Persoanele care depășesc termenele de plată ale obligațiilor fiscale din cauza faptului că nu au primit deciziile de impunere pentru contribuțiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorate asupra veniturilor din închirieri nu vor mai plăti dobânzi și penalități de întârziere.
Eliminarea dobânzilor și a penalităților este prevăzută într-un ordin al ministrului Finanțelor, Ioana Petrescu, prin care este aprobată o decizie a Comisiei Fiscale Centrale. Astfel, potrivit Deciziei 2/2014 a Comisiei Fiscale Centrale, contribuabilii nu datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru perioada cuprinsă între termenul de plată prevăzut de Codul Fiscal, respectiv 25 martie 2014și data comunicării deciziei de impunere, în cazul contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate, pentru care nu au avut obligația efectuării de plăți anticipate în anul precedent, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanțelor. „Consider că această reglementare este necesară. Trebuie să manifestăm respect față de contribuabil. Oamenii nu trebuie să plătească majorări sau penalități, în condițiile în care nu au primit decizie de impunere, mai exact nu au fost înștiințați care este suma aferentă obligațiilor fiscale”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu. În cazul în care contribuabilul a plătit deja penalități pentru întârzierea la plată, sumele percepute ca accesorii vor fi compensate cu alte obligații datorate bugetului de stat sau, după caz, pot fi restituite. Ordinul de ministru intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
Un director din ANAF declara la finele lunii martie că persoanele care obțin venituri din chirii și au primit de la Fisc în prima parte a anului decizii de impunere neactualizate cu contribuția de 5,5% pentru sănătate, prevedere introdusă din 2014, ar trebui să-și calculeze procentul din veniturile realizate și să achite suma.
„Știu că a existat o problemă, o mică întârziere în emiterea deciziilor privind contribuțiile la fondul de sănătate, este într-adevăr neplăcut pentru toată lumea, dar se poate face un calcul aproximativ, adică în momentul când un contribuabil are decizia de impunere poate să-și calculeze un procent de 5,5% la venitul respectiv și să se ducă să plătească”, afirma directorul general adjunct al Direcției Asistență Constribuabili în cadrul ANAF, Mihaela Huțanu. Ea a arătat că, deși pentru prima tranșă a contribuțiilor procesul de actualizare a deciziilor de impunere a fost întârziat, obligația contribuabilului de a plăti este prevăzută în legislație. „Orice obligație fiscală se achită în mod normal pe bază de impunere, nu știu să vă spun dacă vor fi penalități sau nu (pentru cei care nu vor plăti contribuția la sănătate pentru primul trimestru dacă nu au primit decizii de impunere cu CASS 5,5% – n.r.), dar legea îmi spune că am obligația plății la data de 25 martie”, a precizat Huțanu, întrebată dacă vor fi penalități în aceste cazuri, din vina Fiscului.
Persoanele care obțin venituri din chirii trebuie să plătească din acest an contribuții de sănătate de 5,5%, calculate fie la nivelul chiriei, dacă persoana mai are și alte venituri, indiferent de nivelul acestora, fie la nivelul salariului minim pe economie, dacă acesta este singurul venit.
Cu alte cuvinte, baza de calcul pentru contribuția de asigurări sociale de sanătate nu poate fi mai mică de 800 de lei (salariul minim brut in 2013) și nici mai mare de cinci salarii medii brute, adică 11.115 lei (n.r. – salariul mediu brut în 2013 – 2.223 lei).
Reglementările fiscale în vigoare prevăd că, în decizia de impunere prin care se stabilesc plățile anticipate, baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate se va evidenția lunar, iar plata contribuției se va efectua trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Sursa: mediafax.ro