Deputatul PPDD de Bârlad Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă în legătură cu situația în care se află sistemul medical românesc din punct de vedere al personalului.
“România mai are nevoie de cel puțin 30.000 de medici pentru a asigura asistența medicală la nivel european. România rămâne țara paradoxurilor: avem de patru ori mai mulți absolvenți de medicină decât Franța, dar de patru ori mai puțini medici decât studenți la medicină. Acest fapt se datorează și Ordonanței de urgență nr. 34/2009, care limitează scoaterea la concurs a posturilor din sistemul medical, atât prin restricționarea numărului de posturi la maximum 15% dintre cele vacantate, cât și prin restricții bugetare”, menționează Ciuhodaru într-o declarație politică.
Deputatul a anunțat un proiect de act normativ prin care posturile vacante din unitățile sanitare se vor scoate la concurs sau la examen în funcție de normativele de personal aflate în vigoare: “Altfel, într-un ritm al deblocărilor de 3% pe an, așa cum a lăsat la cheie vechea conducere ministerială, vom acoperi deficitul de medici în 33 de ani, iar un nou Giulești se poate întâmpla oricând”.
Ciuhodaru enumeră câteva dintre consecințele negative ale blocării posturilor din sistemul medical: suntem pe locul 31 din 33 de țări din Europa, cu o densitate de 1,9 medici la 1.000 de locuitori, fiind urmați doar de Albania și Bosnia-Herțegovina; suntem pe ultimele locuri la numărul de asistente medicale (3,89 la 1.000 de locuitori), dar și la medici dentiști (0,22 la 1.000 de locuitori) și la farmaciști (0,06 la 1.000 de locuitori); sute de localități nu au medic de familie, cel mai slab acoperită fiind regiunea Moldovei, cu doar un medic la 3.000 de locuitori; deficit de medici specialiști în anestezie-terapie intensivă, radiologie, psihiatrie, medicină de urgență; în 2012, s-a coborât sub pragul critic de 40.000 de medici și s-a ajuns să mai avem doar 39.813, față de cei 55.000 de medici din 1990; plecarea a peste 10.000 de medici ne-a costat peste două sute de milioane de euro investiți în pregătirea lor; sunt tot mai dese cazurile de suprasolicitare și malpraxis legate de lipsa personalului medical pentru că sunt zone critice în care un angajat e nevoit să efectueze munca altor cinci.