Noua Zeelanda s-a plasat pe primul loc intr-un top care claseaza tarile lumii in functie de performatele inregistrate la nivel social si de mediu, in incercarea de a face progresul social o prioritate pentru politicieni si pentru mediul de business, scrie Reuters.
Indexul Progresului Social (IPS), in care intra 132 de tari, ia in calcul 50 de indicatori sociali, intre care se regasesc sistemul sanitar, siguranta personala, accesul la informatie, toleranta, incluziunea sociala sau accesul la educatie.Cetatenii din tarile studiate raspund la intrebari legate de nivelul de satisfactie in legatura cu nevoile lor, daca sunt multumiti de infrastructira sau daca administratia are capacitatea de a le imbunatati calitatea vietii.“Indexul arata ca nu intotdeauna cresterea economica duce si la progres din punct de vedere social. Daca luam in considerare probleme ca saracia si inegalitatea, vedem ca doar masurarea cresterii economice nu este suficienta pentru un trai mai bun”, explica Michael Green, director executiv al Social Progress Imperative, o organizatie non-profit care realizeaza clasamentul.Noua Zeelanda a obtinut cel mai mare punctaj in ceea ce priveste drepturile si libertatile cetatenilor, accesul la internet si la educatie. In top 10, este urmata de Elvetia, Islanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Canada, Finlanda, Danemarca si Australia.
Dupa cum se observa, unele dintre cele mai mari economii ale lumii nu se regasesc in top 10, Germania, cea mai mare putere a Europei clasandu-se abia pe locul 12, Marea Britanie, pe 13, Japonia, pe 14, SUA, pe 16 si Franta, pe 20. Statele Unite au obtinut un punctaj foarte mic la capitolul sanatate – desi este in topul tarilor care cheltuiesc cel mai mult in acest sector, dar si in ceea ce priveste accesul la educatie, cu doar 92% dintre copii scolarizati. Franta a fost depasita de Slovenia (18) si Estonia (19), obtinand punctaje mici la sustenabilitate, la toleranta si la incluziune. Italia se gaseste abia pe locul al 29-lea, din cauza accesului scazut la educatia universitara, dar si al tolerantei scazute si al incluziunii reduse. Cazul Chinei, aflata pe locul 90, si cel al Indiei, pe locul 102, demonstreaza foarte clar faptul ca avansul economic rapid nu se vede in combaterea saraciei si oferirea unui trai mai bun cetatenilor, a mai spus Green, pentru Reuters. Pe ultimele locuri in ceea ce priveste nivelul de trai se situeaza tari ca Republica Central Africana, Burundi, Sudan, Angola, Yemen sau Pakistan.
Sursa: incont.ro