Mai multe descinderi au avut loc, ieri, în municipiul reședință, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui vizând o rețea care intermedia persoanelor din Republica Moldova obținerea cetățeniei române. Mai mulți funcționari din cadrul Serviciului de Evidența Populației din cadrul Primăriei Vaslui sunt suspectați de luare de mită, ieri fiindu-le percheziționate locuințele. 38 de basarabeni au fost ridicați de „mascați” de la sediul Primăriei Vaslui, respectiv sediul Serviciului de Pașapoarte și duși la audieri. Printre cei „săltați” s-a aflat și Eugen Iorga, suspectat de ani de zile că se ocupă cu intermedierea acordării cetățeniei române.
O amplă desfășurare de forțe s-a petrecut ieri la Vaslui, zeci de jandarmi, polițiști, ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție (DGA), sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, descinzând în mai multe locații, în căutarea celor care se ocupă cu facilitarea obținerii cetățeniei române pentru persoane din Republica Moldova. Afacerea, una de notorietate pe plan local, a funcționat ani de zile, pe piață cunoscându-se exact tarifele practicate de vasluienii care iau în spațiu persoane de peste Prut pentru a le ajuta să obțină cetățenia română.
La primele ore ale dimineții, procurorii au descins la Serviciul Comunitar de Evidența Populației din cadrul Primăriei Vaslui, la sediile Serviciului de Comunitar de Eliberare a Pașapoartelor și Permiselor de conducere, de unde au fost ridicate peste 30 de persoane din Republica Moldova care așteptau la ghișeu să depună documentația în vederea obținerii actelor pentru cetățenia română, respectiv pentru preschimbarea pașapoartelor și a permiselor de conducere. Simultan, „mascații” au descins la locuințele mai multor funcționari de la Evidența Populației, dar și la domiciliul celor suspectați că intermediază astfel de afaceri.
„În cauză sunt cercetați mai mulți funcționari ai Serviciului Comunitar pentru Evidența Populației din cadrul Primăriei Vaslui, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, privind emiterea cărților de identitate unor cetățeni din Republica Moldova care au dublă cetățenie”, a declarat procurorul Alice Ruja, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.
Procurorii au descins și la sediul unei firme din municipiu, al cărei administrator, Eugen Iorga, este considerat de anchetatori liderul rețelei de intermediere. Iorga a fost ridicat de „mascați” și dus la sediul DGA, apoi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, unde a fost audiat pe tot parcursul după-amiezii. Cei 38 de cetățeni moldoveni reținuți de la Evidența Populației și de la Serviciul de Pașapoarte, respectiv Permise, au fost duși sub escortă la sediul Poliției Municipale, pentru audieri. Până la închiderea ediției, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui nu au anunțat luarea vreunei măsuri judiciare față de cei cercetați.
Mafia vizelor
Demersul procurorilor vasluieni vine la o săptămână după anunțul făcut de Parlamentul European referitor la eliminarea vizelor pentru cetățenii moldoveni. Pe 3 aprilie, se decisese includerea Republicii Moldova pe lista statelor ai căror cetățeni nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Spațiul Schengen pentru perioade de 90 de zile, începând cu 28 aprilie.
În ultimii ani, în județul Vaslui și nu numai s-a dezvoltat o adevărată mafie a vizelor pentru moldoveni. Practica este arhicunoscută. Intermediarii găsesc persoane dispuse să ia în spațiu cetățeni moldoveni pentru a-și putea stabili reședința în România, în perspectiva obținerii cetățeniei române, care le permite accesul pe piața muncii europene. Costul unor astfel de tranzacții variază de la câteva sute de euro, până la câteva mii de euro.
Eugen Iorga, cel considerat a fi liderul intermediarilor, a recunoscut de-a lungul anilor că ajută persoane din Republica Moldova să obțină cetățenia română, însă a susținut că face acest lucru fără a avea vreun interes financiar, doar pentru a-i ajuta pe „frații de peste Prut”. Ba, mai mult, a afirmat că nu face altceva decât să sprijine Uniunea Românilor din Basarabia, Bucovina de Nord și }inutul Herța, un ONG patronat de nașul său, Gheorghe Vită, o figură publică în Republica Moldova.
Printre cei suspectați că s-ar ocupa de „afaceri” cu cetățeni moldoveni s-a numărat și fostul colonel Florin Sârbu, a cărui noră este din Republica Moldova. S-a vehiculat că în apartamentul pe care îl deține în municipiul Vaslui și-ar avea reședința nu mai puțin de 30 de basarabeni. Ieri, însă, Sârbu a negat că ar fi fost vizat de acțiunea procurorilor.
Potrivit statisticilor Serviciului Public Comunitar de Evidența Persoanelor Vaslui, de la începutul anului, nu mai puțin de 500 de cetățeni din Republica Moldova au făcut demersuri pentru a-și stabili reședința în municipiul reședință, dublu față de numărul solicitărilor înregistrate pe întreg anul 2011. Vom reveni cu detalii.