Est News

ANALIZĂ: Românii sunt la fel de pesimiști ca în 2013 privind redresarea economiei și veniturile în 2014

Românii sunt la fel de pesimiști ca în 2013 în ceea ce privește redresarea economiei și veniturile în acest an, doar dorința de cumpărare fiind în ușoară creștere, potrivit indicatorilor GfK de la sfârșitul primul trimestru.

„În ansamblu, sentimentele consumatorilor s-au schimbat prea puțin la începutul lui 2014. Nivelul scăzut care a persistat pe parcursul celei mai mari părți a anului trecut a continuat să domine și în primul trimestru”, se arată în sondajul GfK Climatul de consum Europa efectuat în 14 state europene. Astfel, așteptările privind starea economiei se situează în prezent la -17,2 puncte, față de -14 puncte în decembrie și -13,6 puncte în urmă cu un an. Totodată, așteptările privind venitul prezintă o imagine similară, indicatorul situându-se în prezent la -8,2 puncte. Este vorba de o îmbunătățire minimă, de 0,7 puncte, față de decembrie, în timp ce, în martie 2013, indicatorul se situa la un nivel mai bun, de -5,4 puncte. Dorința de cumpărare se situează în prezent la -13,8 puncte, ceea ce reprezintă o ușoară creștere, de 1,7 puncte, comparativ cu decembrie. Cu un an în urmă, cifra se situa la -18,3 puncte.

Potrivit GfK, economia din statele UE reîncepe să crească, iar consumatorii speră ca în acest an criza economică să ia într-un final sfârșit. „Indicele climatului de consum pentru UE reflectă clar această tendință, câștigând 0,8 puncte în primul trimestru al lui 2014. În prezent el se situează la 8,4 puncte (…) Optimismul care a pus acum stăpânire pe mulți consumatori europeni este ca urmare pe deplin justificat. În aproape toate țările reprezentate aici, indicatorii legați de așteptările privind starea economiei și veniturile, precum și dorința de cumpărare, prezintă tendințe ascendente”, se arată în raport.

În majoritatea țărilor UE acoperite, PIB a crescut atât comparativ cu trimestrul precedent, cât și comparativ cu anul precedent. Numai țările lovite de criză, Grecia și Italia, au raportat o nouă micșorare a PIB, comparativ cu trimestrul precedent de la finele lui 2013. În Italia, economia s-a redresat din nou ușor în trimestrul al patrulea, înregistrând o creștere de 0,1 procente comparativ cu anul precedent. „Germenii redresării continuă să rămână extrem de fragili însă, trebuind încă să fie depășite tot felul de incertitudini. Franța și Italia doresc să renunțe la măsurile de austeritate sistematice și să înceapă să facă alte datorii pentru a ajuta economia să își revină prin investiții mai mari. Rămâne de văzut ce fel de impact va avea acest lucru asupra rating-ului de credit de pe piețele financiare și din compactul fiscal european. Un alt risc îl constituie inflația scăzută”, potrivit GfK.

Rezultatele sondajului GfK Climatul de consum Europa au la bază un studiu asupra consumatorilor realizat, la comanda Comisiei Europene, în țările Uniunii Europene. Sunt chestionate lunar aproximativ 40.000 de persoane, reprezentând populația adultă din 28 de țări UE.

Sursa: mediafax.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version