Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui au realizat un studiu din care reiese că numărul minorilor cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate depășește 3.200, iar acești copii reprezintă o categorie vulnerabilă. Psihologii susțin că separarea pe o perioadă prelungită generează sentimentul de abandon, cu urmări severe asupra personalității. Primele efecte se văd la școală: copiii care cresc departe de părinți încep să absenteze și să aibă rezultate proaste la învățătură. Mulți își schimbă grupul de prieteni și chiar comit infracțiuni.
Toate aceste episoade sunt puse pe fondul privării afective. Astfel, în timp ce părinții se gândesc la bunăstarea familiei și văd în plecarea peste hotare singura soluție pentru rezolvarea problemelor financiare, specialiștii în asistență socială spun că acest fenomen are efecte negative și, uneori, irecuperabile asupra copiilor.
“Principalele probleme identificate se referă la modul de relaționare cu colegii, în special la îndeplinirea cerințelor didactice. Deși se pare că minorii înțeleg foarte bine motivele care i-au determinat pe părinți să plece din țară și chiar apreciază faptul că își pot permite mai multe, că sunt mai liberi, comunicarea și nevoia de afecțiune rămân probleme nerezolvate, iar cei mici devin o categorie vulnerabilă“, a declarat Irina Câmpeanu, specialist în cadrul DGASPC Vaslui.
Potrivit legii, părinții care pleacă în străinătate au obligația să anunțe serviciul de asistență socială din cadrul primăriei cu 40 de zile înainte, perioadă în care va fi desemnat și tutorele copilului, pe baza propunerii făcute de părinți.