Un individ din județul Galați este acuzat de polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor că a comis o escrocherie printr-o firmă deschisă pe numele unei persoane fără adăpost.
În octombrie 2013, reprezentanții unei societăți comerciale cu punct de lucru în municipiul Vaslui au formulat o plângere împotriva lui Răzvan Ciobotaru, administratorul unei firme cu sediul în municipiul Tecuci, județul Galați. Acesta achiziționase, în luna septembrie 2013, produse alimentare în valoare de peste 280.000 de lei, însă cinci dintre filele CEC emise ca plată au fost refuzate de bancă din lipsă de disponibil în cont, iar altele două au fost decontate doar parțial.
După verificarea documentelor, polițiștii au stabilit că valoarea totală a sumei refuzate la plată a fost de 275.707,25 lei (2,7 miliarde de lei vechi). La audiere, Răzvan Ciobotaru a susținut că nu a reușit să efectueze plata produselor deoarece le-a revândut unei alte societăți din Tecuci, care nu i-a achitat mărfurile livrate. Acesta a prezentat un contract de vânzare-cumpărare încheiat între cele două firme, precum și facturi fiscale, avize fiscale, bilete la ordin. Cercetările efectuate au arătat însă faptul că afirmațiile acestuia sunt mincinoase. Polițiștii au constatat că administratorul celeilalte societăți din municipiul Tecuci este o persoană fără adăpost, căreia Ciobotaru i-a propus să preia firma, în primăvara anului 2013. După înființarea societății respective, cu obiect de activitate „intermedieri în comerțul cu produse diferite”, Ciobotaru a întocmit diverse documente fiscale, care au fost semnate de „boschetar”, recompensat cu sume cuprinse între 100 și 500 de lei, precum și cu promisiunea achiziționării unei rulote în care să locuiască.
„Documentele ridicate de polițiști în urma unei percheziții efectuate la un imobil din municipiul Tecuci, unde inculpatul locuiește fără forme legale, au arătat faptul că acesta se ocupa efectiv de activitatea celor două societăți comerciale. De asemenea, au fost identificate acte din care rezultă că inculpatul a mai emis instrumente de plată fără acoperire în cont în dauna altor societăți comerciale”, a declarat subcomisar Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.
La finalizarea cercetărilor, polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor au înaintat dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, cu propunere de trimitere în judecată a lui Răzvan Ciobotaru pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și emiterea de file CEC fără disponibil în cont. Având în vedere faptul că individul a înregistrat în contabilitate operațiuni fictive de vânzare a unor mărfuri, iar fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de evaziune fiscală, polițiștii au propus și declinarea competenței în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați.