Est News

Moody’s a îmbunătățit perspectiva ratingului României de la negativă la stabilă

Moody’s a îmbunătățit perspectiva ratingului Baa3 al României de la negativă la stabilă, anticipând că evoluția bună din 2013 a indicatorilor macroeconomici va continua, în timp ce riscurile privind creșterea economică și finanțarea au scăzut datorită redresării zonei euro.

Agenția de evaluare financiară a menținut ratingul României pentru datoriile pe termen lung la nivelul Baa3, iar cel pentru datoriile pe termen scurt la P-3, considerând că avansul PIB va fi susținută de creșterea exporturilor și absorbția fondurilor europene, chiar dacă consumul intern și creditarea ar putea rămâne sub nivelul anterior crizei în viitorul apropiat, se arată într-un comunicat al Moody’s. Ratingul Baa3 se află la cel mai redus nivel din categoria investment grade. Moody’s notează faptul că deficitul bugetar și nivelul moderat al datoriei publice atenuează o parte din riscurile reprezentate de dependența guvernului de finanțarea externă. Agenția consideră totodată că accesul României la finanțarea multilaterală reduce riscurile la adresa capacității de rambursare a datoriilor externe, care pot fi generate de instabilitatea pieței internaționale. Moody’s a menținut plafoanele pentru datoriile pe termen lung în valută, obligațiunile în monedă locală și depozitele bancare la nivelul A3, iar plafonul pentru depozitele pe termen lung în valută la Baa3. Plafoanele pentru datoriile și depozitele pe termen scurt în valută sunt P-2, respectiv P-3. Agenți notează faptul că România a reușit să reducă deficitul bugetar la 3% din PIB la sfâșitul lui 2012 și la 2,3% din PIB în 2013, în pofida mai multor schimbări de guvern, respectând astfel condițiile convenite cu FMI și UE.

Moody’s anticipează că reducerea deficitului bugetar va contribui la stabilizarea datoriei publice, ceea ce susține decizia de îmbunătățire a perspectivei ratingului de la negativă la stabilă. Inflația s-a redus de la 5% la sfârșitul lui 2012 la 1,6% la sfârșitul anului 2013, evoluție care a contribuit la competitivitate. Creșterea exporturilor s-a accelerat, iar importurile au rămas scăzute, astfel că deficitul de cont curent s-a redus de la 4,4% ân 2012 la 1,1%, se arată în comunicat. Un alt factor pozitiv menționat de Moody’s este reducerea riscurilor legate de criza din zona euro. Incertitudinile economice din zona euro au reprezentat un factor major pentru decizia Moody’s de atribuire a unei perspective negative pentru ratingul României în 2012, în condițiile în care 50% din exporturile României sunt destinate țărilor din zona euro, iar majoritatea băncilor din țară sunt deținute de bănci din zona euro. Pe termen mediu, Moody’s anticipează că România va continua să se apropie de convergența veniturilor cu cele din țările mai bogate din UE, datorită salariilor competitive și a unor măsuri viitoare de creștere a competitivității, iar aceste elemente susțin perspectiva stabilă a ratingului.

Moody’s ar putea îmbunătăți ratingul României dacă va avea loc o accelerare pronunțată a creșterii economice fără agravarea dezechilibrelor macroeconomice, dacă riscurile de finanțare se vor reduce și dacă va avea loc o creștere a eficienței sectorului de stat. Ratingul ar putea fi redus în schimb dacă ar avea loc o inversare a recentei consolidări fiscale, cum ar fi creșterea îndatorării, dacă ar avea loc o scădere a competitivității sau o înrăutățire a balanței de plăți.

S&P este singura dintre cele trei mari agenții de rating, incluzând Fitch și Moody’s, care evaluează România cu rating din categoria nerecomandată investitorilor (junk). Calificativul „BB+” se află cu o singură treaptă sub categoria recomandată investitorilor. Moody’s evaluează România cu rating „Baa3”, cu perspectivă negativă, iar Fitch cu „BBB-„, cu perspectivă stabilă. Ambele ratinguri sunt pe ultima treaptă a categoriei recomandate investitorilor.

Sursa: mediafax.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version