Est News

Ce au facut autoritatile in Teleorman in cei 9 ani scursi intre doua inundatii: Liviu Dragnea a ajuns vicepremier, un primar a trecut la PSD, comunele mai spera la fonduri pentru diguri si decolmatari

Noua ani au trecut de la precedentele inundatii mari care i-au afectat pe satenii teleormaneni, dar si la revarsarile de ape de Pastele din 2014 suvoaiele au prins pe nepregatite comunele, Consiliul Judetean Teleorman si Guvernul. 

In toti acesti 9 ani, un demnitar a ramas cel mai bine insurubat in administratia centrala si locala care trebuia sa ia masuri care sa fi prevenit urmarile inundatiilor din judetul Teleorman: Liviu Dragnea este viceprim-ministru, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice in Guvernul Ponta din decembrie 2012, a fost presedintele Consiliului Judetean Teleorman in perioada 2000-2012, iar in 1996-2000 a fost prefect al aceluiasi judet. 

Marti, ziua in care vicepremeierul Dragnea, impreuna cu prim-ministrul Victor Ponta si cu ministrul delegat pentru Ape, Doina Pana, a vizitat ulitele inundate din Teleorman, intr-o barca trasa de jandarmi, HotNews.ro a stat de vorba cu liderii locali din 6 comune inundate si in iunie 2005, si in aprilie 2014. HotNews.ro a solicitat marti informatii privind amenajarile anti-inundatii din judetul Teleorman si la Consiliul Judetean, Ministerul Mediului, precum si la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, acesta din urma declinandu-si competenta catre colegii de la Mediu. 

Patru persoane si-au pierdut viata in urma inundatiilor din zilele trecute, potrivit unui bilant provizoriu al Ministerului Afacerilor Interne. 

Comuna Beuca din judetul Teleorman a fost afectata mereu de inundatii, din 2005 pana acum. In 2009, Administratia Bazinala Arges a Apelor Romane a inceput constructia unui dig de 1.400 de metri care sa apere si Beuca, dar lucrarea stagneaza. 

„Au inceput Apele Romane sa construiasca un dig de 1.400 de metri lungime. In 2009, au licitat acolo la Pitesti, au inceput lucrarea si pe urma au stagnat-o. Nu stiu de ce. Pentru ca n-au avut bani, investesc banii pe alte proiecte. Am facut solicitari si la Consiliul Judetean si nimic. Si acum, primavara am trimis la Consiliul Judetean. Apele Romane zic ca au facut cerere la Guvern pentru exproprieri, pentru constructie, dar puteau sa lucreze pe intravilan. E o lucrare de 20 de milioane de lei”, spune primarul Aurelian Grigore, contactat de HotNews.ro. 

Edilul a fost ales din partea PDL, insa recunoaste ca, pentru a primi fonduri, a trecut de partea actualului partid principal de guvernament, PSD, fara insa a demisiona din randul democrat-liberalilor, pentru a nu-si pierde mandatul. 

„Eu sunt la PDL. Nu am reusit nimic cu ei (cu fostul guvern PDL – n.r.). D-aia acum nu m-am mai dus la ei la sedinte, ma duc dincoace, la PSD. Nu m-am inscris in partid, ca pierd functia, dar am terminat cu PDL, merg cu partidul care ma ajuta, nu pot sa cer doar voturi. Deocamdata ne-a ajutat, sa stiti, perioade scurte, dar ne-a ajutat. Am primit fonduri mai multe, avem niste proiecte pe care le-am castigat„, povesteste primarul din Beuca. 

Pentru fonduri, el spune ca a vorbit cu actualul presedinte al Consiliului Judetean Teleorman,  Adrian Gadea, un apropiat al lui Liviu Dragnea. 

In comuna teleormaneana Storobaneasa, satul Beiu a fost cel mai greu lovit de inundatiile din perioada Pastelui. 

Primarita din localitate, Ioana Magereanu, spune ca a primit marti promisiuni de la premierul Ponta si de la ministrul Dragnea privind alocarea de bani pentru lucrarile la un dig de aparare impotriva inundatiilor, in conditiile in care din anul 2005, de la precedentele reversari de ape, nu s-au mai facut amenajari.

Despre care amenjari, ca la noi nu s-au facut. Urmeaza sa se faca un dig de protectie, pe raul Vedea si raul Teleorman. Nu a fost un proiect initial, au fost numai discutii sa se faca un proiect. Va dati seama ca daca proiectul era finalizat si aprobat, exista si acel dig„, a declarat primarita, pentru HotNews.ro. 

Din 2005 pana in prezent au fost mai multe discutii cu Consiliul Judetean, in principal, spune ea, insa si in urma cu o luna a vorbit cu viceprmeierul Dragnea pentru constructia digului. 

„Din discutiile cu domnul vicepremier, a spus ca vom avea dig. Anterior, am discutat mai acum o luna cu domnul vicepremeir si dumnealui stiind situatia din zona, era normal sa se faca”, a mai afirmat Magereanu, care este primar din anul 2012.

„Pana nu te lovesti de o anumita problema, nu te apuci de ea. Erau unele probleme cu inundatii pe valea raului, dar depinde de cat e de mare viitura, cat de mult ploua”, conchide primarita. 

In Comuna Dobrotesti, sunt in derulare lucrari la 5 poduri, dintre  care unul este aproape finalizat, dar mai necesita 200.000 de lei, potrivit secretarului primariei, Niculae Manea. 

Era bine daca reabilitam digurile pe care le avem. Dar asta necesita bani, pentru ca trebuie proiect pentru dezafectare, apoi alt proiect pentru reamenajare si proiectantii cer o poala de bani. Cerem bani de la Consiliul Judetean, dar daca spun ca nu au”, a declarat secretarul comunei Dobrotesti, pentru HotNews.ro. 

De asemenea, comuna a primit promisiuni de la Apele Romane – Administratia Bazinala Arges ca le va trimite cateva utilaje pentru decolmatarea raului Tecuci, insa tot din bugetul local al satenilor va fi platita motorina necesara masinilor – 200.000-300.000 de lei. 

Din 2008, din timpul guvernarii Boc pana in prezent, in timpul guvernarii Ponta, Manea spune ca a facut cereri si la Guvern pentru bani de la buget pentru regularizarea cursului paraului. „Cereri s-au facut, dar daca nu sunt fonduri. Noi am vrut sa facem o regularizare a paraului, dar nu s-a aprobat decat pentru reabilitarea podurilor”. 

In Comuna Frumoasa, am dat de secretarul Gheorghe Paraschiv: „Din 2005 nu s-au mai facut proiecte. Aveam in intentie un dig de aparare, dar nu s-a mai facut, din lipsa de fonduri”. 

Omul spune ca cerut fonduri la Consiliul Judetean Teleorman incepand cu anul 2007, pe cand presedinte de judet era Liviu Dragnea, dar „speram in continuare”.

Am avut tentative, am avut propuneri in anii anteriori. Dar e greu de facut un dig la noi, din cauza amplasamentului geografic al localitatii, sunt case la 10 metri de rau si trebuie stramutate„, se mai plange secretarul comunei Frumoasa. 

In comuna Tatarastii de Jos, viceprimarul Ion Paduraru e multumit ca s-au facut deja unele diguri, insa a depus cereri la Consiliul Judetean pentru o portiune neprotejata  de inundatii. 

Vicele spera ca va primi bani de la Guvern, dupa ce a auzit ca premierul Ponta a promis 15 milioane de lei pentru constructia unui dig prin apropiere, la Cervenia. 

Am avut proiecte, s-au facut diguri. Dar ne-a inundat in zona unde nu a fost indiguit. Avem (cereri pentru noi lucrari – n.r.) si sunt apobate la Consiliul Judetean. Deocamdata, nu avem bani. Consiliul Judetean ne-a spus ca ne aloca banii, dar nu stiu, poate acum (se aproba – n.r.). Am facut cererile acum un an, doi”, a spus Ion Paduraru. 

In comuna Balci, l-am gasit pe secretarul Victor Tache, care se plange ca Apele Romane, din subordinea Ministerului Mediului, nu a facut nici indiguiri, nici decolmatari de rauri in zona. 

„Indiguiri nu s-au facut, decolmatari nu s-au facut, fiindca toate astea sunt in administrarea Apelor Romane. Am facut solicitari din 2005 pana acum la Apele Romane Arges. Nu stiu pana acum nimic”, a declarat Tache, pentru HotNews.ro. 

N-am incercat nimic la Consiliul Judetean. Ce treaba are Consiliul Judetean?! Daca sunt in administrarea Apelor Romane, ma gandesc ca tot Apele Romane trebuie sa se ocupe de decolmatare„, mai spune omul.
Sursa: hotnews.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version