Impozitul forfetar propus, recent, prin proiectul de lege al Executivului avantajeaza restaurantele din municipii si poli de dezvoltare, in acelasi timp dezavantajandu-i pe micii intreprinzatori din orasele mici si comune, spun oficialii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). De o astfel de lovitura financiara au parte si pensiunile care sunt desconsiderate fiscal fata de hotelurile mari, agroturismul fiind astfel ingropat.
Potrivit calculelor acestora, un restaurant aflat in centrul Capitalei, care are o suprafata de 301 mp va plati un impozit de aproximativ 22.680 de lei, in timp ce un restaurant de la periferie care are aceeasi suprafata va trebui sa achite la stat 21.420 de lei. Totodata, daca luam exemplul unei unitati din provincie, de aceleasi dimensiuni, aceasta va plati 13.860 de lei. “Este o mare diferenta intre un restaurant precum Capsa si unul de la Dalga. Noi propunem ca impozitul forfetar luandu-se in calcul si variabile precum rangul localitatii, a zonei in care este amplasata unitatea. Concret, vrem reducerea cu cel putin jumatate a valorii variabilei in functie de suprafata”, a declarat vicepresedintele CNPIMMR, Liviu Rogojinaru.
- Aceeasi regula si pentru IMM-urile din domeniul auto
Totodata, o spalatorie auto, o vulcanizare sau un service auto, care isi desfasoara activitatea pe o suprafata de circa 200 mp, vor plati, incepand cu acest an, un impozit forfetar de 18.000 de lei, 14.400 lei si respectiv 24.000 de lei.
Potrivit actului normativ propus de CNPIMMR, particularitatile luate in calcul la determinarea coeficientilor necesari pentru impozitul forfetar al celor din acest domeniu auto provin din faptul ca, atat service-urile, vulcanizarile, cat si spalatoriile auto au acelasi cod CAEN. In plus in cadrul unei societati comerciale se pot desfasura toate activitatile precum vulcanizarea, vopsitoria, mecanica, atat individual cat si cumulate. „Pentru a elimina aceste particularitati s-au luat in calcul drept coeficienti, suprafata utila in metri patrati pentru fiecare unitate, activitatile desfasurate in aceste unitati si perioada la care se aplica impozitul forfetar, care este anul calendaristic”, a mai declarat Rogojinaru. Potrivit lui Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, in 7 din cele 8 regiuni ale Romaniei, 90% din IMM-uri vor avea de suferit de pe urma acestor masuri, daca nu sunt elaborate cum trebuie.
- Bogatii devin mai bogati, saracii mor financiar
In forma actuala, propusa de Guvern, impozitul forfetar ar ajunge sa omoare incet, dar sigur, si IMM-urile din turism precum pensiunile si hotelurile cu capacitate redusa de cazare. Oficialii mediului de afaceri din Romania au studiat tebelele cu impozitul forfetar propus pentru hoteluri si pensiuni si au observat ca acesta este echivalentul a aproximativ 2 nopti de cazare/pe loc de cazare pe an. In opinia lor, acesta este inechitabil fata de impozitarea propusa pentru service-uri pe care o considera a fi foarte mare, in formula actuala. „Cum in agricultura avem ferme de subzistenta si statul de ajuta, asa avem si IMM-uri de subzistenta, iar acestea trebuie ajutate pentru a supravietui pentru ca ele creeaza locuri de munca”, afirma Neculai Vitelaru, vicepresedinte CNPIMMR. Organizatia propune, astfel, ca firmele care au inceput o investitie in domeniul afectat de impozitul forfetar sa fie scutite de acesta pe o perioada de cel putin 2 ani, deoarece nu obtin profit in aceasta perioada. Acestia considera ca neluarea in calcul a acestei propuneri va duce la stoparea de investitii noi sau de extindere in domeniile in care actioneaza impozitul forfetar.
Sursa: hotnwes.ro