Cerbii din rezervatia Sumava, la granita germano-ceha, isi mentin in mare parte aceleasi trasee si evita zona de frontiera, desi gardurile electrificate au disparut in 1989 si niciun cerb existent atunci nu mai este in viata. Un studiu citat de The Guardian si BBC arata ca animalele au „mostenit” aceleasi trasee, chiar daca desfasurarea militara de pe vremea Cortinei de Fier a disparut de un sfert de secol, iar zona este pasnica.
Trei randuri de garduri electrificate si numeroase posturi armate de graniceri se gaseau intre fosta Cehoslovacie si fosta Germanie Federala pana la caderea Cortinei de Fier, in 1989. Sute de oameni au murit pe vremea comunismului incercand sa treaca frontiera, dar si cerbii care se apropiau involuntar de punctele de control au fost ucisi, animalele invatand in acea sa evite zona nefasta a gardurilor electrificate. Un studiu facut in ultimii sapte ani pe 300 de cerbi carora li s-au montat emitatoare GPS a aratat in detaliu traseele animalelor, concluzia fiind ca nu s-au schimbat fata de perioada de dinainte de 1989, fiind evitate si acum zonele unde existau gardurile electrificate. Lucrul este extrem de interesant, mai ales ca cerbii traiesc in medie 15 ani si niciun animal care alerga prin paduri inainte de 1989 nu mai este astazi in viata.
Cerbii sunt animale conservatoare, spune un profesor ceh, explicand ca puii isi urmeaza pas cu pas mama in primul an de viata, invata traseele si continua sa le parcurga tot restul existentei lor. Asa se explica si faptul ca cerbii din Bavaria nu prea trec in regiunea ceha Moravia, iar cei din Moravia rar trec in Germania.
Sursa: hotnews.ro