Est News

Parlamentarii au cuvântul: Băsescu versus Ponta

Scandalurile continue dintre președinte și premier, deși țin capul știrilor zilnice, nu-i mai incită pe parlamentarii vasluieni. Unii spun deschis că s-au săturat, alții recunosc că e o parte din campania electorală, alții încă se mai străduiesc să împartă vinovății. Antipatia publică dintre cei doi lideri nu aduce nimic bun pentru cetățenii de rând.

„Animozitatea dintre cei doi conducători s-a permanentizat”

„Referitor la problema ridicată de dumneavoastră, trebuie să vă mărturisesc faptul că eu, unul, am cam pierdut șirul scandalurilor dintre cei doi, mai ales că, ținând seama de frecvența cu care se desfășoară, nici nu mai știu care este cea mai recentă dispută dintre domnul Ponta și domnul Băsescu. Ba chiar mă tem că animozitatea dintre cei doi conducători s-a permanentizat, așa că ordinea cronologică a episoadelor divergente tinde să devină parcă o chestiune de detaliu.

Dar, revenind, această situație nu are cum să ducă la vreun progres al României, nici în sfera economică, nici politică, nici ca reputație internațională. E ca orice scandal dintr-o familie: când se ceartă soțul cu soția, copiii sunt speriați, flămânzi, întreținerea casei se pasează de la unul la altul, iar vecinii se uită peste gard și arată cu degetul! Exact la fel se întâmplă și la nivelul cel mai înalt, cu efecte asupra cetățenilor. Și nu cred că place nimănui acest ping-pong între Palate, de replici dure, de gesturi ascunse, de amenințări și jigniri. Dar pare din ce în ce mai greu de aplicat o conduită civilizată în politica românească. Aici, strict din punctul meu de vedere, ar trebui să fie spațiul unui dialog interuman elegant, diplomatic, civilizat și productiv, dar, din păcate, sunt deja convins că nu e cazul, deocamdată.

Sper însă ca lucrurile să se schimbe în bine. Oamenii să aleagă cu mai multă cumpătare și, când o fi să se pronunțe la urne, să își amintească tot ceea ce i-a supărat la anumiți politicieni, să tragă linie și să așeze ștampila acolo unde cred ei că mai există puțină speranță la bun simț, la civilizație și respect” – senatorul PNL Nelu Tătaru.

„Traian Băsescu este un președinte care aduce crize”

„Strategia președintelui este clară – vrea să acopere succesele externe ale României lansând scandaluri interne. Președintele Băsescu lasă impresia că a revenit la vechile sale metehne, ceea ce nu este deloc bine pentru România. Crizele sunt specialitatea sa. Traian Băsescu este un președinte care aduce crize.

Cât privește cel mai recent conflict dintre cei doi, în calitate de secretar al Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților, cunosc foarte bine subiectul fondurilor europene. Băsescu și PDL nu au calitatea morală să vorbească despre fonduri europene. Rata de absorbție pe parcursul a șase ani, cât Băsescu a fost la Cotroceni, a ajuns la 7%. Guvernul USL a reușit într-un singur an să tripleze rata de absorbție, aceasta ajungând astăzi la aproximativ 21% din totalul fondurilor europene alocate României.

Fac apel la președintele României să nu genereze noi scandaluri politice, să nu creeze premisele unor noi crize, să se gândească mai mult la țară și mai puțin la cariera sa politică sau a apropiaților săi. Subminarea guvernării înseamnă, la acest moment, subminarea intereselor României. Traian Băsescu trebuie să lase toate instituțiile centrale ale statului să își îndeplinească atribuțiile legale și constituționale în materie de politică externă și în materie de afaceri europene” – deputata PSD Ana Birchall.

„Când ei se ceartă, noi pierdem!”

„Politica poate oferi soluții și nu doar discuții.Am dovedit asta prin cele 87 de inițiative legisltative și în cele 583 de luări de cuvânt în plen sau în cele peste 500 de declarații politice făcute în doar doi ani. Am arătat că știu și vreau și pot să vă schimb viața, aducând sănătate, venituri și locuri de muncă.

În schimb, vedem și azi politicieni care doar se ceartă și nu vă rezolvă problemele. Bătălia lor e doar pentru ciolan. Sunt aceleași partide care conduc de 20 de ani România spre dezastru. Nu-i interesează problemele noastre, dorințele noastre sau să-și respecte promisiunile. Chiar dacă nu ne mai miră nimic din tot acest comportament, din când în când, ne mai pregătesc mici surprize. Frapant la ultimele isprăvi sunt lipsa oricărei motivații și decențe, fără a fi presați politic, mediatic, juridic sau social.

Când ei se ceartă, noi pierdem. După doi ani de PSD-PNL și sateliții, avem multe motive pentru a ieși în stradă și la vot: promisiuni neonorate, noi taxe și impozite, miniștri penali, contracte dubioase, noi clientele de partid, continuarea măsurilor de austeritate ale guvernării PDL și menținerea acordului cu FMI, o lege a sănătății proastă și, în aceeași notă cinică, demararea mineritului cu cianuri și a exploatării gazelor de șist.

M-am saturat! M-am săturat de minciuni, ciolane, oase, pensii nesimțite, ajutoare de handicap necuvenite, accize, taxe pe stâlp, salarii nemeritate, ciondăneală, incompetență, penali în Parlament, în guvern, un guvern mai stufos decât într-o țară cu 80 de milioane și de zilele negre de marți. Niciodată nu am avut dezastrul ăsta!Și pot continua enumerarea…

„Toți sunt la fel” este o nonopțiune ce pune în avantaj doar partidul unic, „Toți sunt la fel” servește doar la alegerea ciclică a restaurației ce ne-a adus în mai puțin de un sfert de secol într-o fundătură. Poate în al 12-lea ceas ne vom trezi și vom face o alegere cumpătată și corectă și vom trimite acasă cele două variante negative din politică” – deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru.

„Aceste lucruri îndepărtează și investitorii”

„În general, niciun scandal sau conflict nu face bine. Tot circul la care asistăm în ultima perioadă dezbină lumea. Imaginea internă și internațională a țării noastre are de suferit. Aceste lucruri îndepărtează și investitorii, care sunt bulversați, nu știu ce să mai creadă când văd atâtea certuri și evident că ocolesc țara noastră atunci când decid să facă vreo investiție. Guvernul trebuie lăsat să își facă treaba, să ducă la îndeplinire sarcinile din programul cu care a venit în fața cetățenilor. Aceștia sunt cei care decid dacă sancționează sau nu.

Discută domnul președinte Traian Băsescu, foarte mult în ultima perioadă, despre statul de drept, despre cum trebuie acesta apărat de interesele oculte ale «celorlalți», despre sacrificiu, corectitudine și interese superioare, de ai impresia, la un moment dat, că domnia sa este singurul care apară țara aceasta și poporul de haos. Restul suntem răi și corupți până-n măduva oaselor. Acest tip de discurs nu spune nimic nou; este un egoism consacrat, prin intermediul căruia domnul președinte încearcă să țină agenda publică, să «vândă» și, în principal, să își vândă noul copil de suflet, Partidul Mișcarea Populară. Fiindcă pentru ei vorbește domnul președinte, lor le explică tainele statului de drept, pentru când vor ajunge, dacă vor ajunge vreodată, să guverneze România. Dacă nu ar fi implicat politic, mai că aș fi tentată să cred în sinceritatea președintelui. Iată, aș exclama, un om care pune interesul național deasupra intereselor de partid, simpatiilor și relațiilor personale! Din nefericire, lucrurile nu stau deloc așa.

Dar tema e alta: cu un discurs sută la sută politic, domnia sa vrea să depolitizeze instituțiile statului. Cu o retorică de etern candidat, domnia sa fundamentează «logica creării» unui partid care trebuie, cu orice preț, să continue procesele de reformă și de consolidare a statului de drept. Evident, vizate sunt în special instituțiile cu rol de control, despre care președintele Băsescu spune că, în loc să fie instituții ale statului de drept, sunt ale partidelor. Este, dacă vreți, o nouă descoperire a roții! Din această dihotomie provin «evazioniștii buni» și «evazioniștii răi» despre care vorbește cu atâta aplomb domnul președinte. Mergând pe firul logicii prezidențiale, tot de aici se trage, spre exemplu, și existența «corupților buni» și a celor «răi». «Cei răi» se știe cine sunt – toți corupții sau așa-zișii corupți care au, deloc întâmplător, altă viziune și/sau opțiune politică decât a… domnului Băsescu!” – senatoarea PSD Doina Silistru.

„Ne aflăm în fața unui joc de imagine al cuplului anti-justiție Băsescu-Ponta”

„Victor Ponta și Traian Băsescu reprezintă același tip de politician, de care România nu mai are nevoie, sunt oameni care nu au nicio limită atunci când vine vorba de putere. Traian Băsescu și Victor Ponta sunt la fel: același dispreț pentru statul de drept și independența justiției; aceeași politică a amenințării și minciunii; aceeași aroganță și nepăsare față de cetățeni. Nicăieri în lumea democratică cei mai înalți reprezentanți în stat – președintele și premierul – nu dau sentințe la televizor.

Noi, liberalii, respingem ferm acest tip de discurs și de comportament politic: n-o să auziți niciodată că un liberal, indiferent ce funcție are, își amenință adversarii politici cu justiția, dosarele sau închisoarea. Aceasta este marea diferență între liberali și cuplul Băsescu-Ponta. PNL a oprit legea aministiei și grațierii pe care PSD vroia s-o treacă prin Parlament.

În timp ce Băsescu și Ponta se amenință reciproc, România este neguvernată, nimic nu se mișcă în economie. Acest joc duce România la dezastru. Ne aflăm în fața unui joc de imagine al cuplului anti-justiție Băsescu-Ponta, cu ținte electorale precise, cele mai evidente fiind dorința de radicalizare a propriului electorat și intenția de a abate atenția oamenilor de la proasta guvernare, în coabitare, a țării. Cuplul anti-justiție Băsescu-Ponta este unit de aceeași politică agresivă prin care, aproape zilnic, își amenință adversarii politici cu anchete și dosare. Este scandalos că primii doi oameni din stat se comportă, la vedere, ca două căpetenii de bandă, luptându-se pentru controlul asupra justiției.

Cuplul anti-justiție Băsescu-Ponta vrea doar să facă schimb la butoanele justiției, niciunul dintre ei nedorindu-și, de fapt, structuri judiciare total independente de decidenții politici. Imediat după plecarea profesionistului independent Mona Pivniceru, propusă de PNL, Victor Ponta a luat Ministerul Justiției de la PNL pentru a numi aparent un tehnocrat care, la momentul premergător ruperii USL, și-a dat arama pe față și a devenit membru PSD cu acte în regulă. În locul soluției tehnocrate de a fi numiți procurorii șefi prin concurs, pe bază de competență, Victor Ponta a preferat înțelegerea pe sub masă cu Traian Băsescu.

Victor Ponta este cel care a semnat pactul de coabitare cu Traian Băsescu. PNL își dorește o justiție total independentă de factorul politic. Românii nu vor să îl schimbe pe Traian Băsescu și dorința lui a se imixtiona în justiție cu un om cu aceeași dorință, Victor Ponta, titirezul baronilor PSD. Victor Ponta ne spune acum clar că mai are doar două piedici în calea sa, justiția și presa liberă, pentru că, din punct de vedere politic, vede drumul liber către câștigarea întregii puteri. Ponta a avut întotdeauna grijă să nu se dezică de cei pe care îi cercetează procurorii sau îi condamnă judecătorii, liderii pesediști Duicu și Prioteasa fiind cele mai recente exemple. În schimb, s-a dezis sistematic de foștii săi colegi, procurorii, pe care îi insultă și denigrează de câte ori are ocazia. Victor Ponta este un dușman declarat al propriei sale meserii și un apărător dedicat al potențialilor infractori.

Este din ce în ce mai evident că PSD lucrează la un proiect faraonic pentru Ponta și duce țara spre dezastru și distrugere. Pe social-democrați nu-i interesează România, îi interesează doar cum să-l facă pe Ponta președinte și să acapareze toată Puterea” – deputatul PNL Florin Ciurariu.

„Trebuie liniște”

„Nemulțumirile oamenilor nu au ajuns acum la un maximum, ci sunt mai vechi, de când cetățenii din întreaga țară au ieșit în piețe și au ajuns repede la un consens: «Jos Președintele!». Eu, din considerație pentru cei care m-au votat sau nu, îmi voi respecta rolul politic și mandatul încredințat de cetățeni, acela de a le pune în operă solicitările. Cunoașteți foarte bine contextul social și economic în care se află România. Nu avem nevoie de o instabilitate pe scena politică. Trebuie liniște, iar guvernul trebuie lăsat să își pună în aplicare programul de guvernare.

Nu am să insist pe teme ca nefolosirea resurselor naturale pe care le avem, pe lichidarea cu bună știință a industriei și pe folosirea în interesul câtorva a instituțiilor statului. Educația și sănătatea sunt la pământ, Constituția României a fost citită pe dos etc. Cine, conform Constituției, era și este obligat să asigure un echilibru între stat, prin instituțiile sale, și cetățean? Președintele!” – deputatul PSD Victor Cristea.

„Scandalul dintre cei doi reprezentanți ai puterii executive a picat cât se poate de prost în această perioadă”

„Scandalul trebuie înlocuit cu dezbaterea de idei, cu dialogul competitiv între policieni, cu confruntarea civilizată, bazată pe ideologii, soluții concrete și, în general, pe argumente. În ultima ședință pe care am avut-o la conducerea centrală a PDL, am hotărât ca noi să nu desfășurăm niciun fel de acțiuni politice în Săptămâna Mare și până la sărbătoarea Sfântului Gheorghe, inclusiv. Abia pe 24 aprilie, cu o zi înainte de declanșarea oficială a campaniei electorale, ne vom întâni și noi, la sediul PDL Vaslui, pentru a relua activitățile politice și a intra în calendarul efectiv de campanie pentru Parlamentul European.

Cu sinceritate vă spun că nu am urmărit dinamica și intensitatea scandalurilor recente dintre președintele țării și primul-ministru. Prin urmare, nu voi face aprecieri legate de conținutul, de substanța acestor, hai să le spunem, confruntări politice. Din câte înțeleg, aceste scandaluri s-au amplificat chiar în Săptămâna Mare și e păcat că s-a întâmplat așa.

Oricum, scandalul dintre cei doi reprezentanți ai puterii executive în România, președintele Traian Băsescu și prim-ministrul Victor-Viorel Ponta, a picat cât se poate de prost în această perioadă. În primul rând, de sărbători, românii își văd de familie și prieteni, nu de politică. În al doilea rând, au fost și inundațiile din partea de sud a țării. Am văzut cu toții cât de bine a fost administrat județul Teleorman în care viceprim-ministrul Liviu Dragnea a fost prefect patru ani și președinte de consiliu județean timp de 12 ani. Mai mult nu comentez în acest sens.

Și, nu în ultimul rând, ne-am uitat cu îngrijorare la ceea ce se întâmpla în Estul Ucrainei și Transnistria, mai aproape de noi, unde reprezentanții nerecunoscuți internațional ai auto-proclamatei republici i-au solicitat lui Putin să se alipească la Federația Rusă. Probleme sunt peste tot și unele chiar grave. Acasă avem inundații, scumpiri, taxe și impozite, șomaj, sărăcie. Peste frontiera de răsărit a României, dar și a NATO și UE, există amenințările unor conflicte înghețate, activate recent de manevrele politico-militare ale Kremlinului. Și, în tot acest timp, președintele și prim-ministrul se jignesc în fel și chip în loc să pună osul la treabă, fiecare conform atribuțiilor constituționale pe care le are” – senatorul PDL Dan Marian.

„Imaginea țării se deteriorează în ochii celor care ne privesc din exterior”

„Cheia funcționării oricărui stat democratic este cooperarea loială între instituții; separarea puterilor fără munca lor împreună pentru binele public degenerează în concurența acerbă pentru acumularea unei puteri mai mari decât cea conferită de constituție. Este, din păcate, ceea ce am văzut în ultimii ani în forme aberante. A început cu campania președintelui împotriva parlamentului; a continuat cu cea la adresa guvernului.

Imaginea țării se deteriorează în ochii celor care ne privesc din exterior. Pericolul cel mare stă în faptul că cetățeanul își pierde încrederea în autoritățile publice, indiferent dacă simpatizează cu una sau alta dintre părțile în conflict. Degradarea discursului public duce la o fugă generalizată de politică. E moartea democrației și dacă nu decidem noi pentru noi înșine, vor decide alții… pentru interesul lor” – senatoarea PSD Gabriela Crețu.

„Competiția politică implică respectarea unor principii, norme și reguli elementare”

„În general, eu sunt cunoscut ca un om civilizat și cu bun-simț. Ca politician, niciodată nu am agreat atacurile la persoană, jignirile, apelativele dure de genul «hoț», «corupt», «mafiot», «prost», nici chiar altele mai ușoare, ca să spun așa. Întotdeauna am apreciat politicienii care își măsoară cuvintele, care se exprimă prin forța argumentelor, nu prin atacuri verbale. În popor se spune că fiecare poartă povara vorbelor sale. De jignit, de făcut rău este la îndemna oricui, însă binele este apanajul oamenilor de calitate, educați, cu bun-simț.

Politica este o competiție, o confruntare peste tot în lumea aceasta. Însă, într-o democrație europeană, așa cum este și țara noastră, competiția politică implică respectarea unor principii, norme și reguli elementare de comunicare publică. Apoi, politicienii ar trebui să fie niște repere morale, profesionale în comunitățile pe care le reprezintă. Un lucru este clar: toată lumea știe cum trebuie să ne purtăm, însă nu toți ne supunem regulilor democrației și, până la urmă, ale bunului-simț.

Având în vedere cele afirmate anterior, este lesne de înțeles cum mă raportez la scandalul recent dintre președintele țării și prim-ministru. Fără supărare, din respect pentru cititorii dumneavoastră, nici nu vreau să comentez asemenea atacuri la persoană, mai ales că au fost făcute în Săptămâna Mare.

Că tot suntem în Săptămâna Luminată, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe, vă propun să ne bucurăm de clipele de liniște din familie, cu copiii, nepoții, rudele și prietenii noștri și să-i lăsăm în plata Domnului pe certăreți. Eu vă doresc tuturor sărbători fericite, cu sănătate, alături de cei dragi. La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Gheorghe!” – deputatul PNL Dan Bordeianu.

Review Overview

User Rating: 3.2 ( 2 votes)
Exit mobile version