Autoritățile sanitare vasluiene atrag atenția că, anual, sute de copii nu sunt imunizați împotriva unor boli grave din cauza refuzului părinților.
Tot mai mulți părinți refuză să își vaccineze copiii. Problemele încep chiar de la imunizarea împotriva hepatitei B, primul vaccin care ar trebui să fie administrat imediat după naștere. Motivele sunt diverse: concepții homeopate, dorință personală, apartenența la grupuri sociale în care nu se practică vaccinarea.
”Nici nu vreau să aud de vaccinare! Ce tot atâtea vaccinuri, să umplem farmaciile de bani! Și la urma urmei, copiii tot se îmbolnăvesc”, spune Alina Stroe, din Vaslui.
Părinții spun că își iau informațiile atât de la medicul de familie, cât și de pe internet și sunt îngrijorați de efectele adverse ale vaccinării. Specialiștii în epidemiologie susțin însă că decizia de a nu vaccina copiii poate pune în pericol și viața și sănătatea celor din jur.
”Ne lovim și noi de problema refuzurilor. Cred că procentul celor care refuză vaccinul în școală este mai mare decât al celor care refuză la medicul de familie pentru că la școală se face revaccinarea, care fixează și dă imunizarea pe un procent mult mai mare de copii”, ne-a declarat un medic școlar.
Majoritatea refuzurilor de vaccinare vin din mediul urban, unde părinții preferă recomandări luate de pe internet. La nivel național, doi din zece copii rămân nevaccinați, România situându-se sub nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.
”Toate vaccinările și revaccinările aferente prevăzute în Programul Național de Imunizare sunt gratuite și toți copiii beneficiază de acest program, conform Calendarului Național de Imunizare. În vederea protejării sănătății populației împotriva principalelor boli care pot fi prevenite prin vaccinare, în cursul anului 2013 au fost administrate 3.332 de doze vaccin Hepatita B, 6.742 de doze DTP-VPI-Hib, 3.835 de doze ROR, 3.375 de doze BCG, 119 doze DTPa, 6.795 de doze DTP-VPI-HB-Hib. Vaccinări s-au făcut și în cadrul campaniilor din anul școlar 2012-2013”, a declarat Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Vaslui.
Potrivit sursei citate, rata de imunizare la nivelul județului este cuprinsă între 87,85% și 97,1%, în funcție de tipul de vaccin. Directorii școlilor și grădinițelor sunt puși în fața unei dileme când vine vorba despre copiii nevaccinați. În timp ce Ministerul Sănătății interzice primirea în unitățile de învățământ a preșcolarilor și elevilor care nu au fost imunizați, părinții au dreptul de a se opune vaccinării întrucât Constituția României asigură tuturor copiilor drepturi egale de acces la toate nivelurile și formele de învățământ.
Potrivit schemei naționale de vaccinare, un copil trebuie să primească 12 vaccinuri până la împlinirea vârstei de 14 ani.