Est News

Mentalitatea cine o modernizează? Medici «nereabilitați»

Doctorul Ilieş, un privat extrem de costisitor, dar cu pretenţii la fel de mari de la sistemul sanitar de stat. Aici, în mijlocul protestatarilor din februarie, printre colegi mai puţin bogaţi, dar şi mai puţin înfierbântaţi.

Neglijenți și superficiali cu pacienții atunci când lucrează la stat, o serie de medici foloseasc spitalul vasluian ca spațiu de racolare a clienților pentru cabinetele particulare. Deși, prin investiții masive, Spitalul Județean va deveni o unitate cu dotări și condiții la standarde europene, mentalitatea unor angajați a rămas “nereabilitată”. Aceștia nu se jenează să protesteze, alături de infirmiere și asistente, împotriva măsurilor de austeritate bugetară, în vreme ce trimit bolnavii la cabinetele lor, unde percep milioane chiar și de la cei mai necăjiți vasluieni. “Nu agreez o astfel de atitudine a medicilor”, ne-a declarat Ana Rinder, managerul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

Spitalul Județean de Urgență Vaslui este aproape de finalizarea lucrărilor de modernizare, în valoare de peste 70 de milioane de lei. Investițiile au fost de profunzime: toate saloanele au fost aduse la standarde moderne, cu grup sanitar propriu, cu câte cinci paturi, fiecare dotat cu instalații care permit amplasarea aparaturii pentru intervenții de urgență. Deci, numai motive de optimism.

Numai că orice vasluian care a trecut prin Spitalul Județean de Urgență știe că asta nu este totul. În afară de condițiile de cazare și tratament, și chiar mai importante decât acestea, oamenii au de-a face și cu comportamentul unor cadre. De obicei, asupra acestor probleme domnește tăcerea. În ciuda cheltuieilor substanțiale și a șpăgilor «regulamentare», foștii pacienți preferă să tacă, gândindu-se că, mai devreme sau mai târziu, vor ajunge din nou «pe mâna medicului».

Un doctor e neglijent și nu-i pasă

Gigel Armeanu, 41 de ani, din satul Racova, comuna Gârceni, tatăl unui copil de un an și opt luni, s-a decis să încalce «regula»: «Mi-au mai spus oamenii că, dacă ar face toți ceea ce fac eu, să arate neregulile care sunt în spital, ar mai fi ceva. Dar tuturor le este frică. De ce? Trebuie să spunem realitatea, ce se întâmplă în spital. Suntem în anul 2014, nu mai suntem înainte de decembrie 1989».

După cum ne-a spus, interlocutorul nostru a avut o experiență foarte neplăcută cu medicii din spitalul vasluian: «În urmă cu două săptămâni, am adus copilul la spital cu temperatură de 37-38 de grade. Se simțea rău. A fost consultat de doctorul Lupu, care i-a dat o rețetă. Închiriasem o mașină cu un milion jumate, împreună cu o altă familie, pentru că de la noi, la 50 de kilometri de oraș, este foarte greu să ajungi la Vaslui. Autobuzul merge o singură dată pe zi, la ora 11, și nu ajunge decât până la Trohan. De acolo trebuie să mergem șase kilometri pe jos până în Racova. După ce a luat rețeta compensată de la medic, soția a încercat să cumpere tratamentul de la mai multe farmacii, dar nu a putut pentru că nu avea parafa. Am fost nevoiți să stăm cu copilul așa de marți până joi. Marți, i-am povestit doctoriței de familie ce s-a întâmplat. Ne-a făcut o altă rețetă, pe care ne-a adus-o joi. Între timp, copilul era tot mai moale și dormea non-stop. Vineri, avea temperatură de 40 de grade și nu mai dădea înapoi».

Speriați de starea copilului, părinții au apelat la medicul de familie și apoi la salvare.

«Doctorița noastră a venit și a ținut copilul în brațe până a ajuns salvarea. Copilul plângea. Nici medicul de pe salvare nu știa ce să-i facă, au stat vreo două ore, după care au hotărât să-l ducă de urgență la spital”, a continuat Gigel Armeanu.

După ce tatăl a ajuns din nou, disperat, în fața doctorului Lupu, și i-a relatat în ce situație a ajuns copilul-pacient din cauza neglijenței sale, acesta i-a replicat: «Acum ce vreți să-mi faceți? Să-mi luați capul?».

Doctorul care își racolează clienții

«La spital, i-au găsit fimoză și au spus că asta este cauza pentru care îi crește temperatura. Doctorul Ilieș mi-a spus că nu îl tratează la spital, ci în clinica lui particulară. Mi-a dat și adresa. De ce? Soția a avut o prietenă care a născut odată cu ea. Copilul ei și-a rupt mâna și pentru un ghips a trimis-o tot la clinica lui. A dat două milioane la pus ghipsul, iar la scos, alți bani. De ce? Dacă oamenii vin la spital, au asigurare și dau și bani la spital, de ce să mai dea alți bani în clinicile lor? De ce mai există spitalul, ca ei să aibă de unde își lua clienți?», se întreabă Gigel Armeanu.

Practica medicilor vasluieni de a racola pacienți din spital pentru cabinetele lor private este destul de răspândită. Inclusiv fostul manager, Gheorghe Dascălu, cardiolog, nu s-a putut abține.

«Cu ce drept stai în spital ca doctor? De ce mai ești doctor în spital? Ca să tratezi copiii în spital, nu?», sunt întrebările fără răspuns ale lui Gigel Armeanu.

Cunoscut în Vaslui până la a ajunge cetățean de onoare al municipiului (la sfârșitul anului 2009), doctorul Ilieș, fost consilier local, este cel puțin un personaj controversat. Tarifele pe care le percepe la cabinetul particular spre care își împinge pacienții l-au impus în conștiința publică drept un medic foarte pretențios. Retribuția de la spital depășește 6.000 de lei (60 de milioane de lei vechi), iar în același timp, fostul consilier PSD este probabil cel mai activ medic în mișcarea sindicală.

La ultimul protest de la spitalul județean, o mișcare spontană declanșată pe 12 februarie, medicul Ilieș a stat «ferm și demn» în mijlocul infirmierelor și asistentelor care tocmai aflaseră că li se vor tăia tichetele de masă. Tot atunci, a reușit să devină o legendă vie printre colegii mai puțin realizați material prin afirmațiile sale potrivit cărora pierderea bonurilor de masă l-ar face să moară de foame…

Am încercat în nenumărate rânduri să luăm legătura cu medicul Ilieș, însă între Spitalul Județean și cabinetul particular acesta nu a fost de găsit și nu a răspuns la niciun telefon.

Ceaușismul de la Spitalul Județean

Mentalitatea de la Spitalul Județean de Urgență a rămas încremenită în timp. Întocmai ca în perioada de dinainte de decembrie 1989, cu care Gigel Armeanu face comparație, problemele sunt cunoscute de toți, însă pacienții își arată dezaprobarea și revolta doar între ei, temători față de repercusiunile pe care un protest public le-ar putea atrage din partea sistemului.

«Vă spun clar și foarte concret că nu agreez o astfel de atitudine a medicilor. Ne-au ajuns la urechi astfel de situații, însă nimeni nu a sesizat conducerea spitalului, nu am primit vreo plângere la cabinetul managerului și, deci, nu pot să iau vreo măsură. Știu că se vorbește despre astfel de practici ale medicilor, însă vă repet, nu am primit vreo sesizare de când sunt eu manager», a declarat Ana Rinder, managerul Spitalului Județean de Urgență.

Spitalul Județean de Urgență se modernizează pe bani grei. Totul pare în zadar însă pentru bolnavi dacă mentalitatea cadrelor și relația pacient-medic nu este reabilitată de nimeni.

Review Overview

User Rating: 4.87 ( 3 votes)
Exit mobile version