Psihologii vasluieni se confruntă zi de zi cu persoane care, după ce au rămas singure, cad în depresie de dorul celor plecați la muncă peste hotare.
”Cei de acasă suferă intens și se gândesc cât de mult muncesc cei plecați ca să le asigure traiul. Acest lucru determină apariția tuburărilor psihice”, a declarat psihologul Ana Rinder. Cele mai multe cazuri care ajung la Psihiatrie sunt bărbați. ”Bătrânii care rămân singuri și bărbații sunt mai afectați”, a declarat medicul Dragoș Vochin, șeful secției Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui. La psiholog se prezintă tot mai des și vasluieni care au lucrat în străinătate și care s-au ales cu traume psihice. Expuși depresiilor sunt și șomerii, dar și cei care muncesc în exces, aceștia confrunt=ndu-se cu oboseală cronică, insomnii, iritabilitate și probleme de concentrare.
Reprezentanții Centrului de Sănătate Mintală din cadrul Policlinicii Vaslui susțin că, în general, oamenii suferă de depresii sau de stări de neliniște provocate de sărăcie, de nesiguranța zilei de mâine. Medicii declară că, din cauza stigmatului legat de psihiatrie, mulți se feresc să vină să solicite ajutor atunci când au o asemenea problemă.
La nivelul județului Vaslui, numărul celor care au nevoie de ajutor specializat în caz de probleme psihice ori tulburări emoționale depășește 8.000. Anul trecut, în evidențele medicilor specialiști au intrat peste 400 de cazuri noi, ponderea fiind în mediul rural. 120 dintre bolnavi sunt copii, iar alți 113 sunt considerați periculoși pentru cei din jur. Trebuie spus că asistența psihiatrică este gratuită.
Sorin Saizu