Est News

După patru ani de închisoare: Daniel Drăgan, în așteptarea eliberării

Daniel Dragan

Judecătoria Vaslui a decis, la sfârșitul săptămânii trecute, eliberarea condiționată a fostului șef al Agenției Domeniilor Statului, condamnat la șase ani de închisoare pentru retrocedări ilegale de terenuri în apropierea capitalei. Decizia putea fi contestată de DNA în termen de trei zile lucrătoare, adică până astăzi. În sala de judecată, procurorii au pus concluzii de admitere a cererii de eliberare condiționată.

Judecătoria Vaslui a decis, vineri, eliberarea condiționată a bârlădeanului Daniel Drăgan, fostul șef al Agenției Domeniilor Statului (ADS), aflat după gratii din mai 2010, când a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Concret, el a fost găsit vinovat de retrocedarea ilegală a unei suprafețe de 147 de hectare.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au acuzat pe Drăgan că, în iulie 2007, în calitate de președinte al ADS, a împroprietărit o persoană fizică, fără temei legal, cu 147 de hectare de teren situat într-o zonă mult râvnită, păgubind astfel statul cu peste 88 de milioane de euro. A fost trimis în judecată la 17 aprilie 2009, iar pe 29 ianuarie 2010, a fost achitat, în primă instanță, de Judecătoria Sectorului 1, care a motivat că faptele comise nu întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii. Tribunalul București a decis însă, trei luni mai târziu, condamnarea lui Daniel Drăgan la șase ani de închisoare, admițând apelul declarat de procurori.

“La data de 26 iulie 2007, Daniel Drăgan și-a îndeplinit înmod defectuos atribuțiile de serviciu prin emiterea unei decizii prin care s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea unei persoane fizice în mod nejustificat și fără respectarea dispozițiilor legale”, se arată în rechizitoriul DNA.

În motivarea condamnării, magistrații au scos la iveală mecanismul prin care a fost fraudat statul: în calitate de președinte al ADS, Daniel Drăgan a emis, pe 26 iulie 2007, o decizie prin care acorda, în compensare pentru un imobil ce nu i se putea retroceda în natură lui Constantin Nicolaide, 97 de ani, un teren în suprafață 147,14 ha, situat în localitatea Popești-Leordeni. Judecătorii au arătat în hotărârea de condamnare că bătrânul nu mai avea calitatea să solicite reconstituirea proprietății deoarece cu un an înainte își cedase drepturile litigioase către o altă persoană, Maria Nicolaescu. Decizia ADS fusese emisă fără a avea la bază un raport întocmit de Comisia de analiză a solicitărilor de retrocedare.

Cine este Drăgan

Daniel Drăgan este una dintre cele mai cunoscute figuri politice din Bârlad. A candidat la funcția de primar al municipiului în 2000 și 2004, din partea PRM, iar în 2008, din partea PNL. În mandatele 1996-2000 și 2000-2004, a fost consilier local.

În 2006, Daniel Drăgan a fost numit șef al Direcției de Agricultură și Dezvoltare Rurală Vaslui, la scurt timp devenind șeful de cabinet al ministrului agriculturii de la acea vreme, Dan Motreanu, de unde a fost propulsat ca președinte al ADS.

Review Overview

User Rating: 4.8 ( 1 votes)
Exit mobile version