Est News

Se schimbă LEGEA ASOCIAȚIILOR de proprietari! Ce riscă locatarii care nu contribuie la reparația acoperișului

Deputații pregătesc modificări fundamentale ale Legii asociațiilor de proprietari. Potrivit acestora, locatarii care nu contribuie la reparația acoperișului și cei care nu permit accesul în apartamente pentru schimbarea conductelor vor fi dați în judecată. Parlamentarii au decis să introducă noi reglementări în Legea asociațiilor de proprietari, pentru a pune capăt conflictelor interminabile din acest domeniu. Una dintre acestea este suportarea despăgubirilor financiare de către locatarii care nu permit accesul în apartamente atunci când sunt necesare intervenții urgente de reparare, inspectare, evaluare și înlocuire a elementelor din proprietatea comună. Plata despăgubirilor se va face atât către asociație, cât și către proprietarii direct afectați. „Potrivit acestui articol introdus, asociația va putea să-i acționeze în instanță, pentru că în momentul de față acest aspect nu este sub nicio formă reglementat. Practic, le dă posibilitate asociației și membrilor păgubiți să-și poată recupera daunele. Și atunci, dacă din rea-voință un proprietar nu permite accesul în apartamentul său pentru repararea bunurilor comune, va răspunde pentru treaba asta”, ne-a declarat deputatul Cătălin Drăgușanu, inițiatorul proiectului de act normativ.

Plata fondului de reparații, obligatorie

Una dintre cele mai frecvente probleme care apar în cadrul asociațiilor de proprietari este refuzul celor de la etajele inferioare de a contribui la plata reparațiilor pentru acoperiș pe motiv că nu sunt direct afectați, deși actuala lege stipulează destul de clar obligativitatea contribuției în acest sens. Potrivit proiectului legislativ, asociația de proprietari va avea dreptul de a-l acționa în justiție pe orice proprietar care nu plătește cotele aferente fondurilor asociației de proprietari în termen de 60 de zile de la termenul stabilit. „Nu este normal ca unul să plătească la un fond comun de reparații și altul să nu plătească doar pe motiv că el nu are nevoie de acoperiș deasupra capului pentru că stă la etajul I sau II și nu îl interesează că vecinului de la ultimul etaj îi plouă în casă”, ne-a mai precizat deputatul Cătălin Drăgușanu.

Proprietatea comună, redefinită

Membrii asociațiilor de proprietari nu reușesc să înțeleagă care este proprietatea comună și ce înseamnă cheltuielile de întreținere ale proprietății comune, impunându-se o etalare mai precisă a acestor cheltuieli și încadrări obligatorii, se arată în expunerea de motive a proiectului. Astfel, proprietatea comună este formată din casa scării, pod, spălătorii, terase, ascensoare, interfoane, centrală termică proprie, crematoriu, ghenă, instalația sanitară de evacuare a apei uzate menajere, structura de rezistență a clădirii, precum și conductele de distribuție și coloanele instalațiilor.

„Proiectul prevede scutirea de taxă de timbru atunci cînd asociațiile de proprietari îi dau în judecată pe furnizorii de servicii.” – Deputat Cătălin Drăgușanu

„Este o lege care ridică foarte multe probleme și care trebuie modificată.” – Deputat Cătălin Drăgușanu

Sursa: ziarulring.ro

Review Overview

User Rating: 4.55 ( 1 votes)
Exit mobile version