedit de rata mare de absorbție a acestora: «Vorbim, numai în cazul Programului Național de Dezvoltare Rurală, de o rată de absorbție care nu demult era de 62 de procente, iar acum a ajuns la 70%. Acum doi ani, Vasluiul ocupa locul 5 în ierarhia națională în ceea ce privește atragerea fondurilor europene. În urma proiectelor depuse și aprobate de forurile europene, județul Vaslui a câștigat în ultimii ani peste 220 de milioane de euro. Aici sunt cuprinse și fondurile care se alocă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, unde este inclusă Măsura 3.2.2, care a adus în județ 66 de milioane de euro, și Proiectul privind Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor, în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro. Numai prin Programul Operațional Regional, județul Vaslui a atras în ultimii ani 123 de milioane de euro».
Potrivit lui Toader Dima, problema cea mai mare rămâne lipsa unei infrastructuri moderne rutiere și feroviare: «În lipsa resurselor naturale, o regiune se poate dezvolta folosind la maximum pe cele umane sau încurajând domenii care aduc plus-valoare, cum ar fi turismul. Dar e greu să te dezvolți în această direcție, când în județul Vaslui putem vorbi de un singur proiect în domeniul turismului. E nevoie de investiții în proiecte mari, de anvergură, și aici vorbesc inclusiv de exploatarea resurselor neconvenționale. E adevărat că uneori e greu de făcut o alegere sau alta, dar cred că în acest caz Vasluiul nu are decât de câștigat din exploatarea acestui fel de resurse».
Sorin Saizu