Sute de elevi de clasa a opta s-au arătat interesați de ofertele educaționale prezentate de liceele vasluiene în cadrul Târgului Educației.
Ediția din acest an a Târgului Educației a adunat sute de elevi de clasa a opta, curioși să afle care sunt ofertele educaționale ale liceelor vasluiene pentru anul școlar 2014-2015. Cei mai mulți dintre viitorii absolvenți de gimnaziu s-au orientat către filiera teoretică, în special către studiul limbilor străine.
“Pentru anul 2014-2015 avem ca noutate la profilul științe ale naturii o clasă bilingvă, cu aprofundare pe studiul limbii engleze. În total, vom avea cinci clase a noua cu câte 28 de locuri, specializările fiind matematică-informatică, științe ale naturii, științe sociale și filologie. Elevii beneficiază, în același timp, de condiții excelente de învățare, majoritatea laboratoarelor și cabinetelor noastre fiind complet modernizate”, a declarat Cătălin Ignat, directorul Liceului “Mihail Kogălniceanu” (LMK).
După un tur al standurilor, o mare parte dintre elevi s-au oprit la cel al Liceului “Ștefan Procopiu”, instituția propunând două clase de filologie, cu studierea intensivă a limbii engleze, două clase de matematică-informatică, unde cursurile se vor axa pe informatică, alte două clase de științe sociale și o clasă de științe ale naturii. Oferta celor de la “Procopiu” mai cuprinde clase în domeniile tehnician de telecomunicații, electrician, proiectant CAD, mecatronist, mecanic întreținere și reparații, prelucrări mecanice, designer vestimentar, tehnician în turism și tehnician în activități economice.
“Avem disponibilă și o clasă de seral, cu specializarea tehnician mecanic întreținere și reparații, unde sunt așteptați tinerii de peste 18 ani dornici să-și completeze studiile. Pentru învățământul profesional sunt disponibile patru clase a IX-a și alte două a X-a”, ne-a spus Aurel Dumitru, directorul Liceului “Ștefan Procopiu”.
La standul Liceului “Ion Mincu”, elevii s-au arătat interesați de clasele de tehnician în construcții, mecanic, morărit, hidrometeorolog, tehnician în gastronomie și coafor-stilist.
“Pentru anul școlar viitor, liceul nostru va oferi burse elevilor cu medii generale de admitere sau semestrială peste opt. Va fi decontată naveta, iar cazarea și masa în regim intern sunt oferite în condiții de excepție. Pentru învățământul profesional, avem în vedere formarea a trei clase în meseriile instalator, brutar-patiser și coafor”, a declarat Ovidiu Lisievici, directorul Liceului “Ion Mincu”.
Nu a fost ocolit nici standul Liceului cu Program Sportiv, care are prevăzute pentru anul școlar 2014-2015 o clasă de fotbal, una de handbal și o alta de atletism.
La Liceul “Emil Racoviță” (LER), pasionații de limbi străine au ocazia să aprofundeze studiul spaniolei și englezei, însă nu vor lipsi clasele de informatică, științele ale naturii și științe sociale.
Colegiul Economic “Anghel Rugină” pune la dispoziție 270 de locuri la specializările matematică-informatică, tehnician în activități economice, tehnician în comerț, tehnician în hotelărie și tehnician în turism.
“Ca noutate, pentru anul școlar viitor propunem viitorilor absolvenți de gimnaziu o serie de specializări, cum ar fi științe ale naturii, științe sociale, tehnician în comerț și tehnician în hotelărie”, a menționat Diana Garabet, director adjunct al Colegiului “Anghel Rugină”.
«Aici chiar se învață, e multă seriozitate”
La târg, un stand aparte a aparținut Centrului Militar Județean (CMJ) Vaslui, care a prezentat oferta celor trei colegii de profil din țară.
“Fiecare colegiu liceal militar are în planul de școlarizare câte 120 de locuri, dintre care câte o sută pentru băieți. Pot afirma că vasluienii sunt interesați de oferta noastră, dovadă că an de an avem un număr mare de elevi din județ care parcurg etapele de admitere la cele trei colegii militare, mulți dintre ei fiind admiși”, a declarat Paul Boghiu, reprezentantul CMJ Vaslui.
La târg participă cu standuri proprii și liceele “Nicolae Iorga” Negrești și Tehnologic Codăești. Liceul din Negrești și-a propus să formeze zece clase a noua, trei clase pentru învățământul profesional și patru clase pentru frecvență redusă.
Elevii sunt mulțumiți.
“Am văzut profilurile la fiecare liceu în parte. M-au convins destul de multe specializări. Aștept să văd ce voi decide. Aș opta pentru liceul militar. Aici chiar se învață, e multă seriozitate”, ne-a spus Mălina Epure, viitoare absolventă de gimnaziu.
“Sunt atrasă de filiera umană, urmând să aleg între științe sociale și filologie. Încă mă mai gândesc, înclin spre LER, însă sunt încântată și de oferta LMK ”, a declarat Alina Stroescu.
Organizatorii, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) și Inspectoratul Școlar Județean, speră să atragă în cele două zile ale târgului educațional peste o mie de viitori absolvenți de gimnaziu.
“Târgul dovedește că poate să atragă elevii de clasa a opta într-o zi în care toate liceele se află într-o competiție în care să prezinte ce au mai bun și care le sunt planurile pentru anul școlar 2014-2015. Mă bucur că în sala centrului nostru aproape nu mai este spațiu. Este foarte clar că elevii sunt interesați în a lua o decizie cât mai corectă în traseul educațional”, a menționat Daniela Laic, directoarea CJRAE Vaslui.
Târgul educațional, ajuns la cea de-a XV-a ediție, se desfășoară și la Bârlad, în incinta Colegiului Național “Gheorghe Roșca Codreanu”, precum și la Huși, la Colegiul “Cuza-Vodă”.