Est News

Postasii incep protestele in tara pentru demiterea directorului general al Postei si cresterea salariilor/In replica, conducerea companiei se lauda cu a sasea luna de profit operational dupa reducerea personalului cu peste 4200 de angajati

Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR) a anuntat, marti, declansarea protestelor la nivel national, incepand de maine, 7 mai, printre revendicari fiind demiterea directorului general, Ion Smeeianu, caruia ii aduce grave acuzatii, inclusiv faptul ca, din vina sa, „asupra Postei planeaza spectrul unei noi amenzi de circa 100 de milioane lei, din partea Consiliului Concurentei”. In replica, conducerea Postei a anuntat ca in luna martie a inregistrat pentru a a sasea luna, consecutiv, profit operational, in urma masurilor de restructurare prin care personalul a fost redus cu peste 4200 de angajati in perioada martie 2012-martie 2014 si ca nu exista riscul unei noi amenzi de la Consiliul Concurentei.
Conform Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), carereprezinta peste 20.000 de angajati ai Postei Romane, incepand de maine, 7 mai 2014, sindicalistii afiliati vor participa la o serie de proteste astfel:

In comunicatul de presa al SLPR (vezi documentul atasat) se mai arata ca incepand cu data de 19 mai 2014, in situatia in care autoritatile competente ale statului vor ignora solicitarile SLPR, liderii de sindicat impreuna cu reprezentanti din structurile de conducere, vor intra in greva foamei.
Printre revendicarile postasilor se numara:

Amintim ca remuneratia neta a Directorului General al Postei Romane, Ion Smeeianu, este de 5.000 Euro lunar si ca depasirea cu peste 10% a tuturor indicatorilor de performanta stabiliti prin Contractul de Mandat poate determina acordarea de bonificatii suplimentare, pana la nivelul de 10.000 de euro lunar net.
Contactat marti de HotNews.ro, Matei Bratianu, presedintele SLPR, a transmis documentul de protest care va fi inmanat prefectilor judeteni la pichetul de miercuri, 7 mai, document in care, printre altele, se mentioneaza:

Intrebat daca poate da detalii cu privire la aceasta posibila amenda, Matei Bratianu a precizat:

Vezi atasat atat comunicatul de presa al SLPR, Lista detaliata a revendicarilor si Documentul de protest care va fi transmis maine si prefectilor.
Contactat de HotNews.ro in legatura cu acest aspect, Dan Dumitrescu, purtatorul de cuvant al Postei Romane a negat ca ar exista acest risc.

Potrivit acestuia, directorul general al Postei Romane beneficiaza de maxim 12 salarii compensatorii in caz de concediere.

Ca reactie la anuntul SLPR privind declansarea protestelor la nivel national, Posta Romana a transmis marti dupa-amiaza un comunicat in care anunta ca in luna martie a inregistrat pentru a a sasea luna, consecutiv, profit operational, in urma masurilor de restructurare care au dus la reducerea cu peste 4200 de angajati in perioada martie 2012-martie 2014.
Pentru primul trimestru al anului 2014, compania inregistreaza un profit operational de 22,5 milioane lei.  Datele prezentate de Posta Romana arata ca in perioada martie 2012-martie 2014 personalul a fost redus cu peste 4200 de angajati, in urma masurilor de restructurare ale noii conduceri, astfel:

In comunicat se mai precizeaza ca:
„In luna mai 2012, la preluarea managementului de catre noua echipa de conducere, Posta Romana se afla in prag de insolventa, cu pierderi de peste 480 milioane lei, acumulate in perioada anilor 2009 – 2011.
Veniturile Postei Romane in luna precedenta schimbarii de management (aprilie 2012) au fost de 99,3 milioane lei, in timp ce cheltuielile se situau la un nivel de 109,2 milioane lei, determinand pierderi de 9,9 milioane lei.
Doi ani mai tarziu, veniturile Postei Romane, in luna martie 2014, au fost de 97,5 milioane lei, in timp ce cheltuielile se situau la un nivel de 89,5 milioane lei, rezultand astfel un profit de 8,0 milioane lei.
Pentru perioada octombrie 2013 – martie 2014, profitul operational inregistrat este de 37,3 milioane lei.
Compania Nationala Posta Romana isi pastreaza in continuare locul intre cei mai importanti contribuabili la bugetul consolidat de stat, achitand in primele trei luni ale acestui an un cuantum al taxelor si impozitelor (TVA, CAS, etc) de 67 milioane lei.
Raportat la totalul costurilor anuale ale companiei, poderea cheltuielilor salariale a ramas constanta la un nivel de 70%. Cresterea veniturilor lucratorilor postali este asigurata printr-un mecanism triplu: spor de vechime (intre 5 – 25%) plus spor de fidelitate (intre 3 – 18%) plus automatul de clasa (cresterea periodica, cu 3-7% la fiecare 3 ani, a salariului de baza in urma unui examen).
(…)
Posta Romana este lider pe piata serviciilor postale in Romania cu o cifra de afaceri anuala de peste 1,2 miliarde lei si opereaza printr-o retea de 5.687 unitati postale, cu acoperire nationala avand 27.305 angajati. Anual, compania proceseaza un volum de sute de milioane de trimiteri postale si distribuie catre 5 milioane de beneficiari drepturile banesti aferente sistemului public de pensii, al asigurarilor sociale, IOVR, agricultori si pensii militare.
Citeste comunicatul integral al Postei Romane atasat acestui articol.

Totul are loc in contextul in care Posta Romana pregateste achizitii estimate la peste 22 milioane de euro in informatizarea unitatilor postale, conform datelor publicate luna trecuta in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).
Mai exact, in data de 10 aprilie, Posta Romana a postat un anunt de intentie (nr. 26833/10.04.2014) privind „implementarea unui sistem informatic integrat si centralizat performant, aliniat la standardele europene, asigurand utilizarea eficienta a resurselor si securitatii datelor CNPR”, contract a carui valoare estimata fara TVA este cuprinsa intre 52,875,000  si  61,875,000 lei. Incluzand TVA, valoarea estimata a contractului depaseste 76,7 milioane lei (17,2 milioane euro).
Contractul vizeaza achizitia de echipamente tehnice, baze de date, echipamente tehnica de calcul si echipamente de comunicatii.
Data prevazuta pentru inceperea procedurilor de adjudecare este 05.06.2014, sistemul urmand a fi implementat in 36 luni incepand de la data adjudecarii contractului.
Un alt anunt de intentie din partea Postei Romane (nr. 26832/10.04.2014), publicat in SEAP tot in 10 aprilie, prevede achizitia de „servicii de comunicatii prin intermediul unui sistem integrat propriu de comunicatii si anume servicii de transmisii de date (VPN), servicii de conectivitate Layer 2 pentru replicare, servicii de acces la Internet Fix Garantat”.
Valoarea estimata fara TVA a acestui contract este cuprinsa intre 13,500,500  si  17,866,980 lei. Cu TVA, valoarea estimata depaseste 22.1 milioane lei (4,9 milioane euro).
Amintim ca in luna decembrie 2013, Ion Smeeianu, directorul general al Postei Romane, a declarat ca Posta Romana vrea sa-si dubleze numarul de oficii postale informatizate de la 1200 unitati la 2400 de unitati in decurs de un an, proiect in valoare de aproximativ 17,8 milioane de euro.
Citeste si: Posta Romana va aloca aproximativ 17,8 milioane de euro pentru informatizarea a 1200 de oficii postale si va introduce serviciul de incasari online la usa clientului

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version